Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 23.08.2012.
16:10 >> 18:52h
Beta A

Kfor Srbima: Što nas ne napadnete?

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da su današnjim uklanjanjem barikade u selu Zupče "međunarodna zajednica, Kfor i Euleks pokazali da u ovom trenutku žele incidente na severu Kosova i Metohije".

Nedeljković je pozvao Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije
 

Nedeljković je za agenciju Beta kazao da o tome svedoči ponašanje vojnika Kfora na terenu.

Kfor Srbima: Vi ste junaci- što ne napadnete?

 

Meštanin Zupča Saša Kasalović rekao je za agenciju Beta da su italijanski vojnici preuzeli barikadu u tom mestu, da su pritom vređali i provocirali Srbe i uhapsili dvojicu meštana na prevaru.

 

"Dvadesetak Srba sedi nedaleko od mesta gde je bila barikada i gde su sada vojnici. Vojnici nas provociraju i dobacuju nam:'Vi ste junaci, što ne napadnete', zovu nas da se tučemo. Nećemo nasesti na provokacije", rekao je Kasalović.

"Kfor je ne samo izašao iz svog mandata, oni ne žele da osiguraju mir i bezbednost za sve građane, već provokacijama žele da izazovu Srbe da na to reaguju", rekao je Nedeljković i dodao da prema informacijama sa terena vojnici italijanskog Kfora govore Srbima da su izgubili rat i da su oni zauzeli njihovu barikadu.

Prema njegovim rečima, italijanski vojnici čak provociraju Srbe i pozivaju ih da postave novu barikadu ili se potuku sa njima.

"To nije primereno za Kfor koji treba da bude ozbiljna mirovna, a ne okupaciona misija. Očekujem da komanda Kfora posle događaja u Zupču jasno reaguje i izvrši internu kontrolu kako se to njihovi vojnici ponašđaju", rekao je Nedeljković.

Načelnik Okruga je podsetio na događaje u selu Rudare kada je uklanjana barikada kod Dudinog krša i kada su, kako je rekao, nemački vojnici tukli i pucali na Srbe.

Nedeljković je pozvao Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, a od predstavnika međunarodne zajednice i zvaničnog Beograda zatražio da se "izvrši sveobuhvatna istraga šta se sve danas desilo u Zupču".

Portparol Euleksa Nikolas Hoton izjavio je ranije danas da je u toku akcija Euleksa i Kfora u mestu Zupče kako bi pripadnici misije EU mogli da dođu do Zubinog Potoka i sprovedu svoje uobičajene aktivnosti.

"Euleks je odlučan da ojača vladavinu prava za sve zajednice širom Kosova i na žalost mala grupa kriminalaca u Zupču sprečava slobodu kretanja. Euleks će nastaviti da tesno sarađuje sa Kforom na uspostavljanju slobode kretanja za sve", rekao je Hoton.

Kfor: U toku pregovori o deblokadi puteva

 

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je da su u toku pregovori kako bi se deblokirali putevi kod mesta Zupče gde su Srbi danas postavili barikadu. Novicki je agenciji Beta potvrdio da su danas u 14 sati uhapšene dve osobe.

 

Srbi na severu Kosova blokirali su danas prolazak vozila Euleksa, uz objašnjenje da ta misija nije statusno neutralna. Novicki je kazao da je Kfor odmah reagovao na informacije o blokadi puta i uspostavio kontrolni punkt u blizini Zupča.

 

Situacija je napeta, ali nema sukoba.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.08.2012. 16:19
A jeste...napasce vojnike sa cime?..kamenjem?....provociraju..moze im se...nauruzani do zuba....lepo molotov koktele u ruke pa na njih...
Četvrtak 23.08.2012. 16:20
PONASAJU SE OKUPATORSKI ! NEMA NI JEDNE NORMALNE ZEMLJE U TOM NATO SAVEZU ! VALJDA CE DOCI I NASIH PET MINUTA !!!!
Četvrtak 23.08.2012. 16:59
Зар' се не сећају кад нису смели да провире а камоли прођу кроз Митровицу џипом или аутом? :) Сваки који је покушао да прође зна се како је завршио, са великим оштећењима. Ко каже да не смемо поново то исто да радимо? Ко су они да се шетају по нашем Космету? Отићи ће и они некада, даће Бог. Зна се добро чији је Космет.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online