Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 18.08.2012.
15:47
Blog B92 A

Bivši Tadićev savetnik: Đilasu, vrati vrapce u Beograd!

Nebojša Krstić, bivši savetnik Borisa Tadića dok je bio predsednik Srbije, napisao je na blogu B92 otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, kojim ga poziva da pokrene akciju za povratak vrabaca u Beograd. Tekst prenosimo u celini.

 Vratite vrabce u Beograd : Nebojša Krstić
 

"Primetio sam, g. gradonačelniče, da u Beogradu ima sve manje vrabaca. U stvari, da ih gotovo uopšte više i nema. Šta je tome uzrok, ne znam. Da li su u pitanju oštre zime, vrela leta, ili nešto treće, pitanje je na koje će neko stručan znati odgovor, ali ja samo, sa ne malom setom, primećujem da ih nema", piše Krstić na svom blogu.

"Vrabac je, inače jedan od simbola Beograda. To čak i u Wikipediji piše. Siguran sam, svoje važno mesto ima u ekosistemu. Međutim, ono što je možda i važnije, vrapci važno mesto imaju u emotivnom sistemu svakog Beograđanina, zbog toga, apelujem da se nešto oko ovog problema preduzme.

Da li je moguće učiniti nešto da se prirodni priraštaj vrabaca pospeši? Da li je moguće, uvesti odnekud određeni veći broj vrabaca i pustiti ih ovde? Da li je potrebno obezbediti im nekakve uslove (hranilice, pojilice) kako bi lakše preživljavali promenjene klimatske uslove? To su neka od pitanja, na koja bi stručnjaci, verujem lako dali odgovor, posle čega bi znali jasnije šta se da učiniti.

Pretpostavljam da bi se mnogi stanovnik glavnog grada uključio u aktivnost kojom bi učinili da vrapci ponovo postanu «naši sugrađani», zato vam pišem ovo otvoreno pismo sugerišući da pokrenete akciju za povratak vrabaca u Beograd."


VIDEO: Pesma koju je Krstić priložio uz tekst:

 
Subota 18.08.2012. 17:12
Krle milioner zabrinut za vrabce... E do mojega! Jos samo da Saper pusti suzu za sevama i gavranima, pa da mremo...
Subota 18.08.2012. 22:32
Vrapci su nestali jos prosle godine iz BG .... napravio sam im i mini Hotel od 18 "kucica" sa hranom - vodom ,u dvoristu, ali nema ni jednog od 100 -injak koliko ih je bilo ranije !! A ovaj "bolid" sto proziva Djilasa zbog vrabaca -- vidi se da je mlogo popametan cim je bio savetnik Tadica... Ja bih ovog zatvorio zbog propasti Srbije a ne Tadica koji je slusao "bistre" savetnike.... bolje bi prosao da je imao gavrana za savetnika kao "Merlin" - carobnjak
Nedelja 19.08.2012. 11:08
Covek se otudjio od prirode i hoce da vlsda njom. Svi znamo sta se drsava sa onima koji se suvise uzohole. Mi smo samo jedna sara u mozaiku prirode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online