Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Nedelja 15.07.2012.
12:06
B.R. A

Sa Egzita ruše Ustav

Posle odluke Ustavnog suda Srbije kojom je dvadesetak tačaka Zakona o nadležnostima Skupštine AP Vojvodine proglašeno neustavnim, među kojima i tačku prema kojoj se Novi Sad proglašava glavnim gradom Vojvodine na zidine Petrovaradinske tvrđave postavljen je veliki transparent, na kojem na engleskom jeziku piše "Dobrodošli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine!". Transparent se nalazi u neposrednoj blizini zvaničnog transparenta festivala Egzit, na kojem, kao i svake godine, piše "Egzit".

POLITIČKA ODLUKA SUDA: Bojan Pajtić u kampu Egzita
 

Transparent je iste boje kao i Egzitov, bela slova na crvenoj podlozi i postavljen je na zidinama Petrovaradinske tvrđave, u blizini poznatog sata. Portparolka festivala Egzit Marija Bušić potvrdila je da je transparent "Dobrodošli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine!" postavljen u znak protesta zbog odluke Ustavnog suda Srbije.
Upitana da li je transparent postavljen u znak protesta, ona je kratko odgovorila: "Da".   

Druga portparolka Egzita Bojana Kovačević rekla je da transparent govori sam za sebe.
 

"Postavljeni transparent predstavlja dobrodošlicu svim posetiocima Egzit festivala", rekla je Kovačevićeva, dodajući da organizatori festivala neće davati nikakvo zvanično saopštenje u vezi s transparentom.

Na pitanje da li transparent predstavlja provokaciju zbog odluke Ustavnog suda Srbije, Kovačevićeva je odgovorila: "Bez komentara, transparent govori sam za sebe".
 

Dok organizatori Egzita ne žele dodatno da objašnjavaju svoj potez predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su neki delovi odluke USS o nadležnosti Vojvodine paradoksalni i da se kose s međunarodnim ratifikovanim konvencijama.
 

"Zbog svega toga, brukaju nas u očima međunarodne zajednice... Jasno je da 'tajming' (odluke) nije bio slučajan ", rekao je Pajtić.

On je kazao da zbog toga nije "neobično da je (odluka) objavljena istog dana kada je potpisan koalicioni sporazum novih partnera na republičkom nivou, odnosno dan pre nego što je konstituisana nova pokrajinska vlada".

Pajtić je naveo da je tom odlukom "USS prilično kompromitovao sam sebe, ali i ideju o izgradnji nezavisnih institucija u Srbiji" i dodao da kao pravnik može da se složi sa USS u nekim segmentima odluke, ali da su "neki segmenti zaista paradoksalni". Kao primer naveo je odluku kojom se osporava prenos pokrajinskih nadležnosti na nacionalne savete čime se, prema njegovoj oceni pokrajini vraćaju osnivačka prava nad dvadesetak manjinskih medija. Pajtić je rekao da se odlukom USS krše stečena prava manjinskih zajednica "da preko svojih predstavnika u nacionalnim savetima upravljaju tim medijima".
 

Portparol Demokratske stranke Srbije za Vojovodinu Milenko Jovanov za "Vesti" kaže će se na osnovu toga da li će vlast u Vojvodini ispoštovati odluku Ustavnog suda videti koliko je Srbija ozbiljna država.

- Transparente ne možemo da sprečimo, a na Egzitu je i ranije bilo političkih poruka, iako ne bi trebalo tako da bude jer je to muzički festival. U ovom slučaju trebalo bi da Vlada Srbije reaguje i utiče na to da pokrajinska vlast što pre odreaguje na odluku Ustavnog suda. Smatram da Demokratska stranka u Vojvodini ne treba da se inati i da što pre promeni sporne odredbe u Statutu pokrajine. Ali, sudeći po izjavama Bojana Pajtića to se izgleda neće dogoditi - kaže Jovanov.
 

Menjati Statut Vojvodine


Skupštine Vojvodine treba hitno da se zakaže, ali će funkcioneri u vlasti Vojvodine odugovlačiti jer im je cilj održavljenje Vojvodine smatra Milenko Jovanov.


- Ako izbegavaju da spoštuju odluku Ustavnog suda i zakažu sednicu pokrajinskog parlamenta na kojoj će izglasati menjanje spornih odredbi u Statutu Vojvodine, mi ćemo reagovati. I po krivičnom zakonu je to krivično delo, a predsedniku Skupštine je za njega predviđen zakon od tri godine zatvora i novčana kazna. Videćemo, koliko će Vojvodina ispoštovati odluku Ustavnog suda i samim tim koliko je i Srbija ozbiljna kao država - objašnjava on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 12:10
Mamu li vam secesionističku!
Nedelja 15.07.2012. 12:13
Све је јасно. Власт мора енергичније да реагује јер смо постали држава у којој свако може да пљује по Србији,а да не буде кажњен.Судови ништа не раде.У такозваној демократској Европи сви знају шта им следи за антиуставно(издаја) деловање.
Nedelja 15.07.2012. 12:11
Ne ruse oni ustav nego ovi drugi sto su prodali Kosovo a Vojvodinom nam mazu oci.... Celoj Srbiji a I nama beogradjanima je tzv Beograd seo na kicmu pa ne ustaje, dobrosusedski vam zelim mnogo srece
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online