Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 30.08.2012.
12:16
Press A

Rusi gasili požare, naše avione nisu hteli

Uprkos požarima koji su proteklih dana divljali po Srbiji, nijedan avion Poljoprivredne avijacije nije podignut kako bi pomogao u gašenju, iako radnici te firme tvrde da je bilo čak deset letelica koje su mogle odmah da budu aktivirane.

Požar na Tari gasili vatrogasci, Rusi, Žandarmerija i meštani
 

U Upravi za vanredne situacije kažu da nisu hteli da koriste naše avione jer su koristili rusku avijaciju. Radnik "Jat privredne avijacije" Dragan Antić tvrdi da su avioni na aerodromu u Lisičjem jarku bili spremni za akciju.


"Imamo deset aviona koji mogu da gase požare. Radi se o 'dromaderima M-18', koji su namenjeni za rad u poljoprivredi, ali i gašenje požara. Mi već imamo iskustva u tome. Pa prošle godine smo gasili u Kraljevu, kada je vatra već došla do manastira Studenica. Gasili smo i u Grčkoj. Svaka zemlja ima ove avione za gašenje i stvarno mi nije jasno zbog čega ih nisu podigli", ogorčen je Antić.

On kaže da je još čudnije što su u gašenju vatre korišćeni helikopteri MUP-a, koji imaju kapacitet od 600 do 800 litara vode, kad "dromaderi" u najlošijim uslovima dižu bar duplo više.

"Jedan 'dromader' može da nosi dve tone vode, a ako je uzletište lošije, odnosno trava ili livada, onda tonu i po. Za razliku od ruskih aviona, koji su dosta veći, naš avion može da se spusti na svaki aerodrom bez obzira na kvalitet piste. Pre dva danas su nas zvali iz BiH da odemo u Nevesinje i gasimo. Mi smo rekli da možemo i sve je ostalo na tome da njihov premijer nazove našeg i da se informiše", kaže Antić.

Avion poljoprivredne avijacije ponese duplo više vode od policijskog helikoptera
 


Radnicima poljoprivredne avijacije nije jasno zašto naša avijacija nije učestvovala istovremeno sa Rusima u gašenju požara, posebno zato što korišćenje naših aviona nije skupo.


"Čuo sam da je sat vremena leta 'iljušina' oko 10.000 evra, dok sat vremena leta našeg aviona košta 57.000 dinara. Za pare koje će dati za korišćenje jednog ruskog aviona mi smo mogli da se dižemo i gasimo svaki požar u Srbiji cele godine. A i nama je mnogo lakše nego ruskim avionima jer velike letelice ne mogu da uđu u neku dolinu pa vodu samo bacaju sa veće visine, dok mi možemo da se spustimo vrlo blizu vatre", objasnio je Antić.


Mada je istina da ruski "iljušin" ima rezervoar od 42 tone vode, Antić kaže da je sa našim avionima mogao da se napravi "lanac" u kojem bi svakog trenutka neki od aviona bio u vazduhu.


"Gledamo kako se sa helikopterima muče već mesec dana gotovo bez ikakvog učinka, a avioni nam stoje. Inače, avioni kao naši koriste se u SAD, Mađarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori. Samo ovde nisu dobri", govori Antić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za "Pres" da nije bilo potrebe za domaćom avijacijom pošto su stigli ruski avioni: "Imali smo kontakt sa poljoprivrednom avijacijom, čak smo hteli da ih angažujemo, ali nismo ih dirali jer su u međuvremenu stigla dva ruska aviona. Prošle godine smo naše avione koristili na Ušću, a problem je što i njihovo dizanje košta. S druge strane, praviti zbrku na nebu u trenutku kada imamo nekoliko helikoptera i ruske avione u vazduhu ne bi bilo najoperativnije".

Četvrtak 30.08.2012. 13:10
Jednostavna racunica. Podizanje tog malog prdavca kosta oko 500 evra, a u najboljem slucaju nosi do 2 tone vode, dok ruski vodeni bombarder nosi 42 tone, tj. 21x vise, sto kosta nesto vise od 10,000 evra kolika je i njihova cena. Prvo se zapitajte da li bi u vlastitoj kuci gasili pozar casom ili kantom vode ? Isto tako ne znam zasto je postavljena slika hrvatskog kanadera u ovoj prici, istih onih koje je Srbija (SRJ) imala pa ih prodala, jer sta ce to drzavi, jel tako. Cega god ste se dohvatili upropastili ste, ni za sta vas Bog nije dao, osim da dobro kenjate.
Četvrtak 30.08.2012. 12:24
da li ce neko odgovarati za propust ? da li nekome odgovara ovoliko pozara ?
Četvrtak 30.08.2012. 15:38
Rusima se obezbedjuje gorivo , hrana i smestaj. Koliko ja znam nista im se direktno ne placa. Tako da ispade da je njihova pomoc jeftinija .Cudno da su se jatovci oglasili tek nakon sto su pozari ugaseni .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online