Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.07.2012.
13:06
J. L. Petković - Vesti A

Benzinom na kosti mučenika

Vatra je namerno izazvana kada su istražitelji došli nadomak posmrtnih ostataka pobijenih Srba.

Na lokalitetu Žilivode kod Obilića, gde su Euleksovi stručnjaci za sudsku medicinu tragali za grobnicom ubijenih 26 Srba, napravljena je ogromna šteta. Zid visok 12 metara bio je zahvaćen plamenom i sada će morati da se ruši. Uzroci požara koji je na tom mestu tinjao tri dana, još nisu utvrđeni, a činjenica da vatrogasci nisu došli do ponedeljka, pojačao je sumnje porodica nestalih i ubijenih da je vatra namerno izazvana "upravo u trenutku kada se u otkopavanjima stiglo do dubine od 25 metara na kojoj se, kako pokazuju u satelitski snimci, nalaze zemni ostaci najmanje 26 tela".


Srpsko nacionalno veće ima saznanja da je požar izazvan benzinom!


- Da bi se osujetilo već započeto iskopavanje posmrtnih ostataka zlosrećnih Srba, tamošnji Albanci su subotu u te jame ubacili velike količine benzinom natopljenih krpa i zapalili ih. Vatra, koja je zahvatila i ugalj i kosti kidnapovanih buktila je tri dana, ali ni albanske vlasti, ni Kfor, ni Euleks nisu razmišljali da u Žilivode blagovremeno upute vatrogasce, jer im ovako morbidno prikrivanje zločina nad Srbima, najblaže rečeno, ne smeta, navodi SNV.
 

Porodice srpskih civilnih žrtava navode da su od Euleksa i radne Grupe za nestale stalno dobijale uveravanja da Žilivode čuva kosovska policija.

U Koordinaciji srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, podsećaju da se "za lokaciju Žilivode gde su skrivena tela 26 Srba pouzdano zna još od 1999. godine, ali da je trebalo da prođe decenija da se istinski i ozbiljno pokrene pretraga i iskopavanje terena".


 

- Kada se sa iskopavanjem stiglo gotovo do kraja, po nekom od uvežbanih scenarija Albanci su podmetnuli požar. Lokacija Žilivode nalazi se u nedođiji, ali dobro okružena etnički čistim albanskim selima koja su za vreme rata bila najveća uporišta OVK. Zašto lokacija nije bila adekvatno zaštićena? Čemu služe međunarodne snage ako ne mogu da spreče nijedan zločin ili da kazne počinioce - pita Nataša Šćepanović, predsednica Koordinacije.


Ministar za KiM Goran Bogdanović apelovao je na Euleks da što pre istraži uzroke požara na lokalitetu Žilivode.


- Važno je utvrditi pravo stanje i istinu da ne bi na bilo koji način izazivali zabludu i sumnju. Na Euleksu je da ispita da li je požar podmetnut i da li je tako kao što tvrde porodice nestalih - kazao je Bogdanović.
 

Porodice žrtava ogorčene


"Verujemo da je neko, podmetnuvši požar, namerno hteo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Žilivode. I upravo kada su najbliži srodnici rudara iz rudnika Belaćevac i ostalih kidnapovanih srpskih civila očekivali da će konačno posle 14 godina saznati šta se sa njihovima najmilijima dogodilo, dotučeni su vešću da je izbio požar", navedeno je u pismu Euleksu.


Korak unazad

 

Alan Robinson iz Odeljenja za sudsku medicinu u Euleksu kaže da je bilo potrebno više od sedam sati da se obuzda požar u Žilivodama.


- Ovo predstavlja veliki korak unazad za nas što se tiče procene lokaliteta. Znatna šteta naneta je zidovima koji sada moraju da budu srušeni. Radovi na iskopavanju su morali da budu obustavljeni. Euleks će izvršiti procenu bezbednosti nastavka radova - rekao je Robinson. 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 13:48
Па наравно,Србске мученике пале, док су били у животу на зверске начине мучили па да се не би нашла масовна гробница ,СРАМОТА! Ово ко је урадио треба га осудити на вешање..
Sreda 18.07.2012. 13:52
mislim da najdegenerisani narod zivi upravo u evropi ..ta moderna fina evropa sa "naprdnim vrednostima " zivota pravi se da se ovo ustvari ne desava ....strasno gde ide ovaj svet ,mogu samo da konstatujem da sa sadasnjom poozicijom Srbije vreme ne radi za nas ....daj boze da gresim ali.......
Sreda 18.07.2012. 14:01
Siptarki teroristi i NATO okupatori u sadejstvu unistavju dokaze o sopstvenim zlocinima nad Srbima. Tako misle da ce im biti lakse da zamenom teza proglase Srbe za zlocince a sebe amnestiraju. Jedini zlocinci na KiM su NATO okupatorske trupe i siptarski teroristi. Samo da vas podsetim da su okupatori unistili dokaze o "zutoj kuci" u Hagu, tako da onemoguce istragu gde bi nedvosmisleno bilo dokazano da su zlocinci NATO i siptari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online