Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 18.08.2012.
07:05
Blic A

"Nećemo u Čankov blatnjavi front"

"Nova vlada Srbije zaslužuje nedvosmislenu podršku svih građana, uključujući i one u Vojvodini. Interes svih nas je da bude uspešna kako bi stabilizovala političku scenu u Srbiji a posebno zakomplikovane odnose između pokrajine i republike nakon odluke Ustavnog suda o smanjenju vojvođanskih ingerencija", ocenio je za list Blic Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM.

Ne treba nam tenzija s vlastima: Ištvan Pastor
 

- Naš ranije izrečeni stav o vladi Ivice Dačića nakon njegove poruke da autonomija Vojvodine nije protiv Srbije, nego autonomija u Srbiji, ostaje nepromenjen i bićemo konstruktivna opozicija. Zato mislimo da je svako konfrotiranje između Beograda i Novog Sada ili stvaranje nekakvog vojvođanskog fronta neprihvatljivo.


Znači li to da se SVM neće priključiti autonomističkom frontu koji inicira Nenad Čanak?

- Nećemo iz više razloga. Reč front znači ukopavanje, pa ukopani u blatnjavim rovovima iz kojih bi svak na svakoga pucao ne bismo ništa rešili. Zatim, ta inicijativa nas podseća na Čerčilovu maksimu kad nešto ne može ili neće da reši, treba da se osnuje komisija koja će sve to da odloži unedogled. Zato smatramo da front koji predstavlja nekakvo ratno stanje nije način za postizanje ikakvog rešenja. Dakle, to bi bilo stanje smrti iz kojeg bi politički preživeo mali broj ljudi. Potreban je razgovor između Republike Srbije i Pokrajine, a ne konfrontacija sa Beogradom zarad sticanja jeftinih političkih poena.


Ima li ova vlast razumevanja za vojvođanske probleme?

O izvornim prihodima

 

2Smatram da bi pored zakona o finansiranju Vojvodine trebalo da se nađe rešenje da se utvrdi koji su to izvorni prihodi pokrajine koje ona dobija od poreza, taksi... To nam je bitno kako bi građani Vojvodine živeli bolje", založio se Ištvan Pastor.

- Ne vidim razlog da ne sarađujemo. To što su se prethodni zvali demokratama, a sada su na vlasti naprednjaci, ništa ne znači. Apsolutno je neosporno da se odluka Ustavnog suda mora poštovati, bez obzira na to što se lično ne slažem s mnogim delovima te odluke, ali ne mogu se ni Vojvodini uskratiti neka prava koje imaju čak i lokalne samouprave. Rešenje se može naći u izmenama i dopunama Zakona o nadležnostima u republičkom parlamentu ili donošenjem ustavnog zakona. Te izmene bi, s jedne strane, trebalo da omoguće poštovanje odluke Ustavnog suda, dok bi, s druge, pokrajinskim organima omogućile da u interesu građana Vojvodine obavljaju veoma bitne nadležnosti. Bilo bi suludo da se to pravo Vojvodini uskrati. Inače, Vojvodina sada ne koristi svoja prava po Ustavu, jer se ne primenjuju neki zakoni. Oko nekih stvari smo se složili, a neke ne funkcionišu.


S obzirom na trenutne tenzije između Beograda i Novog Sada, kada bi dogovor trebalo da bude završen?

- Zbog problema koji bi mogli da nastanu razgovore treba započeti vrlo brzo. Ali, izmene i dopune Zakona o nadležnostima APV nisu jedini problem o kojem treba voditi razgovore, već se vrlo brzo mora rešiti i pitanje finansiranja Vojvodine, s obzirom na to da u tom pogledu već četiri godine imamo protivustavno stanje. Slično je i sa sprovođenjem Zakona o javnoj svojini, koji SVM nije podržao, ali Čankova Liga i LDP, koja je uskočila umesto poslanika SVM, jesu, iako je bilo očigledno da on ne uvažava ekonomske interese Vojvodine, ali ni lokalnih samouprava.

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2012. 12:29
Za ovog gospodina treba glasati. Čanak je baš blato i ništa drugo. Pohvaljujem gospodina Ištvana Pastora, a čudi me da se još nije javio Hun sa svojim pohvalama. Pa dobro, ima još vremena.
Subota 18.08.2012. 15:45
Regioalizacija, decentralizacija, sve je to dobro, ali skupiće se previše malih bogova. Ustav mora biti jači od njih i moraju da polažu račune državi. Uređena država nema problema ni s parama, ni sa budžetom. To je prvi uslov da bi sve skupa uspelo i dobro funkcionisalo. Veliki posao, ali ga treba brzo obaviti i bez zastoja. Da se zna šta ko može i šta mora. Tada ne bi bilo nesporazuma i prebacivanja krivice, a o separatizmu da i ne govorim.
Nedelja 19.08.2012. 01:12
Bravo majstore . Okrenite ledja onoj debeloj svinji koja misli samo o svojim interesima. On nestaje sa politicke scene posle ovoga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online