Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.08.2012.
08:56
rts rs A

Fond za razvoj pod lupom revizora

Posle analize rada Fonda za razvoj, državni revizor najavio krivične prijave ukoliko se nepravilnosti ne otklone. U Fondu kažu da posluju sa dobitkom i da će izveštaje o otklonjenim nepravilnostima, ovih dana, dostaviti revizoru.

Desetine slučajeva postoji u kojima je Fond za razvoj, kako se navodi, postupio mimo zakona i internih procedura, pored ostalog, Fond je oročavao više od dve milijarde dinara državnih sredstava
 

Da li je slučaj Agrobanke prvi u nizu razotkrivanja finansijskih malverzacija? Pojedini mediji Fond za razvoj porede sa Agrobankom. Posle analize rada te institucije, državni revizor uočio je nepravilnosti, ali ipak nije dao mišljenje o poslovanju Fonda. Kažu, zbog nedostatka dokaza.
 

Fond za razvoj osnovala je država pre 20 godina, sa zadatkom da, povoljnim kreditima, podstiče razvoj privrede. Da nije radio kako treba, utvrdio je državni revizor, na kraju 2010. godine nije se znalo šta je sa oko 140 milijarde dinara odobrenih kredita.

"Mi nismo mogli da se uverimo u pravni osnov svakog potraživanja, kada je dato potraživanje, kada dospeva za naplatu, koliko rata iznosi da li je poštovana procedura naplate anuiteta svake rate", kaže Dragoslav Sretenović, državni revizor.

U izveštaju državnog revizora, desetine slučajeva u kojima je Fond za razvoj, kako se navodi, postupio mimo zakona i internih procedura, pored ostalog, Fond je oročavao više od dve milijarde dinara državnih sredstava i bez njene saglasnosti, kamate pripisivao svom kapitalu.

Time što nije obračunavao kursne razlike za devizne kredite, napravio je gubitak veći od pet milijardi dinara. Nije blagovremno aktivirao garancije kada su preduzeća mesecima kasnila sa plaćanjem rata. Krediti su bili nenamenski korišćeni.

Od gotovo 198 milijardi dinara kredita, garancijom ili menicom pokriveno je bilo tek 18 odsto potraživanja.

Zbog nepravilnosti u radu, revizor je podneo tri prijave za privredni prestup protiv odgovornih i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Fonda za razvoj.

U Fondu ne žele da govore o primedbama revizora. U saopštenju navode da sada posluju sa dobitkom, da su preduzete mere za sprečavanje zloupotreba i da je uvedena terenska kontrola odobrenih kredita.

U vreme kontrole državnog revizora, 18 odsto kredita Fonda bilo je obezbeđeno bankarskim garancijama. Sada taj procenat iznosi 30 odsto. To znači da su krediti obezbeđeni garancijama banaka, hipotekama, zalogama i drugim adekvatnim sredstvima obezbeđenja.

Izveštaje o otklonjenim nepravilnostima, Fond ovih dana dostavlja i revizoru.

"Videćemo šta je urađeno, ako je napisano u izveštaju da je otklonjena nepravilnost, a mi utvrdimo da nije, onda ćemo podneti i krivične prijave", kaže Sretenović.

Bez obzira na rezultate provere, državni revizor najavljuje da će rad Fonda za razvoj ponovo kontrolisati naredne godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online