Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.08.2012.
09:50
rts rs A

Srbi gase požar na Svetoj gori

Deset vatrogasnih vozila, sa 49 vatrogasaca, koji su se jutros ukrcali na trajekt u Grčkoj, stigli na Svetu Goru gde treći dan bukti požar blizu Hilandara.

 Požar na Svetoj Gori izbio je u sredu i još nije pod kontrolom
 

Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno spasilačke poslove, koji je vođa ekipe, rekao je jutros za Radio B92 da se ekipa srpskih vatrogasaca jutros ukrcala na trajekt u Uranopolisu.

"Onog trenutka kada se budemo iskrcali idemo pravo na teren, tako da ćemo, bez obzira što smo putovali celu noć, odmah krenuti sa gašenjem požara", dodao je on.

Prema njegovim rečima, širinu i dužinu fronta požara trenutno je teško utvrditi, a požar je vazdušnom linijom udaljen od Hilandara oko četiri kilometra.

Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je da je ova ekipa formirana hitno na osnovu dogovora vlada Srbije i Grčke.

"U ovoj koloni, koja je formirana za svega nekoliko sati, nalaze se deset vatrogasnih ekipa iz Beograda, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša. Opremljeni smo tako da možemo efikasno da zaštitimo ljude i imovinu kako ne bi u opasnost došao i manastir Hilandar na svetoj Gori", rekao je Glamočlija.

Premijer Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je prilikom posete Guči da su grčke vlasti prihvatile ponudu Srbije i da će nekoliko vatrogasnih ekipa hitno krenuti da pomognu u gašenju požara na Svetoj Gori. 

Načelnik Uprave za vatrogasno spasilačke poslove Goran Nikolić, koji je i vođa ekipe, rekao je da će srpski vatrogasci početi da gase požar čim se budu iskrcali, bez obzira na to što su putovali cele noći.

Manastir može da bude ugrožen

 

Manastir Hilandar u ovom trenutku nije ugrožen požarom koji je od njega udaljen tri do pet kilometara, ali bi se situacija mogla promeniti ukoliko bude jakog vetra, rekao je Dragan Dončevski iz Sektora MUP-a za vanredne situacije.

 

Dončevski je rekao za RTS da je vatra zahvatila četinare i da se zato "tih tri do pet kilometara uz jak vetar i promenu pravca vetra vrlo brzo mogu pretvoriti u nekih stotinak metara".

Inače, jutros je atinski Radio "Skai" javio da se stanje stanje na rubu Svete gore poboljšalo. Vatrogasci su se izolovali dva vatrena fronta - u planinskom predelu u oblasti u kojoj je i Manastir Hilandar, i kod mesta Uranupolis, na prilazu polostrvu Atos na kojem je Sveta gora.

U Uranupolisu kojem je vatra juče nakratko prišla, proglašeno je vanredno stanje.

U tom kraju su uhapšene četiri osobe i osumnjičene za podmetanje požara, kaže "Skai".

Atinski list "Katimerini" na svom sajtu javlja da ni Uranupolis, ni manastiri na Svetoj gori nisu ugroženi požarom, ukazuju vatrogasci.

Vatrogasci su radili čitavu noć jer je vetar razgorevao neka gotovo ugašena žarišta. Od jutrošnjeg svitanja, ponovo im pomažu avioni, a na tlu je stotinak vatrogasaca, i 40 vojnika i građana-dobrovoljaca.

Do sada je na Svetoj gori i prilazima izgorelo 1.200 do 1.500 hektara šume, useva i vinograda.

Znatno teže je stanje na Peloponezu gde je u delu sreza Arkadija proglašeno vanredno stanje. Za sada je izgorelo 3.000 hektara rastinja i useva.

Uhapšen je stanovnik koji je bačenim opuškom cigarete izazvao požar. On tvrdi da je pokušao da je ugasi, ali nije uspeo i od danas će se braniti sa slobode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online