Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 09.09.2012.
08:09
Blic A

"Zapadni Nil" obara i potpuno zdrave

Andre Vučković (66) iz Umčara u Grockoj već pet dana leži u komi, priključen na aparate u Klinici za infektivne i tropske bolesti. Supruga i sin su sa zebnjom stigli u posetu, i od lekara dobili loše vesti - stanje se dodatno pogoršalo. Još se čekaju rezultati analize sa “Torlaka“, ali se i za njega pretpostavlja da je najverovatnije zaražen virusom koji izaziva groznicu Zapadnog Nila.

Foto - arhiva: Ujed komarca obara u krevet i ljude koji nikad nisu bolovali
 


- Moj otac je do pre deset dana bio zdrav kao dren. To je čovek koji se bukvalno nikada nije požalio da ga nešto boli. Odjednom 28. avgusta krenula je visoka temperatura i do 40 stepeni, proliv, povraćanje, glavobolja. Lekari su savetovali da miruje i da pije lekove za snižavanje temperature. Zdravstveno stanje mu se malo popravilo i on je čak išao u voćnjak da bere jabuke. Međutim, u nedelju mu je ponovo pozlilo. Dan kasnije primljen je na Kliniku za infektivne i tropske bolesti i otad je u komi - kroz suze je za “Blic“ rekao sin Radomir Vučković, koga su novinari zatekli ispred Klinike.


On još ne može da veruje da je od ujeda komarca njegov otac dobio zapaljenje moždanih ovojnica i dospeo u komu. Svi u kući bave se poljoprivredom i na njivi i u voćnjacima uvek su bili zajedno.
 

Pročitajte još:

* U komi većina pacijenata zaraženih virusom "Zapadnog Nila"

* “Zapadni Nil“ odneo prvu žrtvu u Srbiji

Slična je priča i Olgice sa Palilule, kojoj je suprug u komi već 14 dana i kome je potvrđena groznica Zapadnog Nila. Ona kaže da se suprug i ona nisu pomerili iz Beograda i da su zajedno pili kafu na terasi svakoga jutra.


- Ujedali su i mene i njega komarci, ali meni nije bilo ništa, a on već 14 dana leži u komi. Generalno se dobro osećao, čak je do prošle godine pripremao đake za prijemni na fakultete, jer je inače profesor u penziji. Odjednom je samo krenula visoka temperatura, preko 40 stepeni, nesnosne glavobolje - rekla je Olgica.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti, na intenzivnoj nezi, trenutno se nalazi 17 pacijenata. Kod sedam je potvrđeno prisustvo virusa, a za ostale se čeka da stignu analize iz Torlaka.


Do sada je od ove bolesti umrlo troje ljudi, a virus je potvrđen kod 37 pacijenata. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” u stigli nešto drugačiji podaci - tamo tvrde da je groznica Zapadnog Nila do sada potvrđena kod 35 ljudi. Epidemiolozi kažu da se podaci referentne laboratorije u Torlaku i Batuta ne podudaraju jer neki smatraju da je virus dovoljno potvrditi samo u serumu, dok drugi smatraju da je neophodno i u likvoru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 09:18
Dobro ima li toga jos negde...ima li izvestaja iz drugih zemalja ili ja samo citam da se on pojavio u Srbiji...Od sve muke sto je ima narod jos sad i neki komarci...kakvo je strucno misljenje ljudi koji se bave ovim istrazivanjem...nesto opsirnije...
Nedelja 09.09.2012. 09:50
Da li ste primetili da neko finansira vesti-online da lazu narod...znaci i to mora da se kaze, da bi nekom nesto bilo jasno !
Nedelja 09.09.2012. 11:21
Ne dao Bog nikome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online