Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Utorak 07.08.2012.
00:47
Večernje novosti A

Dražine stvari ostaju u BIA

Tri para naočara, dva pištolja, geografska karta, olovke i nalivpera, beležnica, dvogled i muštikla, koji su zaplenjeni prilikom zarobljavanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, u martu 1946, ostaće do daljeg u vitrinama BIA na Banjici. Kako saznaju "Novosti" u vrhu srpske bezbednosti, zasad ne postoji pravni osnov da se te stvari ustupe Vojnom muzeju.

Predmeti, koji su zaplenjeni prilikom zarobljavanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, u martu 1946, ostaće do daljnjeg u vitrinama BIA na Banjici
 

Tako će odluka o zahtevu koji je Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta uputila novom direktoru BIA Nebojši Rodiću, da se lične stvari komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini izlože u muzeju, sačekati kraj postupka đeneralove rehabilitacije koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Predsednik Asocijacije Aleksandar Čotrić kaže da je nelogično da te stvari državna bezbednost i dalje drži "kao ratni plen narodnog neprijatelja". On podseća na to da su one već jednom, u čast Dana pobede nad fašizmom, u maju 2010, bile izložene u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.

- Tada sam razgovarao sa upravom Muzeja i oni su bili zainteresovani da ovi predmeti postanu deo njihove stalne postavke, ali su morali da ih vrate - kaže Čotrić.

Prema njegovim rečima, deo predmeta izložen je u holu BIA, gde mogu da ih razgledaju samo zaposleni i retki posetioci, ali takođe sumnja da je deo dokumenata i dalje pohranjen u depoima BIA.

Dosijei i dalje zatvoreni

 

Kao što će na nivou predloga ostati ideja da se đeneralove stvari presele na Kalemegdan, tako će za sada na nivou predloga ostati i inicijativa SPO da se otvore tajni dosijei. Kako nam je potvrdio Alekdsandar Jugović, šef poslaničkog kluba ove stranke, sa novim vlastima još nije bilo nikakvih razgovora na tu temu:


- Taj predlog je u Skupštini, pa predsednik, ako se ikada stekne politička volja, može da ga stavi na dnevni red.

- Pošto je prošlo pola veka, i oni bi morali da budu ustupljeni na uvid javnosti. Iako Mihailović nije formalno rehabilitovan, izjednačavanjem partizanskog i Ravnogorskog pokreta, 2005. godine, to se faktički desilo - smatra Čotrić.

U BIA, ipak, tvrde da su jedine Dražine stvari one u vitrinama, i kažu da u depou više nema ničega. Sve je predato Komisiji za ispitivanje okolnosti pod kojima je Mihailović ubijen.

- U pitanju je materijal o Dražinom hapšenju, na nekoliko stotina strana, ne naročito dragocen za istoriografiju, s obzirom da nema ničega o suđenju i likvidaciji. To je sad u Arhivu Srbije - kaže Srđan Cvetković, sekretar državne Komisije za otkrivanje tajnih masovnih grobnica streljanih posle 1944. On dodaje da je ono što je ostalo u vitrinama na Banjici maltene jedino što je "preteklo" posle đenerala. Nešto malo ličnih stvari ima još ćerka Gordana, kod koje je čuveni orden koji je Mihailoviću posthumno dodelio američki predsednik Truman.

I u Vojnom muzeju se slažu da bi Dražini lični predmeti bili "suvo blago za muzej", i veruju da im je tu i mesto, baš kao i stvarima Josipa Broza ili vojvode Putnika. Nezvanično kažu da bi za njih, ako bi ih dobili, odvojili vitrinu baš nasuprot Titovih stvari.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 02:42
Када ће престати ово имбецилно српско инаћење? За праве Србе чика Дражине ствари су реликвије! Легендарни ђенерале, надживео си своје непријатеље, нека ти је вечна слава и хвала!
Utorak 07.08.2012. 01:53
Stric Arsena Dedića, pokojni Krsto Dedić, umirovljeni stolar, imao je psa Džekija koga je izjutra puštao iz avlije u Ulici Nikole Tesle sa vrha Šibenika da mu donese Politiku sa kioska. Na šibenskom trgu zvanom Poljana stajala su tri kioska: Vjesnik, Borba i Politika. Džeki bi stao ispred kioska Politike i zalajao dva puta kratko pa bi mu prodavac dao smotanu Politiku u zube a on bi otrčao onako kereći ukoso preko trga sve do kuće, dok su mu žitelji tog lepog grada videvši ga sa Politikom psovali četničku mater. O njemu su pisale i novine u svoje vreme. Bio je to prvi srpski pas nacionalista u Dalmaciji.
Utorak 07.08.2012. 03:44
Samo da ne budem pogresno shvacen. Ovde se ne radi o ljubavi ili mrznji. Trebalo bi nepristrasno pokusati da se stvari vide kakve su i bile. Draza je bio narodni covek, obrazovan i odlikovan oficir iz Prvog rata. Medjutim, postoje uzroci njegovog sloma. Njegova strategija cekanja bila je, U DATIM OKOLNOSTIMA, ipak kratkovida! Dobro su poceli, i on i partizani koji vecinom tada jos nisu bili komunisti, ali su bili Srbi! Ali, umesto da ideolosku podredi borbi protiv okupatora (kao sto su Englezi i Rusi uradili), on je u partizanima video samo komuniste i svoju borbu okrenuo skoro iskljucivo protiv njih! To je, posledicno, odvelo deo njegovih snaga u kolaboraciju sa Italijanima, pa i Nemcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online