Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2012.
09:54
rts rs A

Skupština o izmenama Zakona o NBS

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće o amandmanima na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije. Odbor za finansije prihvatio četiri amandmana poslanika, odbacio 41 i izglasao dva svoja predloga. Danas glasanje o zakonu u celini.

Očekuje se i da predlog predsednika Republike o kandidatu za guvernera stigne u Skupštinu
 

Republički parlament raspravljaće u pojedinostima o izmenama Zakona o NBS. Odbor Skupštine Srbije za finansije je u petak prihvatio šest od ukupno 47 podnetih amandmana na izmene Zakona o NBS, od kojih su četiri podneli poslanica, a dva amandmana teničke prirode sam odbor.
 

Stefanović: Predlog pa sednica o izboru guvernera

 

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da očekuje da predlog predsednika Republike o kandidatu za guvernera uskoro stigne u Skupštinu.

 

"Čim predlog formalno stigne u skupštinsku proceduru zakazać novu sednicu na kojoj će se birati prvi čovek NBS", rekao je Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

 

Stefanović je rekao da će sledeća sednica Skupštine biti 25. ili 26. avgusta kada će se razmatrati dva važna zakona iz oblasti pravosuđa, koji su važni za put Srbije ka EU.

 

U periodu između dve sednice radiće skupštinski odbori koji će morati da pripreme dosta materijala, kaže predsednik parlamenta.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović rekao je da će se nakon rasprave o amandmanima glasati o izmenama Zakona o NBS i o izboru ombudsmana.

Skupštinski odbor je prihvatio amandmane kojima je zatraženo brisanje člana 18. izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije koji je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

Tim članom je bila utvrđena mogućnost da centralna banka kupi državne hartije od vrednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Na sednici, odbor je prihvatio četiri amandmana kojima je zatraženo brisanje člana 18. predloženih izmenama zakona, koje su podneli Ujedinjeni regioni Srbije, Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U obrazloženju amandmana koji je podnela Vesna Kovač iz URS-a, koja je i predsednica Odbora za finansije, navodi se da bi mogućnost da NBS na sekundarnom tržištu kupi hartije od vrednosti države, lokalne samouprave, javnih preduzeća u budućnosti bilo loše rešenje.

Ona je navela i da bi predloženo rešenja, ako bi bilo usvojeno, sigurno dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond Srbiji kao preduslov za neki budući aranžman postavio brisanje tog člana zakona što bi značilo ponovno menjanje tog propisa.

Prihvaćen je i amandman DS-a da se briše član 23. koji je predviđao obrazovanje Komisije za izbor spoljnog revizora, kao i amandman da se briše član 22. koji je predviđao da akt o otuđenju nepokretnosti koje koristi NBS donosi Izvršni odbor uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade.

Živojin Stanković iz Demokratske stranke je u obrazloženju amandmana naveo da je predloženi član u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini, kojim je predviđeno da o otuđenju nepokretnosti koje koristi NBS odlučuje Vlada.

Odbor je predložio parlamentu amandman koji predviđa da samo guverner kao predsedavajući Izvršnog odbora potpisuje rešenje o davanju ili oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama, odnosno obavljanje delovanja.

Drugi amandman odbora je, prema rečima Vesne Kovač, tehničke prirode jer predviđa da se rešanja koja se odnose na razrešenje guvernera odnose i na viceguvernere i direktore Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online