Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 23.06.2012.
04:25
Večernje novosti A

Pasuljanske livade: Grešaka bilo mnogo, ali čijih?

Pogrešna procena da je granata pronađena u travi na vojnom poligonu na Pasuljanskim livadama "školska", a ne bojeva, mogući je razlog eksplozije, pišu beogradski mediji

U eksploziji koja se dogodila u ponedeljak poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević i Milina Miletić, a sedmoro njihovih kolega lakše i teže ranjeno.

Na ovu sumnju, koju analiziraju vojni organi koji tragaju za uzrokom tragedije kakva dugo nije potresla Vojsku Srbije, ukazuje mesto gde je pronađena, ali i ležerno postupanje kadeta koji su je pronašli. Iako je municija za nastavu vidno obeležena, događa se da zub vremena ukloni oznake koje pokazuju kakva je stvarna namena projektila, navode ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

Na kobni trag da je granata "manevarska" kadete je mogla da navede i lokacija otkrivanja, budući da je nađena nedaleko od šumarka u kome se razapinju šatori za nastavu. Ovo mesto najmanje pola časa hoda daleko je od položaja za paljbu, odnosno dvostruko više od prostora gde su ciljevi gađanja.

Ovo pitanje, ali i poreklo "zalutale" granate koju su kadeti, pripremajući se za završnu vežbu "Diplomac 2012" otkrili u travi, otkriće tela koja su formirana u cilju rasvetljavanja nesreće. Glavnu reč vodi komisija koja je osnovana po nalogu ministra odbrane, koja radi daleko do očiju javnosti.

"Njen sastav i ime vojnog funkcionera koji je na njenom čelu nisu obelodanjeni, kako bi se isključili pritisci na rad članova," rečeno je "Novostima" u Ministarstvu odbrane.

"U njoj su visoke vojne starešine koji će objektivno analizirati sve okolnosti."

Komisija, zajedno sa tužilaštvom, istražnim sudijom i Inspektoratom odbrane, traga i za osobama koje su "posejale" kobnu granatu, ali i onima koje su bile zadužene za čišćenje terena. Da su zatajile službe za brigu o projektilima, čulo se u četvrtak na sahrani poginulog kadeta Milivojevića. Njegov otac nad sandukom sa telom sina optužio je Vojsku Srbije za propust u detektovanju granate.

"Kako je moguće da vojska nema detektor koji bi otkrio granatu od koje su stradala naša deca?" pitao je oficire VS Filipov otac Tomislav.

Grešaka je bilo mnogo. I onih u sistemu i, svakako, pojedinačnih. Od nalaza komisija zavisiće i sankcije koje će neko iz Vojske Srbije i Vojne akademije morati da pretrpi. Odgovornost za nesreću, prema onome što se zasada nezvanično čuje u Vojsci Srbije, biće ograničena na nivo Vojne akademije, pišu "Novosti".

POVEZANE VESTI

Subota 23.06.2012. 06:11
A ministar ni na sahranu nije otisao .
Subota 23.06.2012. 07:40
Olako tretiranje municije, nje bilo ni vreme ni mesto za našaljivanje.
Subota 23.06.2012. 13:32
svi mozemo mi da budemo pametni i biti generali posle bitke , nazalost sve je u vojsci naopako i obuka i ideologija i to se ogleda na terenu , mogu samo da kazem da je srbija u periodu od 1997-2002 imala veoma dobru obucenu vojsku (sto JE dokazano tokom rata 1999-te gde nam je vojska imala izuzetno malo gubitaka u odnosu na silu koja se tada srucila na nas).Vojska koja je mogla da se meri sa izraelskom vojskom. trazili ste gledajte ...sada je dovedena u red lovackih udruzenja i licne garde za puvanje ... hocemo bolje ? mora vojska korenito da se promeni , da se vojska uci iz tradicije a ne iz pederskih americkih tradicija i ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online