Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 09.08.2012.
07:35
Blic, Beta A

Mora li Srbija da pusti Kosovo u UN?

Osnovni zahtev Brisela upućen novim vlastima u Beogradu kako bi se dobio datum pregovora za članstvo u EU jeste normalizacija odnosa sa Prištinom.

Primena dogovorenog: Kosovska Mitrovica

Brisel za sada nije potpuno precizirao sve stavke, ali postoji nekoliko uslova među kojima su i rešenje pitanja severa Kosova, odnosno funkcionisanja tamošnjih institucija i zahtev da Beograd ne opstruiše članstvo KiM u međunarodnim institucijama, piše "Blic".


Trenutni generalni zahtev - normalizacija odnosa - ne podrazumeva i faktičko priznavanje statusa Kosova. Normalizacija odnosa, na čemu se insistira, praktično znači da se između Beograda i Prištine postignu sporazumi i urede odnosi tako da šta god da se dogodi na terenu, ne pravi opstrukcija.

Vlastima u Beogradu i Vladi i Predsedništvu već sada je poznato da agenda Brisela sadrži primenu svega što je dogovoreno tokom dosadašnjih razgovora, postizanje rešenja za telekomunikacije, uspostavljanje političkog dijaloga, dogovor o načinu rada institucija na severu i da Beograd ne opstruiše članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.


- Ali, još uvek nije poznato koji nivo dogovora će biti presudan za dobijanje datuma pregovora. To će, svakako, Brisel jasno staviti na znanje vlastima u Beogradu. Primera radi, da li će već za datum pregovora zahtev biti i da ne bude prepreka za Kosovo na putu da postane član UN ili ne - kaže sagovornik „Blica“ iz diplomatskih krugova.


Kada je reč o institucijama na severu, izvesno je da će iz Brisela tražiti da one na terenu ne mogu delovati potpuno samostalno. Stav je da nema podele Kosova i da nema pripajanja severa centralnoj Srbiji. Ono o čemu će nove vlasti morati da pregovaraju jeste na koji će način srpske institucije na severu Kosova funkcionisati u okviru sistema Prištine.

Zasad nije poznat model koji će Brisel staviti na sto. Nezvanično se navodi da bi na severu trebalo da se oformi asocijacija opština koja će imati posebne veze sa Beogradom, ali preko Prištine - opcija nalik Ahtisarijevom planu. Rešenje pitanja severa podrazumeva i da na tom prostoru ne deluju pripadnici MUP Srbije.


Nivo političkog dijaloga, odnosno da li će biti na predsedničkom ili premijerskom nivou, tek treba da se precizira. Vlada Srbije od formiranja još nije raspravljala o eventualnoj platformi za pregovore.

Šef Unmika Farid Zarif saslušao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem njegovu inicijativu da se UN aktivno uključe u dalji tok pregovora Beograda i Prištine i istakao potrebu da se dijalog podigne na viši nivo.


"Rukovodstvo će tokom avgusta raspravljati o platformi za razgovore sa Prištinom," a predsednik Skupštine Nebojša Stefanović najavio je da će parlament "vrlo brzo utvrditi platformu za nastavak pregovora o Kosovu“.


Namera Brisela je da pregovori otpočnu u septembru, a želja sadašnje vlade da do kraja godine dobije datum pregovora.

Ban Ki Mun: Neophodan kompromis


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN koji je podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti posle Banove posete regionu.


Generalni sekretar UN uputio je ozbiljne kritike i međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje neophodnih kompromisa u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.


Savet bezbednosti UN će izveštaj Ban Ki Muna razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust i očekuje se da na toj sednici Rusija ponovo zatraži objašnjenja o uvežbavanju libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu, javila je Radio-televizija Srbije.

 

Ban Ki Mun je upozorio na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji su se u protekla tri meseca vratili na Kosovo. Ban Ki Mun je kao glavne razloge za mali broj povratnika naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2012. 08:58
Balkanski ratovi i "pobijeda", berlinski kongres, prvi svjetski rat i "pobijeda", stvaranje Jugoslavije, Drugi svijetski i "pobijeda", stvaranje republika i pokrajina, Ratovi devedesetih i totalni poraz utopije bratstva južnih slavena. Koliko žrtvi su samo Srbi imali u zadnjem vijeku, i to uvijek od onih koji nam nude nešto. Kakav je nacionalni program Srba te dali uopšte postoji. Pa za cijelo ovo vrijeme Evropa- englesko germanska politika je radila protiv i gurala ih u propast, te čak i direktno se angažovali na masovnom ubijanju, te podstrekavala i pomagala druge u tome. Napravite spisak stratišta, logora, te spisak sa brojem ubijenih i njihovom starosnom strukturom, to je odgovor Evropi
Četvrtak 09.08.2012. 12:45
Amerikanci i zapadne sile su daleko pre Miloševića, Đinđica i ostalih, isplanirali sve ovo što sada imamo. Ja ne znam ko još može da veruje u te bajke o ulasku u Nato 96. godine itd. Nema od toga ništa, sve je to samo iluzija. Pomogli su Hrvatima da proteraju Srbe, a u Bosni su pristali na minimum za Srbe, Dejtonski sporazum. Tada nisu hteli da podele Bosnu na dva dela. Kosovo je uvek bilo u pozadini i da nije bilo rata za Kosovo i da smo potpisali sve u Rambujeu, još brže bi priznali nezavisnost Kosova. Tako su nam propisali i sada moramo biti spremni na nove ucene i izabrati stranu koja će nam biti stvarni saveznik i vojno i ekonomski.
Četvrtak 09.08.2012. 12:55
Dalje pregovore s Prištinom i sa Briselom nastaviti samo uz uslov da pomaknu administrativnu granicu južno od Ibra. Onda ćemo biti fleksibilni da pregovaramo o ostatku Kosova. Nećemo dozvoliti da nam totalno oduzmo sav ponos i da nas gaze kako žele. Ne smemo ni po koju cenu prihvatiti njihovo tumačenje da se Kosovo ne može deliti, a Srbija može. Drugo, braćo Srbi, ovo nemojte shvatiti kao podelu Kosova, nego upravljanje severnim delo pripada Srbiji i Srbima, a južni deo Ujedinjenim Nacijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online