Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.09.2012.
02:34
Blic A

Stručnjaci upozoravaju: Komarci iduće godine još opasniji

Opasnost od domaćih komaraca zaraženih virusom "Zapadnog Nila" već od narednog proleća može da bude još veća, kada će zaražene ženke komaraca u Srbiji preneti virus na svoje potomstvo. Zato Veterinarski institut Kraljevo i Veterinarski fakultet u Beogradu pozivaju državu da pomogne u pravovremenom lociranju i suzbijanju legla zaraženih insekata.

Opasnost i na proleće: Komarci, uzročnci opasnog virusa "Zapadni Nil"
 

"Pozvaćemo ministarstva zdravlja i poljoprivrede da nam pomognu u kontroli sliva Dunava i Save. Za sada smo potvrdili da zaraženih jedinki ima u beogradskom priobalju, a pretpostavljamo da je ista situacija i u ostatku zemlje. Nemoguće je da zaraženih komaraca ima u južnoj Mađarskoj i u Rumuniji, a da ih nema u Kladovu i Velikom Gradištu. Kako su ptice rezervoari virusa, cilj nam je da najpre otkrijemo staništa zaraženih ptica i da ta mesta dodatno zaprašujemo protiv komaraca", rekao je za Blic profesor Veterinarskog fakulteta u Beogradu Milutin Đorđević.

Pročitajte još:

* "Zapadni Nil" obara i potpuno zdrave

* "Zapadni Nil" prenose domaći komarci

* Tigrasti komarci vrebaju iz močvara, sa reka i splavova

Čim prođu topli dani, zaražene ženke će, objašnjava on, potražiti sklonište u podrumima i podstanicima toplana, gde će polagati jaja, a velika je verovatnoća da će zarazu preneti na potomstvo.


"Već sada planiramo niz preventivnih mera, među kojima su i tretmani protiv komaraca u podrumima zgrada kako bi zaražena jaja na vreme bila uništena. Nema mesta panici, ali treba biti oprezan. Građani koji dobiju visoku temperaturu, osete malaksalost i jaku glavobolju, treba odmah da posete lekara", dodaje on.


Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji su preminule tri osobe, stare od 68 do 81 godinu i koje su bile hronični bolesnici. Zvanično je prijavljeno 35 obolelih, ali se pretpostavlja da ih ima više od 60.

U Evropi više od 600 obolelih

Slučajevi oboljevanja od virusa Zapadnog Nila registrovani su i u Grčkoj, Rumuniji, Rusiji, Izraelu, Palestini, Tunisu i SAD-u. Groznica je u Grčkoj odnela 20 žrtava, a pretpostavlja se da u celoj Evropi ima skoro 600 obolelih. U Sjedinjenim Američkim Državama zabeleženo je blizu 2.000 slučajeva zaraženih ovim virusom, od kojeg je do sada preminulo 87 osoba.

Pravo stanje teško je utvrditi, jer Institut za javno zdravlje „Batut“ jedini može da daje podatke, a oni zasad nemaju sve informacije o pacijentima na Klinici za infektivne bolesti. U Kliničkom centru kažu da im je zabranjeno da daju izjave.


Kako nezvanično saznajemo, na Klinici za infektivne bolesti trenutno je 17 pacijenata, od čega je kod sedmoro potvrđeno prisustvo virusa. Svi su stariji od 50 godina i većina je u komi.


"Moj prijatelj je već nedeljama u komi. Kažu da mu nema spasa. Ima 65 godina, bio je zdrav kao dren, radio je na njivi i niko ne može da poveruje da se ovoliko razboleo zbog jednog komarca. Bilo mu je loše nekoliko dana pre nego što su ga pronašli kako u besvesnom stanju leži na podu dnevne sobe. Žalio se na glavobolju, ali smo mislili da je nešto prolazno", priča Beograđanin koji je došao u posetu prijatelju iz Negotina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 08:21
Baš nešto razmišljam kako će se to odraziti na posetu restoranima na splavovima i dali će gologuze pevačice i igračice sad početi, da bi se sačuvale od ujeda ovih moskitosa, oko šipki početi da se uvijaju u dugim haljinama, ili će nastupati u kavezima od mrežica !?
Ponedeljak 10.09.2012. 09:14
Treba nam visiko organizovana država, čak i da se u nekim situacijama to graniči s diktaturom. Ne smemo više ništa prepustiti stihiji. Brzo moramo da se pripremimo za još mnoge nevolje što dolaze. Disciplinovano kao vojska. Nema nam spasa ako već jednom ne shvatimo da samo sami sebi možemo najviše pomoći. Komarci se mogu ubiti na razne načine, a nije samo zaprašivanje. O komarcima se jako puno zna i kako ih se može privući i uništiti.
Ponedeljak 10.09.2012. 09:05
Znaci komarci su opasni, a niko nije dao predlog da se izvrsi zaprasivanje! E kako su ovi novinari jadni i bedni, pa to je necuveno, da im das 200e oni ce da pisu da si bio na mesec :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online