Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 03.07.2012.
16:00
Beta A

"Ostajem predsednik DS-a"

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da neće podneti ostavku na tu funkciju i da će u DS biti smenjeni oni koji nisu postigli očekivane izborne rezultate.

Tadić:Neću podneti ostavku na mesto predsednika DS
 

"Ranije su mi tražili da podnesem ostavku zbog pobede, a sada to isto traže zbog poraza. To je dovoljan razlog da ne podnesem ostavku", kazao je Tadić u intervjuu nedeljniku Novi magazin.

On je rekao da mora kao demokratski političar da pažljivo i trezveno analizira vlastitu odgovornost, da ona mora da bude analizirana na institucijama Demokratske stranke i da isto važi sa sve institucije DS, jer je u politici pored legaliteta najvažnije imati legitimitet.

Tadić misli da koalicija SNS-SPS-URS ne može biti delotvorna i efikasna. Prema njegovim rečima, prvi zadatak biće "borba za nova radna mesta, koje nema bez redukcije budžetskog deficita koja je
moguća samo ukoliko se povuku bolni potezi", a drugi pregovori sa MMF-om i privlačenje stranih investicija.

 

 

"G17 plus ima određeno iskustvo koje treba uvažavati u dovlačenju stranih investicija, ali ima i značajno iskustvo u kreiranju budžetskog deficita. Videćemo koja će strana prevagnuti. A imaju još značajnije iskustvo u obranju vlada", kazao je Tadić i upozorio da nestabilne vlade nisu baš povoljne za strane investicije.

"Taj se legitimitet ovog puta obezbeđuje unutar stranke. Na Predsedništvu DS i Glavnom odboru posle izbora ja sam taj legitimitet dobio; potrebno je taj legitimitet potvrditi još u nekoliko navrata, ali ja ostavku na mesto predsednika Demokratskie stranke neću podnositi. I to je moja odluka", kazao je Tadić.

Predsednik DS je odbacio spekulacije o raskolu unutar stranke, ali i najavio smenjivanje onih koji nisu postigli očekivane izborne rezultate.

"Ne postoji raskol sa kojim se suočava DS, ali nesumnjivo da ga priželjkuju svi koji bi želeli da izađem iz politike, koji bi želeli slabu DS i kreiraju ga (rskol) u javnoj percepciji. Moraću da ih razočaram - toga nema u stvarnosti", kazao je Tadić.

On je kazao da je Izvršni odbor DS napravio analizu izbornih rezultata i oni koji nisu postigli rezultat u skladu sa kriterijumima koje ima Izvršni odbor biće promenjeni, istakavši da će odgovornost snositi i oni koji se unutar DS bave grupnim i ličnim
interesima.

Na pitanje hoće li biti uspešni pregovori koje se trenutno vode za sastavljanje vlade on je odgovrio: "Moguće".

"Koalicije su retko vođene filozofskim i strateškim koncepcijama razvoja, one su češće kreirane sa stanovišta neposrednih interesa grupacija koje predstavljaju", kazao je Tadić i ocenio da su jasni interesi grupacije "SNS, SPS i URS".

Posle raskida G17, odnosno URS-a i SPS-a sa Demokratskom strankom, te
grupacije, kako je rekao, znaju da se nalaze u novom političkom okruženju, da je za njih vitalni interes da što pre i po bilo koju cenu naprave vladu sa Srpskom naprednom strankom.

"Ako taj projekat ne uspe, moraće da usledi novi u kom će te stranke imati manji ulog. SNS takođe ima interes da napravi takvu koaliciju, ali postavlja se pitanje ko će koga nadvladati, da li će SNS shodno svom procentu glasova imati ulogu u narednom periodu ili će, baš kao DS, plaćati cenu koalicije sa manjim strankama koje imaju ogromne zahteve", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, manje stranke imaju potrebu da dobiju što više vlasti zato što je njima političko preživljavanje dominantno, a ne politika strateškog razmišljanja i kreiranja budućnosti Srbije, što je svojstveno samo velikim strankama.

Na pitanje o mogućnosti velike koalicije Tadić je rekao: "Trenutno se radi na formiranju neke druge vlade i većine".

"Promenjene političke okolnosti, međutim, otvaraju mogućnost različitih koalicija posle novih izbora. Treba ostaviti ovim strankama da probaju da formiraju vladu jer to je prosto legitimno. Nakon sledećih izbora mislim da su moguće različite političke
koalicije jer nastupa drugačije političko vreme", kazao je Tadić. 

POVEZANE VESTI

Utorak 03.07.2012. 16:04
Uginuo bi kada ne bi bio predsednik necega....
Utorak 03.07.2012. 16:08
Pa ako si bas resio .... Predcednik je zvanje bre... jos samo "kuma" da zbrines u neko lovacko udruzenje i skoro ste oni "stari"..!
Utorak 03.07.2012. 16:39
Nije problem da ti ostanes tu gde jesi,ali isteraj one oko tebe,ili bar veliku vecinu.Dok si ti sedeo i putovao i nesto radio,koncce si pogubio i dozvolio da se drugi bezobrazno bogate a niko nije cuo od ljudi iz tvoje blizine nijednu pametnu recenicu niti sta pametno.Ako ti je do Srbije,pogledaj juzno od Beograda sta si uradio i kako si prosao i da ti je nauk.Ako ne znas pitaj oca,on je pametan covek i imas od koga nauciti.Ali metlu u ruke i cisti smece oko sebe,dosli su ti glave.Sad se verovatno spasavaju oni ali javno ih prozovi i proteraj ako zelis cistog obraza napred i dalje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online