Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 21.06.2012.
16:40
Z. Marjanović - Vesti A

Poslednji plotun za Milinu i Filipa

Kadeti vojne akademije Milina Miletić i Filip Milojević, koji su u ponedeljak poginuli od eksplozije mine na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, sahranjeni su danas uz sve vojne počasti.

Od Miline su se na groblju u Gorenjem Milanovcu oprostili rodbina, prijatelji, školski drugovi, predstavnici opštine i Vojne akademije. Sahrani Miline Miletić prisustvovao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Prostor isped kapele na gradskom groblju u Milanovcu bio je pretesan da primi sve Rudničane i Takovce koji su želeli da prisustvuju sahrani kadetkinje Miletić za koju svi, koji su je poznavili, imali samo reči hvale.


- Bila je ljupka i energična devojka kojoj je životni cilj bio čin oficira Vojske Srbije i bila je na svega nekoliko koraka da taj svoj san ostvari, ali i san svojih roditelja. Nema toga koji danas nije zaplakao, ali ima i za kim da se plače jer je Milina bila stvarno dobra devojka koja nije zaslužila da život završi na ovakav način. Bila je ponos Gornjeg Milanovca, jer je jedina kadetkinja iz ovog kraja među kadetima Vojne akademije i trudila se da u svakoj prilici opravda poverenje koje joj je ukazano - kaže za "Vesti" komšinica porodice Miletić.


Plakali su građani Gornjeg Milanovca, kadeti, oficiri, ali i sveštenici i grobari, oni kojima je ispraćaj na onaj svet svakodnevnica.


- Od kada smo počeli da kopamo večnu kuću za Milinu suze same idu. Svačega smo se mi grobari u našem grobarskom poslu nagledali, ali ovakav dan i ovakvu

Kadeti nosili kovčeg

 

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Filipa Milojevića iz kuće iznela su šestorica kadeta sa Akademije, a povorka je krenula ka groblju.


Miloš, kadet i drug nastradalih Milojevića, i Miline Miletić, napisao je pesmu koju je recitovao na groblju u Topoli navodeći da "bol koji osećaju može i kamen da sprži".

žalost do sada nismo imali. Kakav je to život kad ovakvo dete i ovakva mladost mora pod zemlju - pričaju grobari ne skivajući suze.


Nakon opela od kadetkinje Miline Miletić se oprostila kadetkinja Miljana Krstijević rečima da je Milina i dalje u stroju i da će uvek biti, a zatim je kovčeg sa Milininim telom na lafetu prevežen do večne kuće. Usledili su plotuni počasnog voda Vojske Srbije pomešani sa jaucima i plačom.


Tako je je bilo i na groblju u Topoli, gde je sahranjen Milinin kolega Filip Milojević. Sahrani, osim članova njegove familije i prijatelja prisustvovao je i ceo vojni vrh na čelu sa Načelnikom generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem. Tu je bio i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.


Otac Filipa Milojevića pitao je javno okupljene generale kako se ispituje minsko polje. On je tada direktno pokazao na generala Dikovića, koji nije odgovorio na pitanje.

Pročitajte i:

 


- Stekao sam utisak da vojska i nema detektor, što i lopovi koji kradu gvožđe imaju. Zato, neka generali okače svoje uniforme na čiviluke, da im damo da čuvaju ovce, a nisam siguran ni da su za po dve, nego za jednu ovcu - rekao je Filipov otac Tomislav.


Kada su mu vojnici uručili zastavu Srbije, on je kratko rekao da je prima "samo zbog sina Filipa, inače bi je zapalio".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 16:50
Срам их било, доста им је туге големе, још да гледају и кривце за смрт дјеце своје.
Četvrtak 21.06.2012. 17:40
Нека им је лака земља... Они су били будући понос ове земље... А ШуНАТОвац и цео Генералштаб треба да поднесе оставку, јер трагедија која је задесила обе породице КРИВИЦА Министра Одбране и старешина Војске Србије.
Četvrtak 21.06.2012. 18:17
Bog da im dusu prosti,pokoj im dusi. zalosno i tesko je ovo gledati i citati.odose dva mlada zivota bezpovratno zbog necijeg nemara,a niko da podnese ostavke,ovo samo ima u zimbabveu i avganistanu. nasta je spala srpska armija na najnize grane u svojoj slavnoj istoriji!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online