Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.07.2012.
12:15
Đ. Barović - Vesti A

Vučić moćniji od šefa države

Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, tvrdi da će namera da budući ministar odbrane bude i koordinator rada svih službi bezbednosti dovesti do gomilanja moći u rukama jednog čoveka.






 

Oštro ste napali izmene Zakona o službama bezbednosti. Šta je ključna zamerka?


- Razdvajanjem funkcija šefa kabineta predsednika Republike i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost se sprečava vanustavno gomilanje moći u rukama predsednika. Međutim, ovde je problem što se ovim promenama nastoji omogućiti da jedna osoba, u ovom slučaju Aleksandar Vučić, obavlja istovremeno funkciju i ministra odbrane i koordinatora rada svih službi bezbednosti, što opet vodi ka gomilanju moći u rukama jednog čoveka.


Vučić je objasnio da će se takvim rešenjem odlučnije boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala?


- To objašnjenje deluje neubedljivo. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nije zadatak sistema odbrane, niti je prevashodni posao bezbednosno-obaveštajnih službi, već policije i Agencije za borbu protiv korupcije.


Znači, zaista može doći do "koncetracije moći u rukama samo jednog čoveka", kako to tvrdi opozicija?


- Ukoliko Vučić bude i sekretar Saveta i ministra odbrane onda će zaista doći. Kao ministar odbrane imaće pod direktnom upravom vojne službe bezbednosti (VBA i VOA), a preko Biroa za operativnu koordinaciju rada službi bezbednosti, koji je telo Saveta, imaće i kontrolu nad BIA. Pritom, ukoliko naprednjaci postave i svog čoveka na mesto direktora policije, imaće potpunu kontrolu.


Zar time neće biti poboljšana demokratska kontrola bezbednosnih Službi, kako nova vlast tvrdi?


- Mislim da neće. Demokratska kontrola podrazumeva dekoncentraciju moći, ravnotežu moći između različitih organa vlasti, kontrolu parlamenta nad aparatima sile, ulogu javnosti u nadzoru... U ovom slučaju ne samo što je parlament, kao ključna poluga te kontrole potpuno isključen iz nadzora Saveta, već nije organizovana ni javna rasprava povodom budućih izmena zakona, što je uobičajena praksa.


Plašite li se politizacije bezbednosnih službi ili stavljanja u funkciju jedne partije?


- Uticaj politike na službe bezbednosti uvek postoji i sam po sebi nije loš, jer obaveštajne službe zapravo rade po nalozima demokratski izabranih političara. Opasno je kad političari izdaju naloge službama koji su u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima, Ustavom i zakonima, kada traže podatke o političkim suparnicima. U Srbiji ta opasnost nikada nije isključena, jer svaka partija koja je preuzimala kontrolu nad službama bezbednosti je instalirala svoje kadrove.


Neko će reći da javnost nije toliko kritikovala Tadića koji je takođe pod kontrolom držao bezbednosne službe?


- Nije baš da se niko nije bunio. Beogradski centar za bezbednosnu politiku, kao i pojedini stručnjaci su na to ukazivali, ali mediji nisu hteli da o tome pišu.
 

Partija sva vrata otvara

 

Kao i Šutanovac i Vučić preuzima resor kojim se prethodno nije bavio. Zbog čega je partijama toliko bitno da na ta mesta dođu "poverljivi ljudi", a ne profesionalci?


- Nije problem što na čelo institucija dolaze partijama bliski ljudi, jer oni treba da se staraju da se politika u oblasti bezbednosti sprovede. I u demokratskim porecima se za sekretare saveta za nacionalnu bezbednost postavljaju partijski ljudi, ali oni koji imaju iskustva u poslovima nacionalne bezbednosti. 


Uskoro "seča" bezbednjaka


Očekujete li da će sa formiranjem nove vlade doći do drastičnih kadrovskih promena u bezbednosnim službama?


- Sudeći prema prethodnom iskustvu, ali i najavama nove vlasti za očekivati je da će doći do takvih promena. Naravno, ostaje da se vidi koliko će promene ići duboko. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2012. 12:28
Demokratska ? borba protiv kriminala na celu sa "demokratskom" AGENCIJOM DS-a za borbu protiv korupcije i kriminala je pokazala sve sto moze do sad ..... znaci NISTA ! BEZBEDNJACI MORAJU da se ukljuce, jer je NIVO korupcije i privrednog kriminala toliki, da OZBILJNO ugrozavaju OPSTANAK DRZAVE !! To je svima jasno ...tacka .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online