Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.08.2012.
11:09 >> 15:14h
Beta A

Kiša polako guši požare po Srbiji

Požar na Tari se ne širi, ali on još nije ugašen, izjavio je danas komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić.

Na Kopaoniku vatrogasci muku mučili sa jakim vetrom
 

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Zlatiborskog okruga Zoran Milojević izjavio je da je požarom na Zaovinama na Tari zahvaćena površina od 1.000 hektara, ali da vatrogascima ide na ruku kiša koja je jutros počela da pada. Kiša koja je tokom noći pala, kao i pad temperature, pomogla je u gašenju požara kod Vrške čuke i Ljubovije, a očekuje se da vatra bude ugušena tokom dana.

Cicvarić je agenciji Beta kazao da je na potezu od Zaovina prema Oštrelju i Mokroj Gori zaustavljeno širenje vatre i to područje više nije ugroženo.

"Nema evakuacije stanovništva niti je bilo koji objekat od početka požara bio zahvaćen vatrom", rekao je on.
 

Požari na otvorenom širom Pomoravlja

 

Jagodinski vatrogasci gasili su tokom vikenda na teritoriji Pomoravlja 45 požara u kojima nije bilo povređenih lica, saopštila je danas Policijska uprava u Jagodini. Kako je precizirano, 40 požara izbilo na otvorenom prostoru, dva na građevinskim objektima i tri na putničkim vozilima. Najveći požar, u selu Mačevac kod Svilajnca, izbio je u petak, a danas u prepodnevnim satima je potpuno ugašen. Gorelo je oko 100 hektara pod listopadnim drvećem, niskim rastinjem i travom.

 

U gašenju je učestvovalo šest vatrogasnih kamiona sa ekipama vatrogasaca iz Jagodine, Svilajnca i Despotovca.

 

Na planini Juhor kod Jagodine gorelo je 80 hektara pod šumom i niskim rastinjem. Taj požar je juče ugašen nakon jednodnevne intervencije tri vatrogasna vozila.

 

U subotu je na brdu Glaveja, iznad Rekovca, gorelo oko pet hektara borove i bagremove šume. U požaru, koji je lokalizovan i ugašen u toku dana, niko nije povređen, a vatrogascima iz Rekovca pritekle su u pomoć i kolege iz Jagodine.

U gašenju vatre učestvuje sto vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerije, vojska, radnici "Srbijašuma", meštani, lovci. Na terenu je oko 400 ljudi.

Tokom jučerašnjeg dana i noći prokopani su protivpožarni putevi na nekoliko poteza i koji štite desetak raštrkanih kuća u zaseocima Rujevice, Kostići, Đurići i Trifkovići na Tari. Staračka domaćinstava u ovim zaseocima evakuisana su peventivno, kako bi meštani izbegli gustu koncentraciju dima.

Ugašen požar u Žitorađi

Požar u opštini Žitorađa potpuno je ugašen rano jutros, izjavio je direktor opštinske direkcije za izgradnju Milisav Stanković. U tom požaru izgorelo je nekoliko desetina hektara hrastove šume u atarima sela Badnjevac i Donje Crnatovo.

 

"Zahvaljujući angažovanju pripadnika Sektora za vanredne situacije u Prokuplju koji su noćas gasili vatru, rano jutros su ugašena sva žarišta", rekao je Stanković.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da na Tari nije bilo jake kiši, trenutno ima magle ali da ipak u tom reonu očekuje pomake u gašenju vatre tokom prepodneva.

"Očekujemo da i tu napravimo značajnije pomake u toku prepodneva, s obzirom da smo tamo uputili oko 70 ljudi", rekao je Marić i dodao da je konačno posle dužeg vremena povoljniji razvoj vremenske situacije.

On je naveo da su na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom već 15 dana požari, ali da tamo nije moguće aktivno gašenje požare, već samo kontrola požara.

"S obzirom na činjenicu da je ceo taj potez pun kasetne municije, aktivno gašenje nije moguće, radi se samo o kontroli tog požar da ne pređe dalje u dubinu Srbiju i da ne zahvati veće šumske komplekse. Nadam se da će ova kiša i tamo pomoći", rekao je Marić.

Vremenski uslovi nisu pogodovali situaciji na Kopaoniku, gde su se vatrgasci noćas borili sa jakim vetrom koji je duvao na tom području. Međutim, oni su uspeli da spreče širenje požara.

"Imali smo dovoljno ljudi na vrhu Piramida, najvišem delu u oblasti koja je zahvaćena požarom i na još nekoliko ključnih mesta, tako da smo uspeli da zadržimo požar pod kontrolom. Vatrogasci ostaju na ovom području dok požar ne bude potpuno likvidiran", kazao je komandant kruševačke vatrogasno spasilačke jedinice Vladica Stanković.

On je rekao da vatrogascima veliku pomoć pružaju meštani, kojih je na terenu više od 50 i koji su na raspolaganje stavili svu svoju mehanizaciju.

Požar je na pomenutoj lokaciji počeo u četvrtak ujutru, gasilo ga je više od 150 ljudi, kako vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, tako i njihovih kolega iz Vojvodine, pripadnika policije, radnika preduzeća "Srbijašume", meštana, kao i helikopter Vojske Srbije koji je imao nekoliko preleta.

Požarom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, a kuće i stanovništvo nisu bili ugroženi.

Ponedeljak 27.08.2012. 12:05
Hvala ti Bože! Samo me interesuje gde su oni nevernici što su juče ismejavali što se narod molio za kišu?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online