Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 09.07.2012.
18:45
Beta A

Gordon: Tražio sam da Srbija prizna realnost Kosova

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je u Prištini da je tokom posete Beogradu i sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, zatražio da se prizna "realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".

Filip Gordon: Podržavamo put Kosova u EU i NATO
 

Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".

Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova. Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godina od proglašenja nezavisnosti.

Gordon je rekao da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

"Mi snažno podržavamo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO", istakao je Gordon.

Pozdravio je "snažno opredeljenje institucija Kosova" koje mu je premijer Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga - da se preduzmu "konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu" Kosova.

Atifete Jahjaga
 

Gordon je pozdravio i snažno opredeljenje institucija Kosova za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Američki zvaničnik je najoštrije osudio prekjučerašnje ubistvo bračnog para Srba u selu Talinovce u opštini Uroševac.

Istakavši da je Stejt dipartment sa izuzetnom pažnjom pratio odlučivanje u Ustavnom sudu Kosova o mandatu predsednice samoproklamovane države Kosovo, Gordon je rekao da odluka tog suda predstavlja znak poštovanja ustavnosti i zakonitosti.

Jahjaga je rekla da je tokom susreta sa Gordonom rekla da su SAD značajno doprinele stabilnosti Zapadnog Balkana.

Kosovo se zalaže za dobre odnose sa svim susednim državama, rekla je Jahjaga, istakavši da institucije Kosova snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, radi stvaranja boljih uslova za život građana u obe zemlje čime se doprinosi i uspostavljanju odnosa između dve države.

Jahjaga je istakla da nema podele Kosova, nema posebnog, niti specijalnog statusa za sever, i da je jedino rešenje za sever sveobuhvatni plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
 

Kosovska predsednica je još jednom snažno osudila ubistvo dvoje povratnika, bračni par Jevtić u selu Talinovce, kod Uroševca, ukazavši da takvi zločini predstavljaju veliku smetnju procesu povratka raseljenih za koji se zalažu institucije Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 19:01
Реалност је да је јужна српска покрајина Космет окупирана од стране НАТО пакта и да је у њој постављена квислиншка власт од кадрова ОВК (терористичко-фашистичко-сепаратистичке организације која је помогла НАТО-у да протера 250 000 Срба и побије хиљаде, све под окриљем и пред очима УН) . Ту нема ништа спорно. Што пре схвате ОВК ментори да од независности неће бити ништа, јер се Срби никад неће помирити са окупацијом Космета, тим боље за све,
Ponedeljak 09.07.2012. 19:22
NAS NE ZANIMA ŠTA TI MISLIŠ--ŠTA TI KAŽEŠ..TI-- ZA NAS I CELA USA NE POSTOJITE! RASPAŠĆETE SE..USKORO..NE ZANIMA ME KAKO..NEĆE VAS BITI...KAO I SVE IMPERIJE OVOGA SVETA I VI ČETE NESTATI !!! A ONDA SRBI KREĆU--KAO I UVEK U ISTORIJI KADA OSLOBAĐAJU SVOJE..DO KRAJA..DO BEČA..DO DRAČA..DO TOKIJA AKO TREBA !!!!
Ponedeljak 09.07.2012. 19:03
Dzentlmenski SAMAR Srpskim politicarima o "dzentlmenskom" dogovoru...!! - Bgd. - " necemo pricati javnosti o nasim razgovorima " - Pristina- " Tražio sam da Srbija prizna realnost Kosova" Samar --- Gordon: (u prevodu) .... " ovde samo ja govorim " .!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online