Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 14.07.2012.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vaša svetosti, zar mi teroristi?

Predstavnici izbeglica u Srbiji žustro su reagovali na izjavu patrijarha srpskog Irineja da poglavaru Rimokatoličke crkve papi Benediktu, ukoliko bi posetio Niš povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, ne bi bila garantovana bezbednost jer u Srbiji živi dosta izbeglica.

IZNENAĐEN I UVREĐEN: Miodrag Linta
 


Irinejeva ocena data u sklopu intervjua agenciji Tanjug izazvala je nevericu među izbeglicama i prognanicima koji smatraju da im je naneta neprocenjiva šteta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta potpuno je šokiran izjavom najvišeg srpskog crkvenog poglavara.

- Izbeglice nisu smetnja dolasku pape. Naprotiv, možda bi njegov dolazak pomogao da se ubrza rešavanje brojnih problema poput povratka imovine - objašnjava Linta.

Mišljenjem patrijarha Irineja zgranut je i direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac. On kaže da do sada nije zabeleženo da su prekodrinski i prekounski Srbi pokušali, a kamoli izvršili atentat na nekog rimskog papu.

- Iako je Katolička crkva prva priznala samostalnu Republiku Hrvatsku, nikada nismo razgovarali, a kamoli pomislili o izvršenju atentata na papu. U toku poslednjeg rata na području današnje Hrvatske nije zabeležen ni jedan slučaj da je katolički pop ubijen od strane Srba - podseća Štrbac. Iz Veritasa savetuju Irineju da bude obazriviji u javnim nastupima.

"Mi krajiški Srbi, okupljeni oko Veritasa, očekujemo da Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, s obzirom da je i ranije davao slične izjave, ubuduće sa više obazrivosti, bar u javnim nastupima, govori o izbeglicama ili da bude konkretniji pri iznošenju ovako teških optužbi, sa nesagledivim posledicama", navodi se u saopštenju Veritasa.

Patrijarhova izjava iznenadila je i republičkog komesara za izbeglice Vladimira Cucića.

- Ne znam kada smo mi to imali probleme sa izbeglicama? Ovo je jedna ishitrena izjava patrijarha Irineja, potpuno bespredmetna. Izbeglice su možda jedini društveni sloj koji u Srbiji nije nikada pravio probleme. Neće ni u budućnosti. Smatram da bi vrh SPC trebalo da o ovako osetljivim stvarima vodi više računa - rekao je za "Vesti" Cucić. 

Preko tuđih leđa


Izbegli Srbi ne isključuju mogućnost da patrijarh Irinej tvrdnju o eventualnoj opasnosti po bezbednost pape u Srbiji "od strane izbeglica" temelji na unutarcrkvenim različitim mišljenjima i stavovima o saradnji SPC sa katoličkom crkvom.


- Ali to je onda unutrašnja stvar Crkve, a ne cele izbegličke populacije - navodi se u saopštenju Veritasa. 

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2012. 13:24
Ово је мондијалистички и екуменистички патријарх СПЦ. Он је екумениста, јеретик и паписта. Он је рашчинио и иѕ СПЦ протерао богоугодног Артемија и почео да ствара некакве духовне услове ѕа претварање Космета у Косову. Његови повереници у некаквој СПЦ на Космету узимају документа шиптарска, улизују се шиптарима на све могуће начине и покушавају да на то наведу и остатке православних Срба на Космету. Он је за светски савез цркава и за прихватање тзв. римског понифекса за врховног верског поглавара. По учењима Светог Саве, Светог Аве Јустина и Светог владике Николаја - то је свејерес. Србима не преостаје ништа друго него да до даљег не учествују у јеретичком богослужењу под овим патријархом...
Subota 14.07.2012. 13:13
Ne bih rekao da je Papa S...pardon, Patrijarh Srpski mislio na izbeglice... "Papi je bezbednost nezagarantovana obzirom da u Srbiji zivi mnogo Srba..".al mu bilo malo nezgodno da formulise na ovaj nacin. Dig'o covek ruke od srba i pravoslavne srbije.
Subota 14.07.2012. 13:27
Kod Patrijarha nije dilema dolazak pape u Nis,nego je zabrinut za njegovu sigurnost.Nakon njegove izjave da nije bezbedno za njega zbog izbeglica,ocekujem da od vlasti zatrazi bodljikavu zicu i da sve izbeglice Srbe,"(teroriste') utera u nju,dok se njegov brat u veri bezbedno ne vrati iz terevenke u Nisu 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online