Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.08.2012.
15:04
Večernje novosti A

Komune “čiste“ narkomane

Radna terapija, život u komunama pri crkvama, molitva, rad u polju, pa i kažnjavanje batinama, sve do ubistva, kao što se desilo pre nekoliko dana u Jadranskoj Lešnici, neke su od metoda u kojima narkomani, a pre svega njihovi roditelji, traže izbavljenje od droge.

Foto: Arhiva
 

Dr Jasna Daragan Saveljić, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj u Beogradu, tvrdi da u Srbiji ima dovoljno mesta u bolnicama za lečenje narkomana, iako priznaje da uslovi nisu savršeni. Doktorka ističe i da se nijedna komuna niti udruženje građana ne može baviti lečenjem, već eventualno resocijalizacijom bivših zavisnika. Osim toga, postoji i desetak privatnih klinika u kojima lekari specijalisti pomažu narkomanima.

Polovina se izleči

Najviše zavisnika se leči od heroina. Dr Saveljić kaže da je samo prošle godine evidentirano 350 novih heroinskih zavisnika.

- Od svih pacijenata koji nam se jave za pomoć polovina se izleči, a druga polovina se pre ili kasnije vrati narkoticima - napominje doktorka.

- Prva dva meseca lečenje je veoma intenzivno, kasnije se proređuju posete lekaru, ali traje minimum dve godine. Da bi zavisnik od narkotika promenio obrazac ponašanja potrebno je između dve i pet godina.

Koliko je i finansijski iscrpljujuće odvikavanje, svedoči podatak da nekoliko banaka nudi kredite za lečenje u ovim ustanovama.

- Nemamo mnogo podataka o tome ko se sve bavi „lečenjem“ narkomanije u Srbiji, odnosno ko pokušava nešto da radi sa zavisnicima - kaže primarijus dr Jasna Daragan Saveljić. - Činjenica je da ne može nestručna osoba da leči i da vrši dijagnostiku, ali je poznato i da mnogi to ipak rade. Ljudi često odlaze na mesta koja nisu predviđena za lečenje. Znam da Rusi imaju metodu da ih nekom injekcijom dovedu u stanje između života i smrti. Sve te alternativne metode služe da bi se uzeo novac, a na kraju ipak narkomani dođu kod nas.

Problem je što centri, kao što je ustanova u Lešnici kod Loznice, nemaju nikakvu kontrolu, niti naučno utemeljenje za svoj rad i nije poznato ko im izdaje dozvolu.

U tri faze

Prva faza u lečenju u zdravstvenim ustanovama je detoksikacija i tada se pacijenti oslobađaju od fizičke zavisnosti od narkotika - objašnjava dr Daragan Saveljić. - Tokom druge faze pacijent se oslobađa psihičke zavisnosti, nastoji da održi narkomansku apstinenciju i pokušava da promeni navike u ponašanju, izmeni stil života... Posle toga sledi rehabilitacija i uključivanje u društvo. Nekima to ne polazi za rukom, pa se često vraćaju narkoticima i ponovo leče.

- Status tih zajednica nije regulisan, niti se zna da li imaju program i metodologiju rada - napominje doktorka. - Komune su zamišljene kao mesto gde bi se prilagođavali životu bez droge i osposobljavali da se vrate u svoje prirodno okruženje. Odlazak u „terapijske zajednice“, ili komune, preporučuje se pacijentima koji po završetku medicinske rehabilitacije ne mogu da se uklope u sredinu iz koje potiču.

Doktorka ističe da je razlika između bolnica i nekih centara koji postoje u tome što u zdravstvenim ustanovama nikog ne drže bez njegove volje.

- Nijednog pacijenta nismo odbili, a naša ustanova ima kapacitete da primi sve one koji dođu i hoće da se leče. Ako neko ne želi, ja ne mogu da ga primoram - objašnjava dr Daragan Saveljić.

Dolaze sve kasnije

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, većina lečenih zavisnika su muškarci, oni čine čak 88,7 odsto pacijenata. Poslednji obrađeni podaci, za 2010. godinu, pokazuju da su ovi pacijenti sve stariji. Dok je ranije najveći broj lečenih muških zavisnika imao između 25 i 29 godina, sad je najviše (34,4 odsto) starosti između 30. i 34. godine. Ali i dalje je 30 odsto zavisnika mlađih od 30, godine koji dobrovoljno ili prisilno dođu na lečenje. Žene do ustanova za lečenje zavisnosti najčešće stižu između svoje 25. i 34. godine.

- A ko neće da poštuje pravila, nasrće na druge pacijente i na medicinske radnike i agresivan je, ne može ostati ovde. Ne mogu da razumem ni roditelje koji opravdanje za nasilne metode traže u tome što su nekoliko puta pokušali u bolnici, a onda su dete predali na batinanje da bi se "izlečilo“.

Otvaranje komuna za ljude koji imaju problem sa narkoticima u okviru crkava je uobičajena praksa.

Ali, projekat "Zemlja živih“, gde se u izolovanim rehabilitacionim zajednicama pri manastirima SPC leči narkomanija, jedini je legalan projekat Crkve koji je prošao potrebnu proceduru.

Pokrenut je 2005. i danas ima šest komuna pri Bačkoj, Šumadijskoj i Niškoj eparhiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.08.2012. 15:14
Nema rezultata ako je smještaj u bolnici dobrovoljan. Liječenje treba biti prisilo i obavezno, sa boravkom u bolnici do potpunog izlječenja. . Ako se u SAD može izlječiti za dve nedelje u nekoj klinici za bogate, znači da metoda potoji, samo trebaju odgovarajući lijekovi. Njihov razvoj treba naložiti medicinskim fakultetima i farmaceutskoj industriji, gdje silni doktori nauka i akademici treba da opravdaju svoja zvanja. MUP treba dobiti pravo testiranja pojedinaca i pokretanja zahtjeva za lječenje, koje bi nalagao sud. "Ljudska prava" su postala samo paravan za antisocijalno ponašanje.
Nedelja 12.08.2012. 16:54
O tome ja i govorim. Srbija je puna doktora i akademika bez potrebnog znanja. To diploma i akademskih titula se dolazi po principu "ja tebi-ti meni". To je nasljeđeno iz socijalizma, ali je još raširenije nakon uvođenja "Bolonjskog sistema". Na Zapadu to dovodi po otvaranja polica osiguranja od strane pacijenata i bolnica, što pogoduje špekulativnom financijskom kapitalu. Odgovor je povratak na Hamurabijev zakon - oko za oko, zub za zub.
Ponedeljak 13.08.2012. 08:12
Samo da se nikada ne zaboravi da je reč o ljudima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online