Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.08.2012.
09:49
Beta A

Udovički: Zakon o NBS može da ugrozi put u EU

Bivša guvernerka Narodne banke Srbije Kori Udovički ocenila je da će novi zakon o Narodnoj banci poptuno uništiti nezavisnost te institucije i ugroziti put Srbije ka EU.

Kori Udovički: Hoće da unište nezavisnost NBS
 

"Program sa MMF-om koji nam je hitno potreban biće dobrano odložen, a stručnost i profesionalnost rukovođenja narodnom bankom će biti ozbiljno ugrožene", navela je Udovički.

Udovički je ocenila da nije bitno šta piše u zakonu, već to da će "nova vlast zameniti celo rukovodstvo NBS svojim poslušnicima".

"Sad će nezavisnost NBS biti potpuno uništena. I pravna država bi nestala, da je uopšte postojala. Ovako će i privid pravne države nestati, pa će, shodno tome, ugrožen biti napredak Srbije ka Evropskoj Uniji", navela je Udovički i dodala da je njaviše brine "što je ovo baš igranje ruskog ruleta sa srpskom privredom".

Odlučnost da se smene ljudi može samo da znači da neko stvarno hoće da troši rezerve i štampa novac, rekla je ona i dodala da ne veruje da je moguće naći desetak ozbiljnih profesionalaca da popune rukovodstvo i Savet NBS.

Odbacujući floskulu da je "fer da i nova vlast postavi svoje ljude" u NBS, Udovički je navela da takva odluka nove vlasti samo znači da postoje snažni interesi koji žele poslušnog guvernera.

Ona je podsetila da nezavisnost i stručnost Narodne Banke garantuje institucija Saveta NBS koja bira i smenjuje Guvernera, a u kome sede neki od najuglednijih stručnjaka.

"Da želi da vlada uz jačanje institucija, nova vlast uspostavila bi svoj uticaj nad NBS

izborom novog člana Saveta NBS, svake godine po jednog. Kroz dve godine, imala bi većinu. Ali novoj vlasti se izgleda suviše žuri", navela je ona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.08.2012. 10:01
Udovički: Zakon o NBS može da ugrozi put u EU ------------------------------------------ Још један стручњак из области нискоградње и путних комуникација...
Četvrtak 02.08.2012. 10:39
A iz koje stranke bese ovaj sadasnji. A iz koje bese onaj prethodni. A iz koje bese onaj predprethodni. A iz koje stranke su ostali ljudi. Pa da li gospodja Udovicki smatra da ce bilo koja vlast na svetu dopustiti da nacionalna banka bude pod kontrolom opozicije. To nebi bilo nezavisno rukovodstvo nego rukovodstvo koje moze kontramerama da minira vladu u svakom trenutku kad mu se to svidi. A MMF ne interesuje ime guvernera vec kao se mere sprovode. Sudeci po predhodnom odlaganju aranzmana od strane MMF-a to zadovoljstvo nije bas bilo preterano. Zato bi bilo bolje za ovu drzavu i naciju , da se svi ministri i funkcioneri iz prethodne vlasti ne javljaju neko vreme sa svojim komentarima.
Četvrtak 02.08.2012. 11:54
Nekada je i ona ucestvovala u narusavanju monetarnog sistema Srbije zahvatajuci iz NBS-a novcana sredstva i dajuci ih tajkunima i politicarima. Sada se zdusno trudi da nas natera jer misli da je neki andrak da se zaduzujemo do konacne propasti. Kad pomislim da je ona opet trebala da udje u NBS da su pobedili zuti to bi nam verovatno bio kraj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online