Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.08.2012.
10:24
B92, Beta A

"Hvatamo samo sitnu ribu, a krupna pobegne"

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da se u Srbiji borba protiv korupcije vodi protiv sitne ribe i da je zato iz Agrobanke moglo da nestane 300 miliona evra.

"Neko mora biti odgovoran, jer male ribe nisu mogle da dobijaju kredite od više desetina miliona evra, to su morali da budu krediti koji imaju političko sponzorstvo"
 

"To je razlog", rekao je Prokopijević agenciji Beta na pitanje kako je moguće da usred borbe protiv korupcije neko ukrade 300 miliona evra, i dodao da se borba ne vodi protiv ključnih igrača, koji su zaštićeni, bez obzira da li su biznismeni ili političari.

Upitan zašto je policija ćutala o slučaju Agrobanka sve do promene vlasti, dok su istovremeno čelnici vlasti i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić neprekidno isticali borbu protiv korupcije kao prioritet, Prokopijević je odgovorio da je za svaku državu velika neprijatnost kada nestane 300 miliona evra.

"Neko mora biti odgovoran, jer male ribe nisu mogle da dobijaju kredite od više desetina miliona evra, to su morali da budu krediti koji imaju političko sponzorstvo", rekao je Prokopijević.

On je ocenio da bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić nije ključna osoba u aferi Agrobanka, ali je dodao da deo odgovornosti snosi NBS i onaj ko je u bio zadužen za kontrolu rada komercijalnih banaka.

Prema njegovim rečima, u medijima se vodi hajka protiv Šoškića jer bivši guverner nema političku zaštitu i nije član stranke, dok je mnogo teže napasti neke bivše ministre koji su članovi Demokratske stranke.

Prokopijević je naveo da će se i o poslovima onih koji su sada na vlasti saznati kada više ne budu na vlasti. "Tada se najviše dozna, a do tada se krije", rekao je Prokopijević.

On je istakao i da je državno vlasništvo nad bankama pogrešan koncept, jer se pokazalo da sve privatne banke rade sa dobitkom, a sve državne banke su u gubicima - Agrobanka, Metals banka, Privredna banka Beograd...

Podsetimo, od kako su uhapšeni osumnjičeni u aferi "Agrobanka", klupko oko uzimanja kredita iz te banke se odmotava. Juče je na videlo izašlo i da su sporne kredite uzimali i klubovi Zvezda i Partizan. Nova hapšenja u slučaju Agrobanke i dalje su samo u najavi. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da ne želi da govori o imenima onih koji će biti saslušani u aferi Agrobanka.

Policija je prošle sedmice uhapsila bivšeg prvog čoveka "Agrobanke", njegovog sina Milana i još nekoliko njihovih saradnika kojima je nakon saslušanja određen pritvor zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i banci naneli štetu od 300 miliona evra.

Nakon toga saznalo se da je kriminilistička policija MUP-a Srbije septembra prošle godine zatražila od Narodne banke izveštaj o vanrednoj kontroli rada "Agrobanke", ali je iz NBS u policiju stigao odgovor da izveštaj ne mogu da dostave jer je reč o "službenoj tajni".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.08.2012. 10:46
Niko ne spominje bivseg guvernera NBS Radovan Jelasica ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online