Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.07.2012.
20:02
Beta A

Državni vrh na sastanku sa Ban Ki Munom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na sastanku u Beogradu sa Ban Ki Munom, pozvao UN i sve međunarodne faktore na Kosovu da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa mandatom i da osiguraju mir i bezbednost za sve građane.

Srdačan susret Tomislava Nikolića i Ban Ki Muna
 

U razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Nikolić je istakao da bi UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - članica UN i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je Ban Ki Munu preneo da će Srbija zatražiti da "razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN".

On je takođe ocenio da su "nedavni učestali incidenti u južnoj srpskoj pokrajini, za koje su odgovorne vlasti u Prištini, pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga", dodaje se u saopštenju.

Ban Ki Mun je, kako se navodi, izrazio je uverenje da će Srbija dati svoj puni doprinos radu UN "pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsedavanja Vuka Jeremića Generlanoj skupštini UN".

Ban će se sastati i sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Jeremić: Srbija će predsedavati UN na fer način

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da će Srbija predsedavati Generalnom skupštinom UN na fer način, poštujući pravila koja nisu naročito povoljna za secesionističke teritorije poput Kosova. Na zajedničkoj konfereniciji za novinare s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Jeremić je istakao da je nacionalna pozicija Srbije više nego jasno zacrtana Ustavom i podrazumeva borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Ban: Pomirenje najvažnija poruka za čitav region

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će Srbija imati veliku odgovornost kao
predsedavajuća Generalnom skupštinom UN, jer ta funkcija podrazumeva izdizanje iznad nacionalnih interesa i bavljenje pitanjima od globalnog značaja.

"Vuk Jeremić će, kao i prethodni predsedavajući Generalnom skupštinom UN imati ogromnu odgovornost da se bavi globalnim pitanjima. On ima ogromnu odgovornost... kako da se izdigne iznad nacionalnih interesa i nađe zajedničko tlo i vizionarske odgovore za najteža globalna pitanja", rekao je Ban novinarima posle razgovora sa
Jeremićem.

Generalni sekretar UN je podsetio da su Srbija i ceo region Zapadnog Balkana prošli kroz dramatične promene i dodao da danas "aktivno doprinose međunarodnom miru i stabilnosti".

Ban je ukazao da je njegova najvažnija poruka liderima u regionu da promovišu saradnju i pomirenje.

"Ovo je suštinski, ne samo za domaću stabilnost, već i preduslov da ceo region uđe u EU. UN su snažno posvećene u podršci regionu da postignu taj cilj", poručio je generalni sekretar.

"Ovaj region očajnički treba pomirenje, a to uključuje priznanje pritužbi drugih ljudi i činjenje kompromisa", dodao je on.

Ban je istakao da je Srbija daleko odmakla na putu pomirenja sa susedima i ukazao da je potrebno da i dalje ide u tom pravcu.

"I tokom ove posete uverio sam se da je Srbija posvećena zajedničkom radu na otvorenim pitanjima i prosperitetu", dodao je.

Ban i Jeremić novinarima su preneli da su razgovarali i o ljudskim pravima, održivom razvoju, otvaranju novih radnih mesta za mlade. Ban je ukazao i na zanimljivu simboliku susreta sa Jeremićem:

"Meni je ovo prva poseta Srbiji u svojstvu generalnog sekretara UN, dok sam ja poslednji gost Jeremića kao šefa diplomatije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.07.2012. 20:39
UN I MEDJUNARODNI FAKTORI OD POCETKA NE OBAVLJAJU SVOJU DUZNOST NA SRBIJANSKOJ TERITORIJI ! BAN KI MUN JE KO KREDITNA KARTICA NA CIJEM RACUNU NEMA JEDAN JEDINI DINAR ! MALA MARIONETA, KOJA NIJE NI UPOZNATA SA PROBLEMOM, SLIKA SE I SETA NA TUDJI RACUN !
Utorak 24.07.2012. 07:57
Ако је тачно наведено, нови председник је добро говорио овом чаушу империје зла. Међутим, чауш је нешто опасно побркао: он нама говори о помирењу у региону као најважнијем политичком и сваком другом питању, а и не осврће се на то шта је империја зла и њена филијала УН учинила Србији: геноцидно нуклеарно бомбардовање, тотално уништавање друштвено-економског система земље, територијално сакаћење Србије, незабележено етничко чишћење Срба, увођење Србије у дужничко ропство, онемогућавање повратка избеглицама и враћања њихове имовине, квази правни хашки геноцид над Србима, сребреничко кривотворење измишљеног србског геноцида над муслиманима... Треба му једноставно рећи да се Србија враћа на 1244.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online