Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.06.2012.
04:14
Danas A

EU nema nove uslove za Srbiju

Zvaničnici u Briselu, kao i ambasadori Austrije i Danske u Beogradu, poručuju da nisu tačne spekulacije o tome da EU ima nove uslove kako bi Srbija dobila datum početka pregovora o pristupanju.

Zvaničnici članica EU tvrde da za Srbiju nema novih uslova
 

Sagovornici dnevnika "Danas" iz srpske vlade potvrdili su da takvih uslovljavanja iz Brisela nema, a da ako u EU i ima zalaganja za gašenje većine državnih institucija na KiM, te za otvaranje kancelarija Srbije i Kosova u Prištini i Beogradu, to mogu samo biti stavovi nekih zemalja članica, ne Unije kao celine.
 

"Nema dodatnih uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni da bi dobila datum za početak pregovora o pridruživanju EU, već postoji jedan prioritet koji koji je definisan u zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2011. i marta 2012, a to je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom“, rekao je Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea.
 

On je dodao da je File identičan stav preneo sagovornicima u Beogradu kada je prošle sedmice prisustvovao inauguraciji predsednika Tomislava Nikolića.
 

Klemens Koja, ambasador Austrije u Srbiji, naglašava da "ambasadori država članica EU nikada nisu čuli za nešto što prevazilazi zaključke Evropskog saveta“.
 

"Zaista sam začuđen zbog neprestanih spekulacija, koje obično inicira Ivica Dačić, o dodatnim uslovima. Sve ono o čemu je postignut dogovor u Evropskom savetu sadržano je u njegovim zaključcima iz decembra 2011. i marta ove godine. Ne postoji ništa više od toga. Nikada nisam čuo za mogućnost otvaranja kancelarije Kosova u Beogradu i Srbije u Prištini. Da ponovim - nikada“, rekao je Koja.
 

Spekulacije o dodatnim uslovima za početak pregovora sa EU kao neosnovane odbacuje i Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Beogradu, koja ocenjuje da se "previše pažnje posvećuje pričama o tome šta Srbija tačno treba da učini da bi ostvarila napredak u evropskim integracijama“.
 

Izvori Danasa iz vlade u Beogradu takođe kažu da nema novih uslova iz Brisela. Suština napretka ka EU je puna primena dogovorenog u dijalogu i odnosi Beograda i Prištine koji nisu stalno na ivici novih problema, kažu oni.
 

Ipak, dobro obavešteni sagovornici iz vladinih krugova preciziraju da nije jasno da li je priča o otvaranju kancelarija Kosova i Srbije u Beogradu i Prištini - pod uslovom da u njoj ima istine - nekakav novi uslov za dalji napredak ka EU, što se ne pominje ni u jednom od zvaničnih dokumenata Unije, ili se za tu opciju možda zalažu neke pojedinačne članice EU, u kontekstu garancija primene sporazuma postignutih u dijalogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.06.2012. 07:43
Mars djubrad jedna znamo mi dobro vase licemerje !A ti debilu Austrijski nisi nista cuo za otvaranje kancelarije kao sto ono Englesko djubre Bler nije cuo za trgovinu organoma na KiM.Aha zaboravih.Vi ste se upravo vratili sa Marsa pa niste obavesteni.Lesinari ! Ali zajebali ste se SRBIJA nije lesina oko koje cete vi da se otimate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online