Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.08.2012.
12:37 >> 15:12h
Vestionline A

Pozicija za Jorgovanku, opozicija protiv

Prema očekivanju, na predlog Tomislava Nikolića o kandidatu za guvernera, stranke su reagovale u zavisnosti od toga kojem bloku pripadaju - onom koji je na vlasti, okupljenom oko predsednika Srbije i njegove stranke SNS, ili onom koji je u opoziciji i protivi se svim odlukama i merama vlasti.

Jorgovanka Tabaković kandidat za guvernera
 

URS podržao kandidaturu Tabakovićeve

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i potpredsednica Skuštpine Srbije Vesna Kovač izjavila je da će poslanička grupa URS podržati predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković bude guvernerka Narodne banke Srbije (NBS).

"URS veruje da je Nikolić u ovom trenutku dao najbolje rešenja za građane Srbije. Podržaćemo predlog, jer smatramo da Jorgovanka Tabaković ispunjava sve uslove, a verujemo da će ukoliko bude izabrana svoj posao obavljati nepristrasno i odgovorono i da će se starati da NBS očuva svoju nezavisnost", rekla je Kovač za Radioteleviziju Srbije (RTS).

SPO: Tabakovićeva će sprovoditi političke naloge

Poslanik SPO Mirko Čikiriz rekao je danas da će Jorgovanka Tabaković kao novi guvener Narodne banke Srbije biti pod stalnom lupom politike i da će sprovoditi političke naloge.

Rekao je da Tabakovićeva zaslužuje poštovanje javnosti i poslanika, ali da nije posao parlamenta da procenjuje kvalitet ličnosti, nego da procenjuje program rada. "Poenta je u tome da takve argumenatacije nema. Očekivali smo da iznesu bar pet osnovnih ciljeva politike novog guvernera. Toga nema i o čemu mi treba da se izjasnmo, o pretpostavkama šta će biti",
naveo je Čikiriz,koji je podsetio da su Mlađan Dinkić i Ivica
Dačić kada su bili članovi prošle vlade imali samo reči hvale za
Šoškića, a sada ga kritikuju.

Ona je odbacila optužbe opozicije da je URS prekršio predizborno obećanje o departizaciji i istakla da će URS dosledno sprovoditi "to što je potpisao (u vladinom koalicionom sporazumu) u svim sektorima na kojima je preduzeo odgovornost".

Kovač je istakla da se još ne zna ko će biti načelenik Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

"Svi predstvnici poslaničkih grupa mogu podneti svoje kandidate, a još se ne zna ko će biti", rekla je ona i istakla da će URS predložiti svog kandidata na tu funkciju.

Kovač koja je i predsednica skupštinskog Odbora za finansije, istakla je da će prvi posao Odbora, ukoliko se danas izabere guverener, biti konstatacija ostavke bivšeg guvernera.

Ona je navela i da u novembru ističe mandat članovima starog saveta Državne revizorske institucije i da je obavestila sve poslaničke grupe da predlažu svoje kandiate za te funkciju.

LDP neće podržati izbor Tabakovićeve

Žarko Korać

Predstavnik poslaničke grupe LDP Žarko Korać rekao je u devati u Skupštini Srbije da LDP ne može da podrži izbor Jorgovanke Tabaković za guvrenerku Narodne banke Srbije (NBS) jer je neprihvatljivo da bude predložen neki visoki stranački funkcioner.

Korać je naveo da su iz biografije Jorgovanke Tabaković dostavljene poslanicima, "svesno izostavljene" njene političke funkcije i da ona za poslanika nije birana kao apolitični pojedinac, nego kao visoki funkcioner stranke koja čini okosnicu Vlade.

"U Srbiji od 2000. nije bilo slučaja da visoki partijski funkcioner bude predložen za guvernera", kazao je Korać i naveo da se ne radi o ličnosti Tabakoviće i njenom poznavanju ekonomije, nego o principu i da je Zakonom propisano da guverner ne može biti poslanik, niti član Vlade, ni funkioner političke partije.

On je poručio da se predlaganjem Jorgovanke Tabaković za guvernera, otvaraju vrata da u svim sledećim vremenima guverner bude visoki funkcioner neke stranke.

Dodao je da Jorgovanku Tabaković zna po uljudnosti i pristojnosti i po tome da nikada nikog nije uvredila i da svakako ima ekonomsko znanje.

"Ako ste kritikovali Demokratsku stranku što je svuda postavljala partijske kadrove, ne možete ponavljati istu grešku. Trebalo je da pokažete taj drugi model ponašanja", rekao je Korać i dodao: "Ne mogu podržati zahtev za izbor guvrenera. Nemam ništa lično protiv Tabakovićeve".

DSS: Nećemo glasati za guvernera, nismo čuli ciljeve

Demokratska stranka Srbije neće glasati da novi guverner Narodne banke Srbije (NBS) bude Jorgovanka Tabaković jer "nije u redu da se glasa na osnovu indicija o tome kako će neko raditi svoj posao", rekao je u Skupštini Srbije poslanik DS S Miroslav Petković.

"Nismo čuli program i ciljeve novog guvernera. Iako nemamo ništa da prigovoriomo Tabakovićevoj, ono čime se bavila, a što je navedeno u biografiji, nije dovoljno da bismo glasali za guverenera", rekao je on tokom skupštinske rasprave o izboru guvernera.

Pastor: Glasaćemo protiv Tabakovićeve

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) glasaće protiv izbora Jorgovanke Tabaković za guvernerku, jer nije dobro da stranačka funkcionerka bude na čelu
Narodne banke Srbije (NBS), rekao je šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor.

"Bez obzira što ne sumnjamo u stručne kvalitete gospođe Tabaković jednostavno ne možemo glasati za to da osoba koja je i dan danas i u ovim trenucima šef poslaničke grupe najveće stranke u Srbiji postane od danas ili od sutra prvi čovek NBS", kazao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da Tabakovićeva može svoje funkcije u stranci da zamrzne, ali da to ne menja činjenicu da je u trenucima kada parlament raspravlja o predlogu predsednika Srbije za kandidata za guvernera ona i dalje članica Predsedništva SNS i šefica
poslaničkog kluba SNS.

"Ona će po svemu sudeći biti izabrana i bez obzira što ćemo glasati protiv, mi joj želimo sve najbolje na ovoj funkciji u interesu građana", kazao je Pastor.

On je rekao da SVM današnji dan smatra posledicom usvajanja izmena Zakona o NBS.

"Mi smo glasali protiv tog zakona jer smo ubeđeni da će taj zakon usporiti evropski put Srbije", naveo je Pastor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 12:40
Pa naravno, to je ta "departizacija" koju su (uz onu hiljadarku od prosli put) obecali. Tomino je, najbolje je svakako. A i narodu je nekako lakse, konacno su (nam) je negde smestili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online