Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.09.2012.
07:17
Beta A

"Legitimno je da Vlada promeni stav o fusnoti"

Direktor Centra za novu politiku politiku Vladimir Todorić izjavio je da je odustajanje Beograda od insistiranja na fusnoti za predstavljanje Kosova "sasvim legitimna" promena stava nove Vlade Srbije koja može biti utemeljena u sporazumu o regionalnom predstavljanju postignutom u Briselu.

Vladimir Todorić: Sporazum ostao isti, tumačenje promenjeno
 

"Sporazum sa Prištinom nije promenjen, ostao je isti kao u martu, ovo je sada novo tumačenje. Sporazum dopušta i jednoj i drugoj strani da ga tumače u skladu sa svojim interesima", rekao je Todorić televiziji B92.


Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodne skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova jer je Vlada Srbije usvojila novu instrukciju o postupanju predstavnika državnih predstavnika.


"Ova instrukcija obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, pored table na kojoj je ispisano ’Kosovo *’ (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navela je Vlada u saopštenju.


Todorić je naveo da je za Srbiju najvažnije da kaže da je to samo jedan deo mozaika i da se sve sklopi u celinu, a ne da se "ide sistemom mic po mic".


"Važno je da se ne ide deo po deo, a da se, kada dođemo do onoga što nas zanima, a to je politički dijalog i modifikacija Ahtisarijevog plana, kaže da više nema razloga za razgovor. Zaglavljeni smo na regionalnom predstavljanju, a ima još mnogo stvari o kojima Srbija, Kosovo, EU, a nadam se i UN, moraju da razgovaraju", rekao je Todorić.


Todorić je ocenio da sveobuhvatnog političkog dogovora neće biti pre kraja ove godine, jer Kosovo nije ni među prvih 10 tema između Brisela i Vašingtona.


"Bez dogovora Brisela i Vašingtona ne znamo kakav će biti format dijaloga, konferencija, serija putovanja, Robert Kuper, Ketrin Ešton, neko drugi ili neko iz Vašingtona, to je otvoreno pitanje oko kojeg nema konsenzusa", rekao je Todorić.


Upitan da li je odluka Vlade o fusnoti povezana sa najavljenom posetom premijera Srbije Ivice Dačića Briselu i nastavku procesa evropskih integracija, Todorić je odgovorio da evropske integracije više nisu stvar sa kojom se ljudi u Srbiji bude svako jutro i razmišljaju kada će biti datum za pregovore.


Todorić je istakao da je Srbija pritisnuta ekonomskom situacijom i da zavisi od Međunarodnog monetarnog fonda i EU i da bi "bilo koje računanje na istočne prijatelje bilo prevelika spoljnopolitička avantura".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 08:05
Legitimno je i smeniti izdajnicku vlast.
Ponedeljak 03.09.2012. 09:31
како може да буде легитимна одлука политиканата коју НЕ ПОДРЖАВА већина бирача? може да буде само легално... пошто се спроводи кроз легалне институције државе србистана... легитимно - НИКАД... па нисмо баш сви сисали весла, мајка му стара... има нас који нисмо на сорошевим јаслама и који још увек, колико толико, мислимо својим главама?
Ponedeljak 03.09.2012. 14:22
Ako je nekoga bog obelezio bezi od skota
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online