Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.09.2012.
13:05
J. Arsenović - Vesti A

Srpska ofanziva na Istok i Zapad

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić istovremeno su krenuli na dva značajna službena putovanja koja simbolično govore u kom pravcu nova vlast želi da razvija međunarodne odnose. Vučić je juče završio dvodnevnu radnu posetu Nemačkoj, a predsednik Nikolić se u sastao u Sočiju sa šefom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

KO ĆE IMATI VEĆU KORIST: Potpisnici protokola


 

Utisak je da nekadašnji liderski dvojac Srpske napredne stranke nastoji da sa državnih funkcija realizuje predizborna obećanja da Srbija mora da sarađuje i sa Zapadom i sa Istokom.


- Ako je ova podudarnost namerna, onda je to veoma dobar i pametan potez novih vlasti. Ne znam detalje posete i da li je neko razmišljao da pošalje takve signale, ali je u svakom slučaju to važna poruka koju šaljemo - da Srbija istovremeno razgovara i sa Rusima i sa Nemcima. Da smo dostupni i Zapadu i Istoku, kao i oni nama. Suština je da smo u stanju da predstavimo svoje interese i da se za njih borimo na svim frontovima - ocenjuje za "Vesti" diplomata Zoran Jeremić, dugogodišnji ambasador u Saveznoj Republici Nemačkoj.


I dok će se učinak Nikolićevog susreta sa Putinom, inače drugi po redu u tri meseca, tek analizirati, Vučić se iz Nemačke vraća zadovoljan, ne samo državnim počastima i rangom sagovornika koje mu je domaćin upriličio, već i učinkom svoje prve zvanične posete u svojstvu vicepremijera i ministra odbrane najmoćnijoj zemlji zone evra.

Potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji u energetici između Elektrorivrede Srbije i moćnog nemačkog koncerna RWE koji, prema tumačenju srpskih aktera, predstavlja iskorak u uključivanju nemačke kompanije u izgradnju Termolektrane "Nikola Tesla B3", kao i hidrocentrala na Moravi.

BORBA NA SVIM FRONTOVIMA: Zoran Jeremić

Istine radi, EPS i nemačka gigant su još u avgustu prošle godine osnovali zajedničko preduzeće u Srbiji za gradnju Moravske hidroelektrane, dok je Memorandum o saradnji potpisan još u novembru 2009. Razlika je u tome što će sada, prema procenama poznavalaca, doći i do konkretne realizacije, a nakon što je RWE ranije odustao od učešća na tenderu za gradnju novog bloka TNT-a.


- Utisak je da će ovog puta sporazum biti i realizovan jer su obezbeđena sredstva za te projekte, a i postoji spremnost na obe strane. Proteklih nedelja ostvario sam neke kontakte sa ljudima iz RWE i znam da oni poklanjaju značajnu pažnju saradnji sa EPS-om. Ne znam detalje sporazuma - ko će od toga imati veće koristi - ali RWE je jedan od najvećih proizvođača električne energije i oni godinama pokušavaju i s različitim rezultatima uspevaju da se etabliraju kod nas i mislim da će ovo biti uspešan pokušaj - kaže Jeremić.


Jedan od naših najboljih poznavalaca savremenih srpsko-nemačkih odnosa kaže da se radi o starom pokušaju Nemačke da u energetskom sektoru bude prisutnija u Srbiji. To je dobro, smatra Jeremić, jer je važno da i u energetskom sektoru Srbija bude oslonjena na više partnera, a bez moćne Nemačke ne može da se očekuje bitan razvoj ni u energetici.
 

Moćan i iz senke

 

Iako je nemački ministar odbrane Vučiću za sagovornika poslao državnog sekretara Kristijana Šmita, srpski ministar vojske može biti zadovoljan jer ga je primio čovek od poverenja i savetnik Angele Merker za bezbednosti i spoljnu politiku Kristof Hojsgen. On nije samo moćni čovek iz senke, već i jedan od malobrojnih uticajnih ljudi evropske politike koga zanimaju dešavanja u Srbiji.


- On se interesuje za ono što radite i kad razgovara ne čini to pro forme, već da bi nešto i uradio - dodaje ambasador Jeremić. 


EPS pod nemačkim krovom?


Jeremić primećuje da u Srbiji postoji sumnjičavost, za koju on smatra da je u ovom slučaju neopravdana, da je kad se sklapaju slični sporazumi iz oblasti energetike krajnja namera stranog partnera da kupi EPS. Potpisivanje Memoranduma trebalo bi da obezbedi ulaganje od oko 1,2 milijarde evra u TENT B3 i više od milijardu u hidroelektrane koje bi Srbija vraćala kroz kilovate.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 13:26
Prodajem tri macke, dve su razlicite,jedna je ista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online