Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.08.2012.
17:38
Beta A

Tači: Ne može se dovoditi u pitanje integritet Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima : Hašim Tači
 

Tači je rekao da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet", rekao je Tači i dodao da su odnosi Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana.

"Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali teritorijalni integritet Kosova nikada neće biti doveden u pitanje", rekao je Tači.

On je rekao da su prištinske vlasti napravile veliki napredak u integraciji kosovskih Srba i da je Prština posvećena integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali da se takvi rezultati ne mogu postići u tri opštine na severu Kosova gde je 30.000 Srba koje kontroliše direktno Vlada u Beogradu.

Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama, navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova. "Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.

On je naveo da želi da razgovara sa svim srpskim liderima sa severa koji poštuju kosovske insitucije, ali da nikada, kako je rekao, "neće ugroziti teritoritijalni integritet i suverenitet, kao i ustavni poredak Kosova".

Tači je pozdravio odluku Međunarodne upravljacke grupe o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova i ocenio da Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu, a dodao da je ostvaren privredni rast od pet odsto, uprkos krizi u EU.

On je rekao da Kosovo nastavlja da unapređuje javnu administraciju na osnovu preporuka iz Brisela i da je Vlada u Prištini posvećana borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Skoro polovina članica UN je priznala Kosovo i očekujemo dodatna priznanja narednih meseci", rekao je Tači i dodao da nepriznavanje nezavisnosti ugrožava stabilnost i napredak regiona.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 20:47
Predstavnici lazne drzave Kosovo, inace nepriznate u UN kazu: "...ne može se dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova."-Taci. Predstavnici Rep.Srbije, medjunarodno priznate clanice UN kazu: "Mora se naći kompromisno rešenje za Kosovo... moramo da poštujemo interese Albanaca" - B.Tadic, 02.09.2011. “Srbija ostaje otvorena za razgovore o svim pitanjima i spremna je na kompromisna rešenja”, istakao je Nikolić otvarajući Samit Procesa saradnje u jugoistočne Evrope (PSJIE) u Beogradu. - 15.06.2012. "Srbiju ocekuju bolni kompromisi oko KiM!"-Nikolic, 14.08.2012.Blic Ko vlada Srbijom?
Utorak 21.08.2012. 23:21
Integritet Kosova je u sastavu Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online