Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.06.2012.
18:01
Beta A

Beograd: Demonstracija kartonskih LGBT lutaka

Postavkom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka" u centru Beograda nastavljena je akcija za ukidanje predrasuda prema LGBT populaciji i za promociju principa jednakosti i nenasilja.

Na Trgu republike postavljene su kartonske lutke LGBT osoba sa transparentima "Ne sudi knjizi po koricama", "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Stop predrasudama i neznanju", "Ponosan što postojim", kao i figura žene sa transparentom: "Ja volim svog gej sina".

Postavkom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka" na Trgu Republike nastavljena akcija za ukidanje predrasuda prema LGBT populaciji
 

Aktivisti GSA prolaznicima dele brošure koje ukazuju na probleme LGBT populacije i pozivaju na toleranciju.

Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Lazar Pavlović rekao je novinarima da se položaj gej populacije u Srbiji poboljšava, ali "senzibilizacija građana kasni i na tome se mora raditi".

"Cilj akcije je ukazivanje građanima na probleme gej populacije i ne možemo reći da se stvari ne pomeraju - i što se tiče državnih organa i institucija, kao i građana, ali to ne ide željenim tempom", rekao je Pavlović.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba", počeo je 8. juna u Novom Sadu, a potom u Nišu, sa ciljem da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji i da promoviše princip jednakosti i nenasilja. Tokom juna organizovane su projekcije filmova, promocije kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije i promotivne žurke.

U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji. Cilj projekta je smanjenje diskriminacije, pozitivno delovanje na širu društvenu zajednicu i ukazivanje na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti. Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a podržala ga je i ambasada Holandije u Beogradu. 

Položaj gej populacije u Srbiji se polako poboljšava


Položaj gej populacije u Srbiji i atmosfera u društvu poboljšavaju se polako ali sigurno, prvenstveno zahvaljujući aktivizmu mladih LGBT osoba, ocenjeno je na skupu
organizacije Labris o problemima istorodno orijentisanih osoba.

"O pravima LGBT populacije govori se u javnosti, školama i na fakultetima, i to je dobro za mlade gej osobe jer znaju da negde pripadaju i da su bitni, što je važno za njihov ponos. Umorni smo, međutim, i muka nam je od deklarativnog osuđivanja nasilja i zahtevamo da država sprovodi zakone koje je donela", rekla je Bojana Ivković iz organizacije Parada ponosa na skupu u Medija centru. Ona je istakla da se mladi pripadnici gej populacije suočavaju s velikim problemima i da traže da buduća vlada počne da ih rešava.

"Velika većina mladih nema stan. Teško je i strejt momku da dovede svoju devojku u mali roditeljski stan, a kako je tek mladoj gej osobi koja ne sme ni da kaže da se zaljubila", rekla je Bojana Ivković.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 18:08
Ovo mi već smeta!!! DA deca prolaze i čitaju OVO to je stvarno za OSUDU! "JA VOLIM SVOGA SINA GEJA" !!!! Kada to pročita dete koje je tek naučilo čitati može u životu krenuti ovim skaradnim i naopakim putem !!! I na slici se vidi kako dete u kolicima zainteresovano gleda..a šta kad nauči čitati ? Poslednji je čas da ta agresivna propaganda i NASILNIŠTVO gej udruženja prestanu jer će izazvati nesagledive posledice što niko ne želi !
Utorak 26.06.2012. 18:12
Dosadniji su od novobeogradskih komaraca...
Utorak 26.06.2012. 18:31
Za sve pedere u buducnosti umesto vrtic otvoriti trtic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online