Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Sreda 12.09.2012.
13:33
Beta A

"Srbija će (ipak) morati da prizna Kosovo" (i ne samo to!)

U određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji neće moći da se izbegne da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre stupanja u EU, rekao je u Berlinu u intervjuu za novinsku agenciju Beta predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc.

Polenc je, na pitanje šta je potrebno da bi Nemačka načelno postojeću, ali poslednjih meseci uveliko zamrlu podršku Srbiji na njenom putu u EU ponovo aktivirala, naveo da se za to očekuje ispunjenje više uslova.

Tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, neće moći da se izbegne da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre stupanja u EU: Polenc
 

Na prvom mestu, kako je rekao političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, "Akcioni plan koji je Srbija dogovorila sa EU sada mora da bude sproveden i ostvaren, pre svega kada je reč o reformi pravosudnog sistema".

"Drugo, i to je karakteristično nemačka tačka, mi očekujemo da bude postignut napredak u rasvetljavanju i krivičnom gonjenju počinilaca napada na Ambasadu SR Nemačke u februaru 2008. godine", istakao je Polenc.

Pored toga, dodao je Polenc, od Srbije se očekuju "signali da se proces regionalnog pomirenja nastavlja i da nema pokušaja novog interpretiranja istorije, kao što je delimično učinjeno sa genocidom u Srebrenici".

"Dalje, veoma značajan je način na koji se Srbija odnosi prema Srbima na Kosovu. Mi želimo da vidimo da se paralelne strukture u bezbednosnom i upravnom aparatu razgrađuju i da se smanjuje finansijska podrška. Jasno nam je da je to postepen proces, ali i tu očekujemo ne samo najave i reči, već i dela", istakao je Polenc.

Dodao je i da je "veoma značajano, s obzirom da je Nemačka zastupljena u KFOR-u i u EULEX-u, da vidimo i da Beograd utiče na Srbe na severu Kosova da bi se ostvarila bolja saradnja sa KFOR-om i EULEX-om na severu".

Zapitan da li smatra da bi na kraju procesa stabilizacije i uključivanja Srbije u EU trebalo da stoji priznanje Kosova od strane Srbije, Polenc je dao jasan odgovor.

"To sam mojim sagovornicima iz Srbije poslednjih godina i meseci uvek ovako formulisao: moglo bi, kada je predat zahtev za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU, da se kaže i 'pošaljite kartu vaše zemlje sa granicama'. To nećemo učiniti", rekao je Polenc. Ali, kako je dodao, "čvrsto je očekivanje da se ne doživi po drugi put kiparski slučaj".

"Zato, u određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju neće moći da se zaobiđe da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre pristupanja Evropskoj uniji", naveo je predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 13:29
СРБИЈА СЕ САГИЊАТИ НЕЋЕ!
Sreda 12.09.2012. 14:07
I*bala vas Evropska Unija, dokle bre vise, dokle? Svabe se nece smiriti dok nam se ne revansiraju za prosle ratove!!!
Sreda 12.09.2012. 14:19
neka neko obavesti tog fasistu da od toga nema nista,jebes eu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online