Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 14.06.2012.
21:24
Srna A

"Niko nam ne traži da priznamo Kosovo"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom da je na današnjim sastancima sa evropskim zvaničnicima dobio uveravanja da EU nikada neće tražiti od Srbije da prizna Kosovo.

 "Niko nam ne traži da priznamo Kosovo"

"Čuo sam jasno da EU nikada neće tražiti da Srbija prizna Kosovo i ja im verujem", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa Barozom.

Nikolić je rekao da EU traži od Srbije da živi bezbedno i bogato i dodao da ne vidi šta je tu sporno.

On je istakao da Srbija ostaje predana članstvu u EU i ocijenio da se zahtevi Evrope u vezi sa Kosovom mogu ispuniti.

Nikolić je rekao da je od sagovornika tražio i dobio detaljne informacije u vezi sa do sada postignutim dogovorima u dijalogu sa Prištinom i dodao da u njima nije video ništa što bi bilo u suprotnosti sa srpskim ustavom i srpskim interesima.

On je naveo da će tražiti objašnjenje zašto se tumačenja sporazuma od strane beogradskog pregovaračkog tima razlikuju od tumačenja Evropske komisije.

Nikolić je najavio nastavak razgovora o dijalogu sa Prištinom u sredu, kad će posrednik EU u dijalogu Robert Kuper boraviti u Beogradu.

Predsednik Srbije se ranije danas odvojeno sastao i sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, u okviru svoje prve zvanične posete sedištu EU.

EU i Srbija u snažnoj vezi

Barozo: EU najvažniji partner Srbije

"EU ostaje najvažniji politički i ekonomski partner Srbije, a Evropska komisija ostaje čvrsto odana svom cilju da omogući Srbiji dalji napredak na putu evropskih integracija", istakao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prilikom današnje posete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Briselu.

"Evropska unija i Srbija već duže održavaju snažne veze. Štaviše, EU je najveći strani investitor i najveći trgovinski partner Srbije", rekao je Barozo nakon sastanka sa Nikolićem.

On je naglasio da EU i dalje predstavlja najveći izvor direktnih inostranih ulaganja i zajmova. "Predsedniku Nikoliću sam ponovio našu želju da osnažimo saradnju sa Srbijom u ključnim oblastima kao što su reforma pravosuđa,borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija, zaštita prava manjina i strukturne ekonomske reforme", rekao je Barozo.

On je naglasio da veruje u odlučnost Srbije da nastavi pozitivan i konstruktivan angažman u regionalnoj saradnji i pomirenju.

"Takođe, naglasio sam da normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje ključni uslov za pomeranje ka idućem nivou u pregovorima sa EU", istakao je predsednik Evropske komisije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 21:40
"Takođe, naglasio sam da normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje ključni uslov za pomeranje ka idućem nivou u pregovorima sa EU", istakao je predsednik Evropske komisije. NIJE SIJA nego VRAT.... ajde bre ko je ovde lud !?
Četvrtak 14.06.2012. 22:30
Президент Тома је у праву. ЕUропска унија неће ТРАЖИТИ да Србија призна Косово али ће НАРЕДИТИ. -И он им верује...
Četvrtak 14.06.2012. 22:08
Kako je tuzan ovaj, slucajno izabrani predsednik..Niti ima skole niti sta zna..Sramota me kad mu u lice gledam..Tuga srbistanska a ponos Sluzbe koja vlada srbistanom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online