Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.08.2012.
13:24
Beta A

LDP i DS: Ukidanje pretplate nije dobro rešenje

Kako je NIN nezvanično saznao, Vlada Srbije planira da u narerdnih nekoliko meseci najverovatnije ukine pretplatu za RTS. Poslanici Skupštine Srbije upozoravaju da bi eventualno ukidanje pretplate i vraćanje na budžatsko finansiranje moglo Javni servis da stavi pod direktnu kontrolu vlade.

Skupština Srbije
 

LDP: Ukidanje pretplate uvodi kontrolu

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan Đurić upozorio je da bi eventualno ukidanje pretplate za Javni servis i vraćanje na budžetsko finansiranje moglo da vrati Radio-televiziju Srbije pod direktnu političku kontrolu Vlade Srbije.

Đurić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da bi idealno bilo da Javni servis ima zagarantovani mesečni iznos, koji bi bio dovoljan za normalno funkcionisanje, ali koji ne bi zavisio od političke volje stranaka na vlasti. Prema njegovoj oceni, za sprovođenje takvog rešenja bilo bi neophodno da se obavi reforma Javnog servisa i da se vidi koliko zaposlenih je zaista neophodno za nesmetan rad.

Đurić je rekao da je, međutim, prvo potrebno čuti zvanično od Vlade Srbije šta planira kada je u pitanju pretplata za Javni servis. On je ocenio da su nezvanične najave o ukidanju pretplate za Javni servis smišljene da druge mere koje Vlada Srbije planira učine prijemčivijim za građane.

DS: Ukidanje pretplate daleko od idealnog rešenja

Poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović ocenila je da je ideja o eventualnom ukidanju pretplate za javni servis "daleko od idealnog rešenja".

Marjanović je novinarima u Skupštini Srbije rekla da bi takvo jedno pitanje trebalo rešiti konsenzusom sa novinarskim udruženjima, ali i sa parlamentom jer je status javnog servisa uređen zakonski.

"To što je prikupljanje pretplate neefikasno ili što građani možda iskazuju nezadovoljstvo programom javnog servisa ne znači da finansiranje treba prebaciti na budžet jer se time ukida autonomija RTS-a", kazala je Vesna Marjanović.

Prema njenim rečima, postoje razni modeli koji bi mogli eventualno da zamene pretplatu zbog čega je potrebno u širokoj raspravi videti koje je rešenje najbolje.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 13:35
Pa sta?Ako se ukine pretplata,RTS ce se i dalje izdrzavati od reklama.Djilas ima zakupljen mediski prostor i ostvaruje veliki prihod.To bi trebalo da bude dovoljno za ove reprize od reprize.
Sreda 29.08.2012. 19:17
Možda nije dobro za vas, ali je dobro za većinu naroda.
Sreda 29.08.2012. 16:57
cim se oni jave znaci da je dobro za srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online