Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.08.2012.
03:27
Beta A

Usvojene izmene Zakona o NBS

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) kojim se utvrđuje da guvernera i druge funkcionere centralne banke bira i razrešava parlament, kao i da se njihov izbor vrši roku od 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Izmene zakona izazvale brojne kritike

Za izmene zakona, koje su izazvale brojne kritike domaćih i stranih stručnjaka i finansijskih institucija, glasao je 131 poslanik vladajuće koalicije, dok je protiv glasalo 39 poslanika opozicije.

Zakonom je predviđeno da sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera, ali je dosadašnji guverner Dejan Šoškić u četvrtak podneo ostavku, navodeći da izmene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije.

Ključne novine u izmenama zakona, koje su donete po hitnom postupku, jesu povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Usvajanjem amandmana, iz izmena zakona izbrisan je član 18. koji je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

Tim članom je bila utvrđena mogućnost da centralna banka kupuje državne hartije od vrednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Predlagači zakona, 105 poslanika vladajuće koalicije, istakli su da se izmenama zakona ne narušava samostalnost i nezavisnost centralne banke, već se poboljšava kontrola poslovanja finansijskih institucije, povećava odgovornost organa i delimično ograničavaju i preciziraju ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora NBS.

Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama, kako se navodi u tekstu zakona, treba da obezbedi veću nezavisnost u nadzoru i kontroli NBS nad poslovanjem banaka, društava za osiguranje, dobrovoljnim penzijskim fondovima i drugim finansijskim institucijama.

Direktora Uprave za nadzor bira Skupština i on će biti član Izvršnog odbora, koji čine i guverner i viceguverneri, utrđeno je izmenama zakona.

Guverner i viceguverner i direktor Uprave biraju se na mandat po šest godina, a odredbe koje se odnose na razrešenje guvernera odnosiće se i na viceguvernere i direktore Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS, odnosno funkcione NBS razrešavaće parlament.

Proširene su nadležnosti Saveta NBS, izmenjen mandata članova Saveta tako da traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora. Ograničene su naknade po prestanku mandata funkcionera NBS i precizirana zabrana kreditiranja države.

Naknade posle prestanka funkcije članova rukovodstva NBS iznosiće 80 odsto poslednje isplaćene zarade, do zasnivanja radnog odnosa, a najduže šest meseci od prestanka funkcije.

Umesto Izvršnog odbora, Savet NBS donosiće strategiju upravljanja deviznim rezervama.

Propise u oblasti nadzora nad finansijskim institucijama donosi Izvršni odbor na predlog Uprave za nadzor, dok će samo guverner kao predsedavajući Izvršnog odbora potpisivati rešenje o davanju ili oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama, odnosno obavljanje delovanja.

Umesto jednogodišnjeg izveštavanja Narodne skupštine o radu centralne banke, uvedeno je šestomesečno izveštavanje.

Kako je predviđeno, zakon će stupititi na snagu narednog dana od objavljvanja u "Službenom glasniku".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 10:06
Po navodima saopstenju Ministarstva istine iz kabineta malog brata novim zakonom sprecena je "mogućnost masovnog štampanja novca", ali posto sada nece dobiti kredite MMF-a (sto je istorijski gledano dobro) morace da se "obrate" MMS-u ("mega masovno stampanje" novca). Masine se podmazuju, a sta drugo preostaje, dok ce devizne rezerve da sacuva gospodja Jorgovanka (pod suknjom). Hrabra i hitra odluka, koju sebi do sada nisu mogle da dozvole i ekonomski mnogo jace drzave, ciju cemo pozadinu, posledice a i trajanje bojim se morati tek da sagledamo (prezivimo). Kako mi nemamo prirodna bogatstva na koje mozemo da se oslonimo, osecam opet krojimo i pisemo istoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online