Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.08.2012.
13:07
J. Arsenović - Vesti A

Tadićevi ambasadori pakuju kofere

Sa dolaskom nove Vlade i novog šefa diplomatije izvesno je da će doći i do smena pojedinih ambasadora Srbije. Nezvanično, među prvima je ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović koji tri godine predstavlja Srbiju u SAD, ali teško da će ostati do kraja mandata s obzirom na to da je član Demokratske stranke, sada ljute opozicije vladajućoj garnituri.

 

Opoziv bi mogao da usledi i Ani Hrustanović, koja predstavlja Srbiju u Italiji, važnom spoljnopolitičkom i trgovinskom partneru, a koja je zasela u ambasadorsku fotelju prošlog leta i to kao - trudnica. Ista sudbina mogla bi da zadesi i njenu svekrvu Radmilu Hrustanović, funkcionerku DS-a koja je od maja 2011. šef srpske misije u Slovačkoj. Javnost ne bi mnogo žalila ni za ambasadorkom pri Unesku, Zoricom Tomić koja se godinama baškari u preskupoj rezidenciji u Parizu, ne obazirući se na kritike javnosti.

Možda ostanu...


Ivo Visković, ambasador u Nemačkoj, ima još godinu dana mandata koji bi i mogao da odsluži do kraja, s obzirom na to da je nestranačka ličnost odmerenog stava. Sadašnji ambasador u Francuskoj Dušan Bataković bio je svojevremeno savetnik Borisu Tadiću, ali je poznato da se on nije slagao u svim segmentima sa spoljnom politikom Tadićevog okruženja, pa bi takođe mogao da izgura pun mandat. Imajući u vidu da joj je vladajuća koalicija navodno nudila mesto šefa diplomatije, Roksanda Ninčić, šef srpske misije pri EU, može da računa da će ostati na ovoj poziciji.


Nije praksa al' je primer


U službi za informisanje MSP-a tvrde da nikad nije bila praksa da sa novom vlašću sledi i smena ambasadora, ali primer Jelice Kurjak svedoči drugačije. Ona je imenovana za ambasadora Srbije u Ruskoj federaciji novembra 2008. godine, ubrzo nakon što je formirana vlada Mirka Cvetkovića, iako je njen prethodnik karijerni diplomata Stanimir Vukićević proveo na toj funkciji tek godinu i po dana.

Ovo su samo neki od primera koji svedoče da se u srpskoj diplomatiji ambasadorska mesta dele uglavnom po stranačkoj pripadnosti i zahvaljujući privatnim poznanstvima, a ponekad i kao način da se uklone ličnosti poput Milana St. Protića, vlasnika brojnih partijskih knjižica koji krajem ove godine okončava četvorogodišnji ambasadorski mandat u Švajcarskoj, nakon što se propisno obrukao u Vašingtonu odakle je povučen posle samo šest meseci ambasadorovanja.


Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da u zemljama sa stabilnom demokratijom ambasadori ne pakuju kofere odmah nakon što se izabere nova izvršna vlast, sa izuzetkom SAD u kojima sa dolaskom nove administracije dolazi do frontalne smene diplomatskih predstavnika.


- Pretpostavljam da će nova Vlada Srbije na ključnim mestima postaviti ljude od svog neposrednog poverenja, pogotovu u važnim političkim centrima poput Vašingtona, Moskve, Berlina. Mi smo, nažalost, od 2000. napustili profesionalni pristup u izboru ambasadora, ali sadašnje vlasti imaju šansu da ponovo profesionalizuju diplomatiju imenovanjem karijernih diplomata za ambasadore - kaže za "Vesti" Jovanović.


U Ministarstvu spoljnih poslova "Vestima" je sugerisano da se u odgovoru na pitanje da li uskoro slede smene pojedinih ambasadora pozovu na prvi intervju ministar Ivan Mrkić, a kada je poručio da "neće biti zaokreta u spoljnoj politici", ali i da je "sasvim sigurno da će biti nekih nijansiranih modifikacija zbog činjenice da imamo novog predsednika Republike, nov parlament i novu Vladu".  

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 13:13
Ове Хрустановиће имајући у виду њихово србокољачко порекло и традицију у сваком погледу и на сваком месту треба удаљити од српке дипломатије.
Sreda 01.08.2012. 13:16
U Srbiji ništa novo, ništa novo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online