Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 14.08.2012.
05:10
Alo A

Cvetković i Šoškić idu na saslušanje

Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković i njegov bliski saradnik Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće "CES Mekon", Dejan Šoškić, doskorašnji guverner Narodne banke Srbije, kao i Danilo Šuković, član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, biće sledeće nedelje saslušani u istrazi o višemilionskim malverzacijama u Agrobanci, piše beogradski "Alo!".

Slučaj "Agrobanka" se nastavlja: Na udaru Dejan Šoškić (levo) i Mirko Cvetković
 

Oni će u svojstvu građana odgovarati u tužilaštvu na pitanja zašto se prećutkivalo o petogodišnjim mućkama u banci, teškim 300 miliona evra!


Šuković je bio u UO banke, a Nikezić, inače Cvetkovićev dugogodišnji poslovni saradnik, bio je u nadzornom odboru banke, gde je trebalo da zastupa interes države. Napustio je to mesto nekoliko meseci pre nego što je NBS krajem decembra prošle godine uvela prinudnu upravu zbog manjka od nekoliko milijardi dinara! Sporne pozajmice banke izdavane su u periodu Cvetkovićevog mandata.

Pročitajte još:

* Uskoro masovna hapšenja, i dva ministra predmet istrage?

* Cvetković postavio partnera da čuva državni novac!

Interesantno je da su nenaplaćene pozajmice Agrobanke dobijale uglavnom firme čiji su šefovi na neki način bili u vezi s političkim partijama. U prilog tome govori slučaj "Velefarma", kome je Agrobanka dodelila kredit od 20 miliona evra, dok je na čelu kompanije bio Dragoljub Vučićević, prema pisanju medija, blizak SPS-u.

Svedoči i Veljina odbornica

Kako piše beograski "Alo", Tužilaštvo je predložilo saslušanje bivših članova odbora Agrobanke, Bojana Simonovića, Branislava Pešića, Milana Gavrilovića, Stanislave Milošević, Nikole Aranđelovića, Rajka Majstorovića, Dragoslave Šćekić, Pavla Pindić i Branislava Vlahović, koja je bila odbornik Nove Srbije, čiji je lider Velja Ilić, ministar u novoj srpskoj vladi. Oni će, takođe, biti saslušani od sledeće nedelje.

Vlasnik "Habitfarma" Radoslav Sekulić, kome je odobreno oko 60 miliona evra kredita, pored toga što se pročuo i kao učesnik u aferi s citostaticima, finansirao je i odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio veoma blizak SPS-u.

Peđa Mališanović, vlasnik subotičke firme "Azotem", koja je dobila kredit od 20 miliona evra, oženjen je sestrom bivšeg ministra u vladi Vojislava Koštunice", Predraga Bubala. Kompanijom "Vujić Valjevo", kojoj je odobreno više od 10 miliona evra, rukovodi Vidoje Vujić, za čijeg se rođenog brata odavno u javnosti govori da je nekada bio član Centralne otadžbinske uprave SRS-a, a potom prešao u redove SNS-a.

Tužilaštvo i policija "češljaju" sporne kredite koji do danas nisu vraćeni, a odobreni su preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi. Proveravaju se i tokovi novca koji je Agrobanka spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica. Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, izjavio je juče da će u istrazi biti saslušani svi koji imaju saznanja o dešavanjima u Agrobanci. Radisavljević je rekao i da je NBS sarađivala s policijom u predistražnom postupku, što proizlazi iz činjenice da se krivična prijava koja je podneta u petak 10. avgusta u jednom delu zasniva upravo na izveštaju NBS-a.


"U dalji rad će biti uključena i poreska policija i devizni inspektorat kako bi se istražili tokovi novca po odobrenim spornim kreditima, jer se samo na taj način može utvrditi potpuna istina o Agrobanci", rekao je Radisavljević.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.08.2012. 05:24
Надајмо се да ће завршити тамо где им је место. Криминал нас је довео до тога да нам прети банкрот.
Utorak 14.08.2012. 06:23
Onaj sto se maskirao u "Deda Mraza" je glavni muljator,..... a ova afera je samo vrh ledenog brega...!! ....... Sad ce biti samo gomila saslusanja... to jest S*ANJA - a HAPSENJA nikako da pocnu .... .... 1000 din. kosta dan zatvora ..... na robiju za sve pare sto su pokrali a pare da se vrate !!!
Utorak 14.08.2012. 06:35
Nema nista od ovoga. Samo ce skociti prodaja dnevnih novina a ovi ce jos dobiti i odstetu od drzave zbog hapsenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online