Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 16.09.2012.
04:19
Alo A

Ameri nam truju decu kokicama

Američki kukuruzni lobi naterao je prošle godine Vladu Srbije da zanemari postojeće propise o dozvoljenim nivou mikotoksina u hrani i donese nove, a sve da bismo mogli da uvezemo kokice iz Amerike u kojima su pronađene veće količine ovih opasnih supstanci.

Opasna supstanca: Iz SAD uvozimo kokice koje imaju visok nivo mikotoksina
 

Deidra Flin, izvršni direktor američkog odbora za kokice, koji je zadužen za izvoz američkog kukuruza na nova tržišta, rekla je medijima u SAD da je Srbija najbolji primer kako Amerikanci promovišu svoje kokice.

Smrtonosni mikotoksini

Mikotoksini spadaju u veoma otrovne sekundarne produkte plesni, koji mogu da se nađu u hrani poput kukuruza, orašastih plodova, pirinča i slično. Stručnjaci ističu da ove vrste gljivica mogu da, u zavisnosti od vrste, izazovu različita oboljenja, od iritacije kože, defekta kod ploda, neurotoksičnosti, pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda. Najopasniji mikotoksin, aflatoksin B1, ima čak i kancerogena i mutagena svojstva i najčešće napada kukuruz, kikiriki i pirinač. Naravno, težina simptoma, kako ističu toksikolozi, zavisi od koncentracije u hrani, a efekti otrova mogu da budu hronični ili akutni.

Totalni šok usledio je kada je ta gospođa otkrila da su srpske vlasti popustile pod pritiskom poljoprivrednog odbora SAD i dozvolile uvoz kontingenta kokica u kojima je pronađena veća količina mikotoksina.

Kako je navela Flinova, srpska vlada je to učinila pošto su im Amerikanci "fino objasnili" da propisi Srbije nisu u skladu sa onima koji važe u EU i SAD.


Prema rečima izvora beogradskog lista Alo bliskog Ministarstvu poljoprivrede, radi se o potpunom kršenju procedura koje se tiču bezbednosti hrane jer su propisi takvi kakvi jesu upravo zbog toga da bi se zaštitili krajnji konzumenti. U konkretnom slučaju - deca.


"Kada je reč o propisanim količinama mikotoksina, odnosno opasnih gljivica, one su precizno definisane s razlogom jer se radi o supstancama koje su u većim količinama vrlo otrovne, čak smrtonosne".

"Kada se uzme u obzir da kokice najviše jedu deca, onda je jasno kakav je to propust. To je nedopustivo i nadležne službe bi morale da se pozabave time ko je dozvolio uvoz otrovnih kokica", ističe sagovornik denevnika Alo i dodaje da bi sve količine koje nisu prodate trebalo povući sa tržišta.

Nedelja 16.09.2012. 04:39
Као прво опште је познато да је амерички лоби изазвао сушу како у Србији тако и у већини земаља, њихова техника са антенама које су инсталирали управо код нас даје резултате, прича о глобалном загревању је прича за малу децу, ради исто што и са ратовима, причају о миру а једини изазивају ратове. После суше и уништаваља свих наших усева долазе и нуде нам кукуруз, толико штетан да га ни свиње не би могле сварити, већ су нам на мала врата унели ГМО храну у супермаркете а сада нас трују и ониме чега је Србија некада имала за извоз. Нису нама амери "обајснили" да наши прописи нису као и у ЕУ него су рекли како ће да буде а наши све то лепо прогутали.
Nedelja 16.09.2012. 05:17
Srbija a i ceo balkan lezi na podzemne vode drzava treba da invesitra u tim sistemima za navodanavanje kako bi se namalie stete od suse koi HARP napravio ove godie
Nedelja 16.09.2012. 05:55
Osiromaseni uran, hrana, itd itd itd......a nasa vlada sve gleda i nista ne preduzima!!! Zasto!? Dok je na nasim prostorima naraslo oboljenje od raka za 1000% mi dopustamo da nas na svaki moguci nacin unistavaju!! Imamo mi dovoljno i zemlje i ljudi da sami sebe hranimo!!!Evo jedan nepoznat momak ali je sve objasnio http://soundcloud.com/tomislav-stojkovic/balkanski-pakao-premix-version
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online