Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 04.09.2012.
14:25
Beta A

"Priznanje Kosova uslov za u EU"

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc
 

Šulc je to rekao posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovaravli veoma otvoreno i da "odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem".

"Jasno nam je da sledi još dug put, mnogo prepreka, poput 'fusnote', Evropski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade", predočio je Šulc.

"Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Evropske unije, uz ispunjavanje svih merila i uspostavljanje miroljubivih, postojanih odnosa između dve zemlje".

Rekavši da je to teško ali ne i nemoguće, predsednik EP je rekao da predsednik Evropskog saveta Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i "unutrašnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Evropska unija kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo".

"A mi unutar Evropske unije takođe treba da obavimo svoj deo posla", dodao je Šulc, naglasivši da je to "jedno od najosetljivijih i najtežih pitanja za obe strane, za Srbiju i Kosovo, ali i za Evropsku uniju".

"Ono što smo danas posebno naglasili je da, nezavisno od diplomatskih nužnosti, moramo zajamčiti mir i nenasilje, to je bio cilj EP, ali na kraju dugog puta je uzajamno priznavanje preduslov za učlanjenje (u EU), i to je veoma jasno", naglasio je Šulc.

On je rekao i da je u razgovoru s Dačićem bilo reči o reformama, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju u Srbiji i rastućem problemu nezaposlenosti, pitanju budžeta i dugom spisku problema s kojima se i sama EU sučeljava.

Šulc je poželeo uspehe novoj srpskoj vladi, Srbiji i da "Đoković ponovo pobedi" na US open, odnosno da "najbolji pobedi".

Dačić je zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Martinu koji je, na njegovo veliko zadovoljstvo predsednik Evropskog parlamenta, institucije koja možda i najviše podržava evropsku budućnost Srbije.

Naglasio je da je čvrsto opredeljenje vlade Srbije da nastavi evropski put i ispunjavanje uslova utvrđenih EU "merilima iz Kopenhagena", tako da Srbija bude činilac mira i stabilnosti u regionu.

Dačić je dodao da to uključuje i rešavanje spornih pitanja između Beograda i Prištine. Srpski premijer je podvukao i važnost slobode medija i prava nacionalnih manjina, rekavši da ga veoma raduje što se u vladi Srbije nalaze i predstavnici nacionalnih manjina.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 14:53
Ослободићемо окупирану Српску земљу кад тад.
Utorak 04.09.2012. 14:37
Нека се не варају људи из Србије, нека не мисле да су они изабрали СНС и СП, они су изабрани у Бриселу, јер су бриселско амерички сотонисти процијенили да ће они бити ефикаснији у распарчавању српске државе, властодршци то сваки дан и показују.
Utorak 04.09.2012. 14:43
Сваки трећи дан у Србији гостује некакав "високи званичник ЕУ" који негира оно што је приликом гостовања у Србији три дана пре тога рекао некакав "високи званичник ЕУ"... Класично `ебање у мозак и онако већ слуђене нације! Није ли време да се почне узвраћати истом мером, наиме одобравати и "прихватати" сваки њихов захтев, услов, опаску и примедбу а у суштини радити на експресном успостављању што јачих политичких, економских и војних веза са Руском Федерацијом...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online