Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 27.06.2012.
23:39
Blic A

Pao dogovor: Vlada SNS-SPS-URS

Vlada Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona je dogovorena, a lider socijalista Ivica Dačić sutra će od predsednika Srbije Tomislava Nikolića zatražiti mandat za sastav nove vlade, saznaje "Blic".

Ivica Dačić sutra će od predsednika Srbije Tomislava Nikolića zatražiti mandat za sastav nove vlade
 

Ovim će biti stavljena tačka na gotovo dvomesečne pregovore nakon đurđevdanskih izbora. Iako je nakon parlamentarnih izbora izgledalo kao izvesno da vladu formiraju DS i SPS sve se promenilo nakon drugog kruga predsedničkih izbora na kojima je Nikolić pobedio Borisa Tadića.

Lideri ovih stranaka pokušali su ponovo da dogovore formiranje vlade, ali stvar se otegla jer SPS nije prihvatao LDP kao trećeg partnera u vladi niti da se vlada formira sa strankama manjina, te poslanicima SVM, SPO, Maje Gojković, dvoje poslanika sa liste LDP - Zaharijem Trnavčevićem i Rankom Savić. Sa druge strane, demokrate nisu želele Regione za partnera nakon lošeg iskustva u prethodnoj vladi.


Nakon što su Dačić i Mlađan Dinkić dogovorili zajednički nastup u pregovorima počeli su i njihovi prvi razgovori sa čelnicima naprednjaka. Kako "Blic" saznaje, pre dve nedelje, još 11. juna načelno je dogovoreno da SNS, SPS i URS uđu u koaliciju, pregovori su intezivirani poslednjih dana, a preksinoć se se sreli Dačić i v.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić kako bi dogovorili još neke pojedinosti.


Naša saznanja potvrdio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je za RTS rekao da očekuje "koliko već sutra" da lider socijalista Ivica Dačić zatraži od njega mandat za sastav vlade.

Osim premijerskog mesta i pozicije ministra policije (Dačić), SPS-u bi trebalo da pripadnu i obrazovanje (Žarko Obradović), zdravstvo (Slavica Đukić Dejanović), Jorgovanka Tabaković (SNS) bi bila potpredsednica vlade, a naprednjacima bi pripali i ministarstva pravde i odbrane.

 

Regioni bi za sebe prisvojili ekonomske resore, te lokalnu samoupravu i ministarstvo regionalnog razvoja, a u fotelje bi seli Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić, Verica Kalanović.

- Mislim da su se u mom odsustvu stvari razvijale brzo i da postoje nagoveštaji kako bi Dačić mogao da dođe da mi pruži dokaze da je formirana skupštinska većina i da zatraži mandat za formiranje vlade. Tako sada stvari stoje kako sam obavešten, ali kako čekam ja, tako sačekajte i vi - rekao je Nikolić i dodaje da je to dobro zato što bi svako drugo odugovlačenje značilo beskrajno mnogo lošeg i gubitak vremena kojeg Srbija ima jako malo. Predsednik Srbije je naveo da on od nove Vlade očekuje da omogući ljudima da rade uz neprekidnu brigu za bezbednost i da se Srbija pravno i po uređenosti približi Evropskoj uniji.

Upitan hoće li naprednjaci voditi buduću vladu, Nikolić je odgovorio da ne zna i da je to "pitanje za naprednjake".

POVEZANE VESTI

Sreda 27.06.2012. 23:38
I koj moj je trajala ova UJDURMA ,kad se znalo odmah da ce se ovako zavrsiti...cim je Toma ponudio Dacicu premijersko mesto,a zapad podrzao Nikolica !!
Sreda 27.06.2012. 23:40
Јупиии! Одоше демократе у историју а Чедица на робију!
Sreda 27.06.2012. 23:39
gotovi smo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online