Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 05.09.2012.
19:02
Večernje novosti A

Đukić Dejanović: Bolesni više neće čekati

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović: Treba nam još novca za preglede. Niko ko je životno ugožen, neće mesecima biti na listi. Ne odustajemo od plaćanja lekara po učinku.

Ministarka zdravlja: Pregledaćemo sve liste čekanja u bolnicama
 

- Zdravstveni radnici ispoljili su mnogo razumevanja kada je reč o situaciji u kojoj se nalaze sve institucije koje se finansiraju iz budžeta, pa samim tim i zdravstvo. A dogovoreno povećanje zarada u oktobru, potom i u aprilu sledeće godine, obezbediće im bar minimalnu naknadu za troškove života koji su sve veći.


Ovako ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović komentariše poslednji dogovor s predstavnicima sindikata, kada je Vlada na sto iznela ponudu o povišici od dva puta po dva odsto, jedinu koju državna kasa sada može da istrpi. Ona priznaje da iznos nije dovoljan, ali veruje da "beli mantili" ipak, neće zatvarati ordinacije.
 

Ponovo se čuju zahtevi zdravstvenih radnika da se obračun plata po učinku odloži dok se o svemu ne izjasni Ustavni sud. Hoće li primena kapitacione formule početi kada je planirano?

- U svakom slučaju kapitacionu formulu počećemo da primenjujemo od 1. oktobra. Zbog količine novca koji nam je na raspolaganju, iznos namenjen nagrađivanju učinka je minimalan, skoro simboličan. To je, međutim, dovoljno da stimuliše lekare i sestre koji vode posebnu brigu o pacijentima. Biće više plaćeni i lekari i njihovi timovi koji rade na tome da podignu posao na viši nivo i povrate poverenje u instituciju izabranog lekara. A svuda u svetu zdravstveni radnici su različito nagrađeni.
 

Hoće li, s druge strane, biti smanjivanja zarada onima koji ne ostvare norme?

- Niko neće imati manju platu od postojeće, a koja im je zagarantovana.
 

Očekujete li, možda, nove proteste zdravstvenih radnika?

- Učiniću sve da ne dođe do obustave rada.

Očekujete li pomake oko dugačkih lista čekanja na pojedine preglede?

- Sve liste čekanja biće prekontrolisane. I u taj posao uložićemo velike napore. Međutim, postojanje lista čekanja ne znači da će bilo kome biti ugroženo zdravstveno stanje. Kontrola lista mora biti urađena zajednički, na nivou svih ustanova u Srbiji, a ne samo na nivou bolnica. To podrazumeva da se srede spiskovi za ugradnju kukova, kolena, operacije katarakte, srca... Uz to, treba da sagledamo i kadrovske potencijale na nivou zemlje, a posle svega toga sigurna sam da će se dužina čekanja smanjiti. S druge strane, postoje i situacije kada čekanje ne ugrožava pacijenta i ne pogoršava njegovo stanje. U tima slučajevima reč je o zakaznom terminu za intervenciju, što postoji u čitavom svetu. Jedno je sigurno - niko ko je ugrožen ne sme da čeka.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 19:09
"džaba okretanje novog lista, kad je knjiga ista..." - nepoznati autor...
Sreda 05.09.2012. 19:05
Oni sto su cekali, nisu docekali. Na zalost, bilo je i dece.
Sreda 05.09.2012. 19:26
Ne sme biti? Komšiji su zakazali kolonoskopiju za šest meseci, od pre neki dan. Ako želi privatno, može odmah, cena je 12 hiljada dinara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online