Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.08.2012.
19:37
B92 A

Formira se "autonomistički front"

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratska partija, uz podršku Saveza vojvođanskih Mađara, planiraju formiranje "autonomističkog fronta", rekao je za B92 Milivoj Vrebalov, potpredsednik skupštine Vojvodine i jedan od čelnika LDP-a u pokrajini.

Pokrajinski parlament u Novom Sadu

"Autonomistički front" značio bi grupisanje stranaka koje se zalažu za veću autonomiju Vojvodine. Ipak, formalni razgovori o ovoj temi biće mogući tek kada se sa godišnjih odmora vrate predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinske skupštine Ištvan Pastor.

"Vojvodina je uvek bila dobar đak, čak i vukovac, ali za to nikada nije adekvatno nagrađena", smatra Milivoj Vrebalov, potpredsednika skupštine Vojvodine.

On kaže da je došlo vreme za formiranje fronta, koji je nazvao autonomističkim, a koji će najbolje zastupati Vojvođane u odnosu na potpuno drugačiji raspored snaga u republičkom parlamentu.

"Zaista su se napravila neka dva fronta ovde u državi. Sa jedne strane su stranke koje su težile demokratizaciji i evropeizaciji društva u celoj Srbiji, pa i u Vojvodini. S druge strane imamo, nažalost, stranke za koje znamo kako su vodile Srbiju. Ja ne mislim na rat kad kažem front, ali definitivno postoje dva pola, a Vojvođani su glasali za ovaj naš", kaže on.

Iako još nema zvaničnih pregovora, ovu ideju je načelno prihvatila Liga socijaldemokrata Vojvodine. Saradnja partija koje u pojkrajini čine vlast već postoji kroz institucije, kaže Aleksandra Jerkov, a pomenuti "front" dobra je ideja za nastup Vojvodine u skupštini Srbije.

"Nema više prepreke, ukoliko je i bilo u prethodnom mandatu, koja se ogledala u tome što je ista stranka činila okosnicu vlasti i u republici i u pokrajini. Smatramo i da Vlada Vojvodine i skupština Vojvodine sada mogu slobodno da se vrate u onaj period u kojem su na čelu skupštine Vojvodine bio Nenad Čanak ili Bojan Kostreš", kaže Aleksandra Jerkov.

Jovan Komšić, politički analitičar, smatra da su se odlaskom Demokratske stranke u opoziciju u parlamentu Srbije stekli uslovi da se pokrajinski odbor DS-a prikloni regionalnim strankama, kao što su LSV i SVM.

"Građani Vojvodine većinom očekuju da partije konačno kažu i da se izbore da se u Srbiji definiše država koja radi u interesu građana i njihovih glasova na izborima. Ipak, nisam siguran da li će tu šansu, priliku i izazov iskoristiti ne samo čelnici Demokratske stranke nego i čelnici regionalnih stranaka u Vojvodini. Oni treba da pokazu da stranački interesi mogu uklopiti u nešto što se zove opšti interes Vojvodine kao srpske pokrajine", kaže Komšić.

U Demokratskoj stranci nije bilo moguće dobiti komentar o ovome, iako se nezvanično saznaje da im retorika koja podrazumeva reč "front" deluje preoštro.

Lider SVM-a Ištvan Pastor kaže da mu je ova ideja poznata i da će u drugoj polovini avgusta biti više reči o takozvanom "autonomističkom frontu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 20:14
Која глупост јер Војводина јесте аутономија. Многи овде заборављају да се у време СФРЈ у Војводини живело "добро",а главни разлог томе је био што су на територији те покрајине,грађани плаћали и аутономашки порез поред оног савезног.
Utorak 14.08.2012. 05:45
Njihov cilj nije veca autonomija Vojvodine nego licni interes, novac i fotelje !!!
Utorak 14.08.2012. 07:16
BLJAK..... FUJ....... PU ,bre ...! Tolko od mene za autonomase !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online