Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 18.09.2012.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Jelica Kurjak rušila Putina

Jelica Kurjak, ambasadorka Srbije u Moskvi, mogla bi uskoro da bude povučena iz Rusije, pri kraju svog ambasadorskog mandata. Kao njen mogući naslednik pominje se Petar Škundrić, funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Pakuje kofere: Jelica Kurjak

Ambasadorka je, kako navode beogradski mediji, napravila diplomatski skandal jer je januara 2012. primala u zvaničnu posetu lidere ruske opozicije, na diplomatskim skupovima javno je izražavala simpatije prema političkim protivnicima aktuelne ruske vlasti.

Njena ćerka je učestvovala u uličnim demonstracijama protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, pa je zvanična Moskva srpsku ambasadorku počela da izbegava, a Beogradu je signalizovano da je vreme da se Jelica Kurjak pakuje. 

- Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, diplomate u zemlji prijema ni na koji način ne smeju javno da istupaju o pitanjima koja nisu iz oblasti bilateralnih odnosa između zemlje koja ih je poslala i zemlje u kojoj su na dužnosti. Naročito je neprimereno bilo kakvo mešanje u unutrašnje ili spoljne poslove zemlje prijema. I tu niko od diplomata ne treba da se zaleće i uobražava da ima neki poseban značaj.

- Jer, ako se pomenuto pravilo prekrši, uobičajeno je da zemlja prijema, odnosno ozbiljna država, diskretno traži povlačenje tog diplomate, a u drastičnijim slučajevima strani diplomata javno se proglašava nepoželjnom osobom i deportuje u zemlju iz koje je poslat - objašnjava Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ.

Tadićeva preporuka

Jelica Kurjak je rođena 1952. u Beogradu. Završila je Fakultet političkih nauka, a doktorirala na Pravnom fakultetu. Od 2001. je u Moskvi, prvo kao savetnik u ambasadi, pa onda otpravnik poslova. U ambasadu u Moskvi došla je iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, i to kao kadar DS. Po isteku mandata 2006. godine, dobila je odluku ministra da se vrati u Beograd, jer joj je došla zamena u Moskvu, ali je na intervenciju Borisa Tadića ta zamena nakon kraćeg vremena vraćena u Ministarstvo spoljnih poslova, u Beograd. Potom je isti slučaj je bio i sa ambasadorom Stanimirom Vukićevićem, koji je, nakon samo godinu i par meseci provedenih na ambasadorskoj dužnosti u Moskvi, vraćen u Srbiju, da bi potom Jelica Kurjak bila 2008. imenovana za ambasadora na Tadićevu ličnu preporuku.


Osim toga, napominje Jovanović, "ambasadori Srbije u svetu obavezni su da dosledno sprovode politiku Vlade Srbije prema dotičnoj zemlji bez obzira na svoja lična uverenja".


- Ukoliko se ne slažu s tom politikom, uvek mogu da podnesu ostavku i budu povučeni, ali da krše diplomatske norme ili da rade na štetu dobrih bilateralnih odnosa - e, to već ne može! Ponekad je, u nekim državama, dovoljan jedan gaf ili neobazriv protokolarni gest stranog diplomate, pa da zemlja prijema traži njegovo povlačenje - pojasnio je Jovanović.


Kada je reč o srpsko-ruskim odnosima, ističe naš sagovornik, "postoje veliki interesi Srbije da ničim ne narušava dobre i sve bolje odnose sa Rusijom".


- Ako to neko ne shvata ili se sa tim ne slaže, onda nije za diplomatsku poziciju. Nije politika Srbije da podržava u svetu opozicione grupe, proteste, neparlamentarne društvene organizacije. Rečju, da se meša u procese drugih zemalja jer i sama ima gorka iskustva vezana ta grubo mešanje stranih diplomata u njene unutrašnje poslove, bilo da ih nedoučeni, nesigurni i nesposobni politički lideri Srbije snishodljivo prizivaju u pomoć, a to je već postala praksa nazad 12 godina, bilo da arogantno postupaju po direktivama zemalja iz kojih su poslati u Beograd, s ciljem da Srbiju tretiraju kao banana državu ili svoj protektorat. Nije, naime, tajna da su prethodnu Vladu Republike Srbije u Klubu privrednika u Beogradu sastavljali ambasadori Amerike, Velike Britanije, Francuske i Nemačke - zaključuje sagovornik "Vesti".

Utorak 18.09.2012. 13:17
"Iverje ne pada daleko od klade" a takvog iverja kao sto je ona ima mnogo. Bravo Moskvo, izbegavanjem i ignorisanjem se i ***** osusi.
Utorak 18.09.2012. 13:27
vidite tu njusku groznu! vidi se da je zla osoba da je dzavo uso u nju!
Utorak 18.09.2012. 13:14
Jupiiiiiiii , bravooooooo, jedva jednom, ovde pise , citiram " Jer, ako se pomenuto pravilo prekrši, uobičajeno je da zemlja prijema, odnosno ozbiljna država, diskretno traži povlačenje tog diplomate, a u drastičnijim slučajevima strani diplomata javno se proglašava nepoželjnom osobom i deportuje u zemlju iz koje je poslat - objašnjava Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ" . Onda znaci kazace onima iz USA, Nemacke ,Engleske, Francuske,. . . DA KUPE PRNJE IZ NASE ZEMLJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online