Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 25.07.2012.
13:46
Alo A

Irinej: Amfilohije, drži se Montenegra

Formiranje nove vlade nije uzburkalo samo političke stranke i koalicije već je uznemirilo i duhove u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dvojica arhijereja koji se smatraju najuticajnijima u SPC, vladika bački Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, javno su se posvađali oko ukidanja Ministarstva vera u Vladi Srbije, piše Alo.

Sevaju varnice: Irinej Bulović i Mitropolit Amfilogije
 

Mitropolit Amfilohije se usprotivio svođenju vera na vladinu kancelariju i tražio da ta odluka bude još jednom preispitana. Kao razlog za svoje protivljenje naveo je to što je srpsko Ministartstvo vera do sada pomagalo crkve i bogoslovije u Crnoj Gori, koje nemaju podršku vlade te države. Ukidanjem pomoći iz Srbije, SPC u Crnoj Gori, prema njegovom mišljenju, bila bi stavljena u težak finansijski položaj.

Patrijarh želeo Kalanovićevu

Želja patrijarha Irineja, prema našim izvorima, bila je da resor vera bude dodeljen Verici Kalanović, koja važi za najvećeg vernika u budućoj vladi. Kalanovićeva redovno posti sve postove i potiče iz svešteničke porodice pošto su joj i deda i otac bili sveštenici. Međutim, pošto je odlučeno da verska pitanja rešava posebna vladina kancelarija, na čelo te institucije doći će neko drugi, ali još uvek nije poznato ko će to biti.

Na Amfilohijeve nedoumice oko ukidanja Ministarstva vera umesto mandatara Ivice Dačića odgovorio je vladika bački Irinej Bulović, koji je Amfilohija optužio da ne razume problematiku o kojoj govori. Irinej je Amfilohiju spočitao da ne treba da se bavi ministarstvom države u kojoj ne živi pošto u matičnoj Crnoj Gori ne može „ni da sanja“ o demokratskom modelu u rešenju državno-crkvene problematike.


- Ministarstvo vera, kao samostalan organ, ne postoji nigde, ni u jednoj savremenoj evropskoj državi, uključujući i Republiku Srpsku kao državni entitet, pa i Crnu Goru, međunarodno poznatu kao Montenegro, a u islamskom svetu kao Karadag - ironičnim tonom je u saopštenju dostavljenom medijima odgovorio Irinej sugerišući da je razlog za ukidanje ovog ministarstva štednja i racionalizacija državne uprave. Irinej, koji se prošle godine posvađao sa DS-om oko Zakona o restituciji, naglasio je da su mandatar Dačić i svi koji će činiti novu vladu Srbije pokazali apsolutno dobru volju i nameru da se angažuju na afirmisanju verskih sloboda i unapređenju saradnje države sa crkvama i verskim zajednicama. Dobri odnosi vladike bačkog sa socijalistima datiraju još iz devedesetih godina dok je mitropolit Amfilohije bio najbliži DSS-u Vojislava Koštunice, a potom i Borisu Tadiću za vreme njegovog predsednikovanja. U razgovoru za "Alo!“, mitropolit je izjavio da, uprkos strelama koje je put njega odapeo Irinej, ne želi da mu odgovara preko novina.

- Nemam ništa da kažem na ono što je izjavio Irinej i ne želim da se prepucavam preko medija - kratko nam je rekao Amfilohije.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 13:50
Časne starine, nemoj te se još vi svađati i deliti, jer nam je ionako dosta pobela. Niko ne može da mrzi Srbina, kaš to može drugi Srbin da ga mrzi. Žalosna istina.
Sreda 25.07.2012. 14:29
Ovaj Irinej Backi se nesto mnogo posilio,da nece mozda da osniva Vojvodjansku Pravoslavnu Crkvu.Umesto da pomaze Amfilohija koji je na velikom iskusenju sa Dukljanskim vlastima u Crnu Goru on jos doliva ulje na vatru.U pamet se Vlahu Banatski.
Sreda 25.07.2012. 14:27
prepucavanje po novinama ko da su neke pevaljke sa pinka, ovo su nase duhovne vodje i dusa me boli kad vidim ovo, dok neki jedva cekaju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online