Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 02.09.2012.
06:35
Press A

Opasni virus Zapadnog Nila i u Srbiji

Među pacijentima u Srbiji kod kojih je potvrđena groznica Zapadnog Nila, koju prenose takozvani azijski tigrasti komarci, ima i onih koji se nisu makli van granica zemlje, što može da ukaže na to da je ova vrsta insekata dospela i do nas.

Groznicu Zapadnog Nila prenose takozvani azijski tigrasti komarci
 

Kako piše "Press", od ovog opasnog virusnog oboljenja do sada je obolelo petoro osoba (potvrđeni slučajevi), dok se za 12 sumnja da su zaraženi i ti ljudi su na posmatranju. Pošto u Srbiji zvanično nema tigrastih komaraca, u prvi mah se pretpostavljalo da su se svi oboleli zarazili u Grčkoj, gde su letovali. Međutim, prema novim informacijama, groznicu Zapadnog Nila neki su dobili i u Srbiji. Zasad su to osobe iz Vojvodine.
 

Na pitanje da li je moguće da među zaraženima ima i takvih, profesor Olga Dulović, specijalista infektolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, odgovorila je potvrdno.
 

"Ima i onih koji se nisu kretali van Srbije", kazala je Dulović, dok epidemiolog Branislav Tiodorović potvrđuje da je to realno.
 

On objašnjava da prema zvaničnim podacima u našoj zemlji nema tigrastih komaraca, ali upozorava da je Srbija okružena njima, zbog čega bi biolozi trebalo da budu

oprezni.

Simptomi

 

Prema rečima sagovornika, groznica Zapadnog Nila je prvi put sada i zvanično potvrđena kod nas: Groznicu prenose ujedi ženke komaraca. One se hrane krvlju, a mužjaci voćnim sokovima. U 80 do 90 odsto slučajeva groznica Zapadnog Nila prođe neopaženo, bez ikakvih simptoma. Osoba eventualno oseti umor, neraspoloženje i blagu temperaturu, a tome retko ko pokloni pažnju. Oko 15 odsto obolelih ima takozvanu srednju kliničku sliku, praćenu groznicom, temperaturom, glavoboljom, mučninom, dok ostatak dobije meningocefalitis. Takva teška klinička slika uglavnom zadesi hronične bolesnike, a najviše one sa kardiovaskularnim bolestima. Smrtnost od ove groznice, koja je od početka godine do kraja avgusta u SAD odnela 66 života, u Evropi je manja od, na primer, Afrike.


"Osim u Grčkoj, ima ih i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Turskoj, Tunisu, Egiptu... Jedino ih zvanično nemamo mi, BiH i Mađarska. U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji otkriveni su čak i komarci koji prenose denga groznicu, dok je u Turskoj i Grčkoj i malarija potvrđena", naveo je Tiodorović.
 

S obzirom na to da letnja sezona još traje i da su ovi insekti nastanili upravo letovališta u kojima boravi dosta turista, on svima preporučuje da se pridržavaju saveta lekara - da se klone stajaćih voda, područja gde ima tigrastih komaraca, mažu zaštitnim sredstvima...
 

"Ne treba stvarati paniku, ali treba reći ljudima kako da postupaju", rekao je on.
 

"Važno je istaći da se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka ni vazdušno, ni hranom, a ni seksualnim putem, ali se može preneti transfuzijom krvi", napomenuo je Tiodorović.
 

Groznica Zapadnog Nila se u većini slučajeva završava potpunim oporavkom, posle nekoliko nedelja ili meseci. Protiv nje ne postoji specifična terapija, niti vakcina.
 

Zbog pojave virusa, kako saznaje "Press", svim zavodima i institutima u zemlji Institut "Batut" je pre tri dana poslao još jedan dopis, iako im je i početkom avgusta od te zdravstvene ustanove stiglo uputstvo za takozvano uspostavljanje nadzora nad ovom groznicom.


Prvi obolelili od groznice u Srbiji su potvrđeni pretprošle nedelje. Od obolelih kod kojih je virus potvrđen, dve osobe su iz Beograda a dve su iz Pančeva, dok su ostali iz gradova širom Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2012. 11:18
Ovaj Gospodin j epogresio u kumovanju. Posto se radi o zenki a veoma je odvratna i odvratne bacile prenosi, predlazem da se nazove HILARI (Klinton) jer na nju podseca.
Nedelja 02.09.2012. 10:56
Evo ga jedan u mojoj sobi,Necu da ga ubijem.Zoki sam ga nazvao... haha :)
Nedelja 02.09.2012. 09:07
TI KOMARCI SU DECIJA BASNA IZ I RAZREDA OSNOVNE SKOLE,ZA KAPITALISTICKU ELITU. ONI SU DALEKO OPASNIJI I LEK ZA NJIH NEMA ! tako da...opustite se,ovo je smesno :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online