Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.07.2012.
14:08
D. Dekić - Vesti A

Dinkićeva invazija na Vojvodinu

Vojvodini je, posle odluke Ustavnog suda Srbije o poništenju delova pokrajinskog Statuta, stigao novi udar najavom iz Beograda da bi vlast u Novom Sadu, predvođena Demokratskom strankom, mogla da bude zamenjena koalicijom naprednjaka i socijalista.

Priča o političkoj invaziji na Novi Sad potekla je od ubedljivo najmanjeg koalicionog partnera trojne vlasti, lidera URS-a Mlađana Dinkića koji ni u Novom Sadu, kao ni u Beogradu nije osvojio nijedno odborničko mesto.
 

Potvrda stiže i od socijaliste Dušana Bajatovića koji kaže da posle formiranja vlasti u Vojvodini nema više bloka SPS-a i DS-a kao "vezivnog tkiva" za političke odluke u pokrajini. I bivši funkcioner DS-a, sada naprednjak Goran Knežević je siguran u smenu nove lokalne vlasti, ne samo u Novom Sadu već i u Kikindi.


Trojnoj koaliciji, Bojan Pajtić (DS), vojvođanski premijer, oštro uzvraća stavom da se u Srbiji neće rešiti nijedan problem destabilizacijom lokalne samouprave, kupovanjem i otimanjem odbornika.

Opomena Pajtiću


Analitičar Branko Radun smatra da je reč o Dinkićevoj "slatkoj osveti", ali i da je isto to radila i Demokratska stranka 2008, pa joj se sada vraća kao bumerang.


- To je i opomena Pajtiću zbog mogućnosti da bude generator konflikta republike i pokrajine zbog ignorantskog odnosa pokazanog prema novoj vlasti - kaže Radun.
Aleksandru Popovu iz Centra za regionalizam zanimljivo je što je prva poruka stigla baš od Dinkića.


- Moguće je da je to i njegova lična osveta DS-u što ga u pregovorima sa SPS-om o srpskoj vlasti nisu hteli u toj koaliciji - kaže Popov.


Prekompozicija Srbije


Mlađan Dinkić iznosi mogućnost da se u još 10 do 15 gradova vlast prekomponuje u koaliciju poput republičke SNS-SPS-URS.


- Razmišlja se i za Sombor i druge gradove u Srbiji, poput Leskovca - rekao je on, ističući da se lično zalaže da ostane gradonačelnik Beograda iz DS-a, Dragan Đilas jer je bio uspešan i dobio je ogromnu podršku.


Mogućnost prekompozicije, kako se čuje, postoji u Pećincima i Kuli, a nije isključena i u Užicu.

Uz poruku "neka vam je bog u pomoći", Pajtić ističe da onaj ko kao prvi zadatak postavi obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, neće dugo trajati.


Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić veruje u reč koju su DS i SPS dali jedni drugima prilikom formiranja gradske vlasti, a predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, ističe da u slučaju da SPS napusti gradsku vlast, nova koalicija ne može da se formira bez kupovine odbornika.


Za formiranje nove vlasti u "srpskoj Atini", ključni su glasovi radikala koji su rekli da je svaki vid saradnje radikala sa SNS-om "isključen i nemoguć". Funkcioner SRS-a Zoran Krasić smatra da je čitava novosadska priča obična farsa.


- Sada se pokazuje demonstracija mržnje vladajuće koalicije prema DS-u, ali samo kao maska i od toga ništa neće biti, osim što će na kraju sve te partije zajedno menjati Ustav Srbije dvotrećinskom većinom-kaže Krasić.

POVEZANE VESTI

Petak 27.07.2012. 17:40
Gosn EXPERT za 1000 eura od kojih ste mi ukrali ili slagali kako hoceh 980 ,POCNI da se bavis svojim poslom .Ostavi tudju Avliju pocisti svoju .Novi Sad te ne zeli ,jer ko jednom slaze i opet ce . I da o tvojim zeljama popricamo necemo ,ti si u BG-u tu i ostani ne prelazi u nas Atar .
Petak 27.07.2012. 18:43
Meni je ovaj Dinkic neverovata. Kaze danas "meni ne treba 100 dana dovoljno mi 60". Pa zasto lazes sebe lazes druge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online