Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 28.06.2012.
12:24 >> 13:25h
Beta A

Nikolić dao mandat Dačiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je mandat za formiranje vlade poverio lideru koalicije okupljenje oko SPS Ivici Dačiću, koji ga je uverio da ima većinu i da može da zakaže nastavak konstitutiivne sednice Skupštine Srbije.

 

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat sa sastavljanje nove Vlade Srbije lideru SPS Ivici Dačiću
 

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da ga je koalicija SPS-PUPS-JS danas uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije i "verovatno neki drugi predstavnici građana Srbije u Skupštini Srbije".

"Vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna i da dogovorm odlučuje o bitnim stvarima za građane", rekao je Nikolić, posle sastanka sa Dačićem.

On je kazao da koja god vlada treba da bude izabrana ona će biti na evropskom putu i ne treba da zazire ni od čijeg stava.

"Brisel se nije mešao u izbore što je bio sasvim jasan znak da na ovim izborima prvi put EU nije morala da ističe nekog kao favorita, pošto je potpuno jasno da bilo kakva vlada bude formirana biće na evropskom putu", istakao je Nikolić i dodao da je danas Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika i da na današnji dan Srbija dobija promene, te se nada da će se građani obradovati toj "vidovdanskoj vesti".

"Te promene predstavljaju novu stranicu u našoj istoriji. Dan kada ćemo početi izgradnju stabilnog državnog sistema i boljeg života za naše potomstvo i vratiti naciji ponos kakav smo nekada imali", rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, to neće biti lako jer breme koje je nasleđeno je teško, a pitanje Kosova rešavano na način na koji se izbegava odgovornost, a teret prebacuje na narod koji pokušava da preživi dugi niz godina u izuzetno teškim okolnostima.

Dačić: Nikolić nije bio moj izbor

Nakon što je dobio mandat za formiranje vlade, Ivica Dačić je eekao da je politička realnost u Srbiji promenjena kada je na
izborima pobedio Tomislav Nikolić i da je narod izabrao ovakvu
koaliciju, a da to nije bio njegov prvi izbor, jer je on u drugom
krugu glasao za Borisa Tadića.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost i stvorimo uslove za mir i stabilnost i gradimo mostove prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Naši prijatelji su i na zapadu i istoku i sveru i jugu i svi susedi su nam važni", istakao je Nikolić. Kako je naveo, predstoji borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa i medija, ispitivanje sumnjivih privatizacija, izgradnja infrastrukture i jačanje ekonomije.

"Nova vlada ne znači povratak u devedesete"

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je od Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije dobio podršku da bude na čelu nove Vlade i da je odlučio da preuzme odgovornost za vođenje vlade. Dačić je rekao da će razgovori već sutra biti nastavljeni, prvo sa SNS i URS, a potom i sa nekim drugim stranakama koje bi eventualno mogle da budu deo nove vlade.

On je istakao da nova vlada neće nikako značiti povratak u devedesete, jer da je to hteo na tome bi radio prethodne četiri godine i dodao da će odgovorno i najbolje što može obavljati dužnost predsednika vlade u interesu srpskog naroda. Kako je istakao, buduća vlada neće biti ni proevropska, proruska, proamerička ili prokineska već - prosrpska.

Dačićeva biografija

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu.

Osnovnu školu je završio u Žitorađi kod Prokuplja, gimnaziju u Nišu, a Fakultet političkih nauka, odsek žurnalistike, u Beogradu 1989. godine. Bio je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je izabran za prvog predsednika Mladih socijalista Beograda.

Početkom devedesetih bio je urednik u listu Socijalističke partije Srbije (SPS) "Epoha", koji se ubrzo ugasio. Član SPS-a je od sredine 1991. godine. Bio je šef Informativno-propagandnog štaba SPS na izborima 1992. i 1993, zatim poslanik u Veću građana u prvoj skupštini SRJ, član Izvršnog odbora Glavnog odbora (IO GO) i potpredsednik Saveta za informisanje i propagandu SPS.

U najuže rukovodstvo stranke, za člana IO GO, sa najviše dobijenih glasova, izabran je na Drugom kongresu SPS 26. oktobra 1992. Na istu funkciju ponovo je izabran na narednom kongresu 1996, kada su sprovedene velike kadrovske promene u rukovodstvu stranke, i od 27 članova IO GO, izabranih 1992, ostalo samo petoro, među kojima i on. Nakon toga je osam godina bio portparol SPS.

Za predsednika beogradskih socijalista izabran je 10. februara 2000. i ponovo 5. decembra 2000. na Izbornoj konferenciji Gradskog odbora SPS. Na Šestom kongresu SPS, 18. januara 2003. godine izabran je za predsednika GO SPS.

Za predsednika SPS-a izabran je na Sedmom kongresu partije 3. decembra 2006. godine pobedivši u drugom krugu protivkandidata Milorada Vučelića. Dačić je dobio 1287, a Vučelić 792 glasa delegata. Od 1996. Dačić je bio poslanik u Veću građana Skupštine SRJ i predsednik Odbora za javno informisanje, a od juna 1977. i član Odbora za spoljnopolitičke odnose. U aprilu 1999. Savezna vlada ga je imenovala za člana UO Tanjuga, a početkom maja za predsednika saveta Savezne javne ustanove RTV Jugoslavija.

U prelaznoj vladi Srbije, posle petooktobarskih promena (od oktobra 2000. do januara 2001), bio je koministar Srbije za informisanje sa Biserkom Matić (DOS) i Bogoljubom Pejčićem (SPO). Na saveznim izborima 24. septembra 2000. izabran je za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ i potom za člana Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća Savezne skupštine.

Od 2003. godine je narodni poslanik u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe SPS-a. Od 2007. je predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. U vladi Srbije izabranoj 7. jula 2008. godine Dačić je prvi potpredsednik vlade (zamenik premijera) i ministar policije. Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Bio je kandidat SPS-a za izborima za predsednika Srbije 13. juna 2004. godine kada je dobio 125.952 glasa ili 4,04 odsto glasova birača.

Na predsedničkim izborima 2012. godine osvojio je 556.013 glasova i treće mesto. Koalicija okupljena oko SPS je na parlamentarnim izborima 2012. godine osvojio 44 poslanička mandata, odnosno 14,53 odsto.

Njegovo ime nalazilo se na spisku ličnosti iz okruženja predsednika Miloševića kojima je bio zabranjen ulazak u zemlje EU. Bio je predsednik košarkaškog kluba Partizan, predsednik Sportskog saveza Srbije i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Za predsednika rukometnog kluba Partizan izabran je 23. juna 2007. godine.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za doprinos evropskim integracijama Srbije.

Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je Sanjom i imaju sina Luku i kćerku Andreu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 12:24
E moj Dražo i Srbijo, komunisti se vratili na velika vrata! Grob je sve dublji i dublji!
Četvrtak 28.06.2012. 12:29
Упркос јадној и гадној општој ситуацији у којој се налазимо и упркос чињеници да ми Тачи-ћ баш и није прирастао за срце - кад се сетим која паника сада влада међу досманлијама и њиховим подрепашима и која је то количина србских штеточина и гамади - дође ми да подвриснем од задовољства које то у ствари није. Бог ће знати шта је и чему се даље надам? За сада, довољно ми је да досманлијске жуте банде више неће бити на власти!!! Хвала ти на томе, Господе! А кад мало дођем себи, почећу поново да лајем на звезде, оћу рећи да критикујем и нову власт. Поштено говорећи, ни много стручнијој и родољубивијој власти не би било нимало лако на том страшном месту! Досманлије су владу претвориле у то...
Četvrtak 28.06.2012. 12:26
SPS nekada Nikoliću, sada on vraća dug.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online