Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.07.2012.
17:34
Srna A

Godišnjica masakra srpskih žetelaca

Pre 13 godina, 23. jula 1999. godine, u samo predvečerje, iz zasede na njivi tokom žetve nadomak Starog Gracka kod Lipljana ubijeno je 14 srpskih žetelaca, među kojima i jedno dete.

Spomen ploča ubijenim Srbima u Starom Gracku
 

Masakrirana tela Andrije Odalovića, Jovice i Rada Živića, Slobodana, Mila, Novice i Momira Janićijevića, Stanimira i Boška Đekića, Saše i Ljubiše Cvejića, Nikole Stojanovića, Miodraga Tepšića i Milovana Jovanovića pronašla je patrola britanskog Kfora, pošto je čula pucnje iz automatskog oružja.

Tog 23. jula 1999. godine tadašnji administrator Kosova Bernar Kušner ponudio je nagradu od milion nemačkih maraka svakom ko otkrije naručioce i počinioce, kako je rekao, ovog gnusnog zločina. Uprkos tome što, kako tvrde meštani Starog Gracka, postoji "milion dokaza", do danas niko od osumnjičenih nije izveden pred sud pravde.

Tračak nade da će zločince sustići pravda dala je akcija Unmik policije od 16. oktobra 2007. godine, kada je pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu uhapšen Mazlum Bitići, Albanac iz Velikog Alaša, oslonjenog na Staro Gracko. Posle jednomesečnog zadržavanja u pritvoru, usled nedostatka dokaza, osumnjičeni je oslobođen, što su porodice ubijenih shvatile kao "stavljanje tačke" na slučaj.

"Moramo čuvati uspomene na naše pokojnike. Nije dovoljno izaći do spomen ploče u centru sela, zapaliti sveću i isplakati se. Koliko mi je teško posle toliko godina shvatiti da sam izgubila domaćina, da su moja deca odrasla bez oca, toliko me boli to što sa decom ne mogu upaliti sveću o zadušnicama ili na današnji dan na groblju", priča Vesna Živić, supruga ubijenog Rada Živića.

"Kažu da je minirano. Pitamo se ako Unmik i Kfor nisu uspeli da groblje deminiraju kako i za koliko godina će to uraditi Kosovska policija. Verujem da ni moja deca to neće doživeti, jer je očigledno da je nekome cilj da izbrišu uspomene na 14 nedužnih žetelaca, da stave tačku na istragu o kojoj se do pre neku godinu toliko pričalo", kaže Vesna.

Uprkos tragediji i svakodnevnom strahu, očima uprtim u spomen ploču u centru sela koja opominje, porodice nastradalih žetelaca, izuzev pojedinačnih iz nužde iseljenih,

kažu u glas da će ostati istrajne u nameri da se otkriju zločinci.

U Starom Gracku će i sutra biti služen pomen ispred spomen ploče podignute na zgradi Osnovne škole u centru sela, na kojoj ispod imena ubijenih žetelaca i Srba stradalih u NATO bombardovanju piše "Pamti, ne zaboravi".

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 19:19
ПОСТОЈИ ЛИ И ЈЕДАН НАРОД КОЈИ ИМА ВИШЕ ОВАКВИХ ОБЕЛЕЖЕНИХ СТРАТИШТА ОД СРПСКОГ? ЖАЛОСНО ЈЕ ЧИТАТИ ОВАКВЕ ВЕСТИ! КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ УЈЕДИНИМО И ЗАБОРАВИМО СВЕ ПОДЕЛЕ И РАЗЛИКЕ! САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА!
Nedelja 22.07.2012. 19:13
Siptarski divljaci, zlocinacki su ubili neduzne ljude uz pomoc njihovg prijatelja i placenika kusnera, kojeg su pored novca podmicivali i maloletnicama. Naravno ne treba zaboraviti ni zasluge engleskih okupatora koje su svoju izrazenu mrznju prema Srbima ispoljavali tako sto su zajednicki sa siptarima ubijali Srbe. Nevine zrtve siptarskih terorista i NATO okupatora ne mogu ni u miru da pocivaju pored ovakvih bezboznika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online