Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.08.2012.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

"Velika Albanija" na mala vrata

Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora treba da se udruže u trajnu strukturu, sličnu Beneluksu. Iako su autori ove ideje dvojac Evrem Krasnići, novinar sa Kosova koji živi u Briselu i Ginter Felinger, austrijski ekonomista sa prebivalištem u Albaniji, na nju se proteklih dana žestoko reagovalo baš kao da je plasirana sa merodavne adrese u Briselu.


I na prvi pogled je jasno da se ovakvim savezom pod jednu kapu, bez obzira kako se ona krstila, okuplja najveći deo albanskog naroda na Balkanu i zato ne čudi što su reakcije, pre svega u Makedoniji, bile žestoke, dok su ga Crnogorci ignorisali, usredsređeni na pregovore koji im predstoje o članstvu sa EU.

Kukan: Nerealno


Slovački evroposlanik Eduard Kukan smatra da je ovako zemišljen svojevrsni balkanski Beneluks nerealan. Kao glavne prepreke navodi "veliku Albaniju" i nerešen status Kosova.


- Takav predlog će uvek izazvati oprez već i zbog bojazni susednih država od stvaranja "velike Albanije". To je uvek osetljiva tema. Danas u kosovskom parlamentu popularni pokret Samoopredeljenje otvoreno govori o ideji "velike Albanije" - ukazao je bivši šef slovačke diplomatije, podsetivši i da pet zemalja EU ne priznaje secesiju Kosova.


- To je pokušaj formiranja "velike Albanije". Ne vidim razlog da se stvara nova Jugoslavija ili "velika Albanija" koja je stvorena pod Hitlerom, a sa njegovim porazom je i propala - podseća istoričar Čedomir Antić.

Propao pokušaj: Čedomir Antić


Makedonski svetski kongres odmah je odbacio uniju u kojoj bi Makedonci, Crnogorci i Srbi bili manjina od 2,5 miliona ljudi, naspram 5,5 miliona Albanaca.


"Unija u kojoj dominira jedna etnička grupa ukazuje na to da je to zamena za "veliku Albaniju" i doživeće sudbinu bivše Jugoslavije, koja je bila zamena za "veliku Srbiju", saopštili su Makedonci.


Svesni kako će njihova ideja izgledati balkanskim narodima koji nisu Albanci, predlagači su u autorskom tekstu na portalu "EU observer" podvukli da je važno ubediti svetsku javnost da njihova ideja nije "neka vrsta velike Albanije na mala vrata". Iako tvrde da bi prioritet nove strukture bila trgovina i liberalizacija carina, te borba protiv kriminala, razvoj regiona, infrastrukture i finansijskog tržišta, Krasnići i Felinger kao razlog zašto baš ove zemlje udružuju navode to što imaju drugačiju istoriju i etničku mešavinu od BiH i Srbije na severu.


Marko Prelec iz Međunarodne krizne grupe smatra da je ideja zanimljiva ali da ima nekoliko prepreka, pre svega međusobno nepoverenje.


- Postoji tzv. optički problem da će to ličiti na mali korak prema "velikoj Albaniji", jer se radi o četiri države koje u sebi imaju veći ili manji procenat albanskog stanovništva - rekao je Prelec.


On je za "Dnevni avaz" pojasnio da se Srbija ne može uključiti u ovu grupaciju zbog spora sa Kosovom, kao ni BiH zbog problema u uspostavljanju spoljne politike. U prevodu - zbog Republike Srpske.
 

Makedonci ni da čuju


Kada je pre desetak dana u Briselu boravio makedonski šef diplomatije Nikola Poposki, jedno od pitanja odnosilo se i na ovaj predlog, a njegov domaćin evropski komesar za proširenje, Štefan File, brzo se ogradio rekavši da on nije autor ideje o balkanskom Beneluksu. File je naglasio da Brisel podržava regionalnu saradnju, ali da ona ne sme isključiti druge zemlje regije na zajedničkom putu približavanja EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 17:00
Srbija i Republika Srpska u svoj Beneluks. Smetao im Beneluks od Srbije i Crne Gore, a sada bi napravili šiptarski Beneluks. Stvarno ne znam čime su ih ti šiptari zadužili. Možda sve to rade samo da ih zadrže na jednom mestu da ne bi preplavili Evropu.
Ponedeljak 06.08.2012. 17:32
Korist neće imati Crna gora,a ni makedonija. Za sledećih 50 godina biće iseljavanje kao sa Kosova i eto čiste velike albanije.
Ponedeljak 06.08.2012. 20:42
Da nije bilo Cincare..ne bi bilo ni male Albanije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online