Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.06.2012.
15:44 >> 17:10h
Beta A

"Pregovori su posao za premijera Srbije"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u poseti Briselu da je uverio visoku predstavnicu Evropske unije Ketrin Ešton, s kojom se sastao, da i "ne razmišlja o tome da postoji neka bolja budućnost za Srbiju izuzev članstva u Evropskoj uniji".

Predsednik Srbije: Tomislav Nikolić
 

Ketrin Ešton je, prema Nikoliću, podvukla da EU želi da Srbija postane članica Unije. Nikolić je novinarima preneo da je visokoj predstavnici EU pružio uveravanja da će vlasti u Beogradu učiniti sve što je moguće da, uprkos problemima oko formiranja vlade, Srbija krajem godine dobije preporuku Saveta ministara EU za početak pregovora o članstvu u EU.

Rompej: Potvrđena evropska perspektiva Srbije

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej saopštio je posle razgovora sa predsednikom Srbije potvrđena evropska perspektiva Srbije i poručeno da je normalizacija odnosa sa Kosovom ključni uslov za otvaranje pregovora o članstvu.

Očekujemo da Beograd primeni postignute sporazume sa Prištinom, posebno o regionalnom saradnji i graničnim prelazima, navodi se u pisanoj izjavi Van Rompeja, i dodaje da se mora pronaći rešenje za promenljivu situaciju na severu Kosova, koje će biti u interesu ljudi koji tamo žive.

Saglasili smo se da su odnosi sa EU ključni za budućnost Srbije. Izvesna perspektiva članstva u EU je doprinela stabilnosti u regionu i ubrzala je neophodne reforme. Napori Srbije doneli su rezultate u martu, kada joj je Evropski savet odobrio status kandidata za članstvo, naveo je Van Rompej. Srbija sada mora da iskoristi priliku i fokusira se na dalji napredak, a EU će učiniti sve da joj u tome pomogne, dodao je on.

Van Rompej je istakao da se mora nastaviti reformski proces, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštiti manjinskih zajednica.

Herman Van Rompej je Nikoliću poželeo uspeh u predsedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropu, ističući da će to biti dobra prilika da se demonstrira privrženost Srbije regionalnoj saradnji.

Srpski predsednik je naglasio da nikad Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, a predložio je u susretu s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton da ubuduće dijalog Beograd-Priština vodi predsednik vlade Srbije. Jer, po njegovim rečima, srpski premijer treba da "odsad vodi pregovore, dogovore, razgovore, pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovori, a veoma važnog".

"I pošto je očigledno da državni činovnici kad razgovaraju, nemaju posle toga nikakvu odgovornost zato što oni tumače nešto što je dogovoreno različito od svojih sagovornika", ocenio je Nikolić.

Ukazao sam, predočio je on, na dosadašnji tok dogovora koji se različito tumači u javnosti u Beogradu i u Prištini i zamolio sam da budem upoznat konačno s implementacijom tih dogovora, sa stavom EU šta je u stvari dogovoreno pod njenim okriljem.

Razgovor s visokom predstavnicom EU je, po rečima Nikolića, "bio veoma koristan i uspešan i dogovorili smo se da intenzivno sarađujemo u vezi sa rešavanjem problema Kosova i Metohije, da obezbedimo mir i bezbednost za sve građane, posebno na severu Kosova i Metohije, da se spreči bilo kakva jednostrana akcija s bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost".

A, dodao je, "dogovorili smo se da Srbija očekuje da EU malo više, bolje, energičnije obrati pažnju na izuzetno loš život građana Srbije, izuzetno visoku stopu nezaposlenosti, loše rešen socijalni status mnogih građana". Nikolić je ukazao da je Srbiji potrebna pomoć EU da dostigne njene
standarde.

"Ako Evropska unija ne pruži pomoć Srbiji, ako ne pomogne da počnemo da radimo, onda mi možda nikada nećemo stići standarde koji su potrebni da bi Srbija bila u EU", kazao je.

On je dodao je "potpuno otvoreno, iskreno izneo svoje stavove" i da veruje da je "dobio iskrene stavove EU". Prema Nikolićevim rečima Ešton je ponovila više puta da "EU želi Srbiju u svom članstvu, ne samo Srbiju, već sve zemlje na Balkanu, a Srbiju posebno".

"Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, mnogo više o budućnosti, tako da ostaje da pokušam da političare u Srbiji nagovorim da što pre formiraju vladu, pošto je očigledno da gubimo dragoceno vreme, da ono što smo juče mogli da uradimo, ne možemo danas, ono što smo mogli danas, nećemo moća sutra", rekao je
Nikolić.

"Nama vreme curi kao pesak kroz prste i očigledno pogoduje onima čije su ideje suprotstavljene idejama koje žele građani Srbije", dodao je predsednik Srbije.

Nikolić je podvukao da se u Beograd vraća ubeđen u to da je bio u pravu kad je molio da se vlada brzo formira i ubeđen u to da Srbija može da obezbedi sebi pregovore za članstvo u EU. I da istovremeno, naveo je on, "može svim građanima Srbije, a posebno na Kosovu i Metohiji da garantuje mir, bezbednost i status u kome su sada, kao i priliku da i sami i na mnogo višem nivou razgovaraju o tome šta može na Kosovu i Metohiji da se desi u godinama koje su pred nama a da sve to bude u skladu sa najboljim željama građana, sa željama da mnogo bolje žive nego do sada, da rade, da se zapošljavaju, školuju i da uživaju mir kakav uživaju svi ostali građani Srbije".

A, kako je Nikolić zaključio, "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije ako to bude zavisilo od mene".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 16:00
Isti je ovo izdajnik kao i tadic!
Četvrtak 14.06.2012. 16:03
Nismo te birali da puziš pred njima kao tvoj prethodnik...VEĆ DA DIGNEŠ GLAVU I TRESNEŠ IM ISTINU U LICE ! Nama vreme curi kao pesak kroz prste i očigledno pogoduje onima čije su ideje suprotstavljene idejama koje žele građani Srbije", dodao je predsednik Srbije. Ovim si hteo da kažeš da si za bezuslovan put ka EU a da ima i "onih drugih "****???? E PA MI KOJI SMO TI DRUGI SMO TE I IZABRALI DA IM KAŽEŠ SUPROTNO ! NIKADA U EU DOKLE GOD NASTAVLJAJU SA UCENAMA,PRETNJAMA,PRITISCIMA,OTIMANJEM DELOVA SRBIJE ! JESI LI PONEO I MU.A TAMO ILI SAMO RAKIJU???
Četvrtak 14.06.2012. 15:54
Dogovorili se ovo, dogovorili se ono..... predložio sam...... Pišonja i Žuga....... Tražim u ime REPUBLIKE SRBIJE......... Zahtevam u ime STANOVNIKA REPUBLIKE SRBIJE......... Insistiram u ime OTADŽBINE!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online