Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 06.08.2012.
00:41
Blic A

Princeza Jelisaveta se odrekla američkog državljanstva

U Sjedinjenim Američkim Državama objavljena je prva lista za 2012. godinu osoba koje su se odrekle državljanstva te zemlje, a među 189 osoba je i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Odluka doneta iz emotivnih razloga: Princeza Jelisaveta Karađorđević
 

“Jednom verena za (glumca) Ričarda Bartona, ona je takođe aktivistkinja za ljudska prava i bivša kandidatkinja za predsednika Srbije. Prema njenoj ćerki, glumici iz serije “Dinastija” Ketrin Oksenberg, princeza sada živi u rodnom Beogradu, a odluku o odricanju od državljanstva donela je iz ‘emotivnih’ razloga, uključujući ‘odlazak kući’”, naveo je “Volstrit žurnal”.


Kako se navodi, svi koji su se odrekli američkog državljanstva, ili postali nosioci “zelene karte” na duže vreme, dobili su status trajnog boravka u SAD. Njihova imena su objavljena na kvartalnoj listi američkog Ministarstva finansija prošlog petka, u skladu sa zakonom iz 1996.


Na listi se nalazi 189 osoba, mnogo manje nego na ostalima. Neki stručnjaci kažu da će ove godine biti više imena na listi, jer postoji šestomesečni razmak između odricanja i objavljivanja istog na listi Ministarstva.


Američkog državljanstva takođe su se odrekli ko-osnivač “Fejsbuka” Eduardo Saverin i Deniz Rič, bivša žena trgovca Marka Riča. Saverin sada živi u Singapuru, a Ričova je državljanka Austrije. Tu je i sudija Dafne Barak-Ehud, čiji su roditelji iz Izraela, a koja je imenovana za sudiju izraelskog Vrhovnog suda, zbog čega ne sme da ima dvojno državljanstvo. Na listi je i britanski arhitekta i slikar Ginter Pol Puešel, rođen u Nemačkoj.


Svega je nekoliko ljudi sa liste bilo voljno da razgovara sa novinarima “Volstrit žurnala” o razlozima svog odricanja od državljanstva. Tu su direktor “Karlajl grupe” Gregori Zeluk, vlasnik privatnog kapitala u “J.P. Morgan Čejsu” u Hong Kongu Majron Zu, Bredli Frejža iz kompanije “Fajdeliti vorldvajd investment” u Aziji i Dorotea Ku, advokat u firmi “Bejker&Mekenzi” u Hong Kongu.


Više od 80 imena na listi su kineska, pa stručnjaci smatraju da su se odrekli državljanstva zbog poreza – najviši porez u Hong Kongu je 15 odsto, bez poreza na kapitalnu dobit, akcije ili nekretnine. Takođe, nema ni poreza na zaradu u inostranstvu, osim ako novac ne uđe u zemlju, za razliku od SAD.


Za razliku od mnogih zemalja, SAD imaju porez na “svetski” prihod. Oni koji se odriču od državljanstva, međutim, ne bi trebalo da navedu poreze kao razlog, jer bi to moglo da ugrozi njihovu mogućnost da se vrate u zemlju, najmanje sedam sledećih godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 00:48
Donela je pravu odluku. Svaka cast, princezo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online